Најновије вести

Вучић са шефовима дипломатије Ирака, Кувајта, Непала, Палестине

Председник Александар Вучић и шеф дипломатије Ирака Фуад Хусеин разговарали су о пријатељству два народа, обостраној подршци целовитости и суверенитету, као и о унапређењу сарадње зарад јаче повезаности двеју земаља. Са шефом кувајтске дипломатије договорено је да се припреми мапа која ће дефинисати путању будуће сарадње. Договор о јачању односа постигнут је и са шефовима непалске и палестинске дипломатије.

 

Александар Вучић је у посету примио министра спољних послова Републике Ирак Фуада Хусеина, који предводи делегацију своје земље на обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Хусеин је српском председнику пренео поздраве ирачког државног врха, а Вучић је поручио да српски народ гаји искрено пријатељство према ирачком народу и да се то одражава кроз вишедеценијске добре билатералне односе.

Како се наводи у саопштењу, Вучић је захвалио на подршци коју Ирак пружа целовитости и суверенитету Србије и додао да Србија, са своје стране, подржава суверенитет и целовитост Ирака.

Двојица саговорника су констатовала да постоји обострани интерес за повећање економске сарадње и трговинске размене.

Изразили су и наду да ће ускоро бити закључен нови Споразум о економској, трговинској и техничкој сарадњи између Србије и Ирака, који ће дати подстрек развоју јачих веза у различитим областима, попут пољопривреде, грађевинарства, здравства и фармацеутске индустрије.

Председник Вучић је подсетио на пређашња искуства српско-ирачке сарадње, а министар Хусеин је позвао српске компаније да учествују у поновној изградњи ирачких капацитета у различитим областима и помогну диверсификацију економије те земље, пише у саопштењу.

На састанку је закључено да је потребно обновити рад Мешовитог комитета за сарадњу и успоставити контакте између представника пословног и друштвеног живота Србије и Ирака.

Договор о мапи пута сарадње са Кувајатом
Вучић је данас разговарао и са министром спољних послова Кувајта Ахмедом Насером ел Мохамед ел Ахмед ел Џабер ел Сабахом и изразио задовољство због његовог учешћа на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља.

Председник је констатовао да је посета министра Ел Сабаха прва посета једног шефа кувајтске дипломатије Београду у новије доба, јер посете на нивоу министра спољних послова није било још од постојања СФРЈ.

Министар Ел Сабах је пренео поздраве емира Кувајта, кога је председник Вучић позвао да посети Србију.

Председник Вучић и министар Ел Сабах су се сагласили да би чешћа размена посета званичника двеју земаља допринела томе да Србија и Кувајт јасније сагледају могућности за сарадњу, посебно економску, која је тренутно далеко испод реалних могућности и не одражава добре односе двеју земаља. С тим у вези су нагласили значај обнављања рада Мешовите комисије за сарадњу.

Министар Ел Сабах је изнео конкретне предлоге за сарадњу који су, како је рекао, проистекли из нових околности које је донела актуелна пандемија, а то су област здравства, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и образовање и ИТ сектор и сектор вештачке интелигенције. С тим у вези је договорено да се припреми мапа пута сарадње.

Министар Ел Сабах је подсетио да је чувене водоторњеве, симбол модерног Кувајта, изградила компанија из Србије и рекао да се нада да ће још таквих симбола обележити историјске везе двеју земаља.

Вучић захвалио Непалу на поштовању суверенитета Србије
Председник Вучић сагласио се у разговору са министром спољних послова Непала Нарајаном Кадком да би Покрет несврстаних требало да ојача свој утицај у свету.

Вучић и Кадка су истакли да је Покрет несврстаних земаља данас можда и важнији него што је био пре 60 година и да земље из тог круга треба да се међусобно подржавају, залажући се за снагу мултилатерализма.

Преносећи поздраве руководства Непала и позив за званичну посету тој земљи, министар Кадка је потврдио поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Председник Вучић је захвалио шефу непалске дипломатије Кадки на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, с чим у вези је министар Кадка истакао залагање своје земље за решавање свих отворених питања кроз дијалог, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Захвалност и Палестини
Вучић је данас примио и палестинског министра иностраних послова Ријада ел Маликија, са којим је разговарао о различитим аспектима билатералних односа, за чијим унапређењем постоји обострана жеља.

Истакао је да Србија цени традиционална пријатељства и да ће српска спољна политика водити рачуна да их ни у једном тренутку не занемари. Такође је рекао да је неопходна снажнија сарадња у мултилатералним организацијама и форумима.

Вучић је захвалио за подршку Палестине суверенитету и територијалном интегритету Србије и принципијелни став о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, а посебно кроз противљење чланству тзв. Косова у међународним организацијама. Министар Ел Малики је потврдио да такав став палестинских власти остаје чврст.

Предложено је одржавање седнице Мешовитог комитета за сарадњу, који би конкретизовао идентификоване могућности за свеобухватну сарадњу.

Министар Ел Малики је информисао председника Вучића о палестинском виђењу дешавања на Блиском истоку.

Подели на: