уторак, 30. маја 2023. | 00:36
Најновије вести

Вучић са Столтенбергом о ситуацији на северу КиМ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом забрињавајуће ситуације на северу Косова и Метохије.

 

 

Двојица саговорника сагласили су се да је неопходан наставак дијалога Београда и Приштине, те да су мир и стабилност од круцијалне важности, не само за Србију и регион, већ и за све оне који на Косову и Метохији живе.

Председник Вучић је током разговора са генералним секретаром Столтенбергом изнео позицију Србије по питању изузетно тешке ситуације на Косову и Метохији и упознао га са активностима Приштине које уносе додатни страх и немир код грађана српске националности.

Такође, председник Вучић је нагласио да Србија ни једним јединим потезом није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, као што није на било који начин угрозила очување мира, већ да наставља да се понаша одговорно и озбиљно у решавању проблема и отворених питања везаних за јужну српску покрајину.

Двојица саговорника договорили су да наставе директну комуникацију у циљу очувања мира и стабилности у целом региону, а председник Вучић је захвалио генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Столтенберг: КФОР спреман да интервенише

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је КФОР спреман да интервенише на основу свог УН мандата уколико је стабилност угрожена.

“Разговарао сам са председником Србије Александром Вучићем о тензијама на северу Косова. Све стране се морају конструктивно ангажовати у дијалогу у којем посредује ЕУ и решити разлике путем дипломатије. НАТО и КФОР су спремни да интервенишу уколико је стабилност угрожена, а на основу свог УН мандата”, написао је Столтенберг на Твитеру.

Подели на: