Најновије вести

Вучић: Шансе за пријем Косова у СЕ велике, дајемо све од себе да то спречимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су шансе да Косово постане члан Савета Европе су и даље веома велике, али да Србија даје све од себе да то спречи и истакао да се тиме поносимо зато што ми тиме поштујемо европска правила.

 

 

Србија ће се борити да спречи чланство Косова у СЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће се Србија борити како би спречила да Косово постане чланица Савета Европе (СЕ) и оценио да ће то бити тежак задатак, јер се против Србије боре велике силе.

Председник је то изјавио током свог обраћања нацији у згради Генералног секретаријата председника Републике и нагласио да је Косову потребан глас 31 земље чланице, а да тренутно имају подршку између 29 и 33 чланице.

“Дакле ствари су на ивици. Ми се боримо, велике силе се боре против нас. Наставићемо да се боримо. Ја сам и данас имао много важних разговора по том питању и наставићу да разговарам”, нагласио је председник.

Вучић је истакао да Косово може добити чланство у СЕ и поред тога што није формирала Заједницу српских општина (ЗСО), а како је рекао, представници власти у Приштини то отворено и говоре.

Вучић је рекао да мотив Косова за чланство у СЕ није никаква заштита људских и мањинских права и да је председница приштинских институција Вљоса Османи открила да Косово жели чланство у СЕ само како би могла да подигне тужбе против Србије.

Вучић је цитирао изјаву Вљосе Османи за Клан Косова:

“Након уласка у СЕ, породице ће имати приступ Европском суду за људска права да туже Србију за повреду права на живот њихових најмилијих, за повреду права на људско достојанство и друга права на које чланови породице имају право”.

Зато је, наводи даље Вучић из цитата Османи, императив да процес учлањења Косова буде успешан и да би чланство у Савету Европе користило свим грађанима Косова, посебно породицама којима је то право ускраћено већ 25 година.

Вучић је изјавио јда су шансе да Косово постане члан Савета Европе су и даље веома велике, али да Србија даје све од себе да то спречи и истакао да се тиме поносимо зато што ми тиме поштујемо европска правила.

“Зато што поштујемо европске услове, зато што поштујемо све оно што смо са Европљанима и Американцима договорили, за разлику од њих. Зато што је прва секвенца у провођењу било каквих договора, било формирање Заједнице српских општина. Онда, после неких чудних посета Атини и чудних разговора, долази до измене тих услова”, рекао је Вучић у обраћању нацији из Председништва Србије.

После тога, додао је Вучић, Дора Бакојани и они који су били подносиоци извештаја о пријему Косова у СЕ не помињу спречавања даље експропријације и формирање полицијских и војних станица на северу Косова, отимањем приватне имовине Срба, и више нико не помиње ЗСО.

Додао је да се води свеобухватна кампања неистина и флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођења различитих завереничких теорија о српској кривици и кривици српског руководства, зашто Косово неће са огромном извесношћу постати чланица Савета Европе.

“Занимљиво је да европске иницијативе за стабилност које води Кнаус, а којем у медијском смислу и не само у медијском смислу много помаже и Михајл Мартенс, служи да направи димну завесу неистине о томе шта се крије иза свега око СЕ и који покушавају да кажу да је Србија у ствари крива, зашто Приштина не може да формира ЗСО. То је већ лакрдијашки део, да будем сасвим искрен”, навео је Вучић.

Додао је да Приштина тврди да не може да формира ЗСО зато што не постоје српске општине и зато што Србија не дозвољава формирање ЗСО.

“Ми смо ти који у ствари не дамо Косову да формира ЗСО, како они кажу. И због тога би тзв. Косово требало да буде награђено чланством, а Срби да буду кажњени, јер они их спречавају да формирају ЗСО”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да десет месеци ми немамо право трговине српском робом из централне Србије са Косовом и да то више нико не спомиње, а да је то кршење свих принципа слободе, протока, робе, услуге, људи, капитала, кршење свих елементарних принципа који су предвиђени споразумом, потписивањем споразума ЦЕФТА.

“Никога то не интересује. Укидање динара од 26. и 27. децембра прошле године. Дакле, дошли смо 1. маја месеца. Требало је 1. маја да буде наставак дијалога, да се дође до неког решења да би људи могли да приме и плату и пензију, да би људи могли да живе”, поручио је Вучић.

Додао је да нам предстоје политичко-дипломатске битке које очекујемо и да 16. маја очекујемо гласање у Комитету министара Савета Еуропе по питању чланства Косова у тој организацији.

 “Резултат гласања о резолуцији неће бити понижавајући за српски народ”

Вучић је рекао да је у Њујорку организовао бројне састанке, да се састао са 22 председника и премијера широм света, са шест званичника УН, са представницима 111 земаља УН. Додао је да је то наставио да ради данас и сутра и сваки дан.

“Немам проблем да будем изложен линчу каквом ниједан политичар није био изложен у више претходних деценија јер се борим за свој народ, правду и истину јер хоћу да спречим ратове и злочине у будућности због неодговорне политике“, рекао је Вучић.

Навео је да циљ није да се погне глава и положи цвет, већ да дође до правних и политичких консеквенци.

Указао је да ће први пут резолуција нити усвојена надгласавањем, јер “највећи број слободарских земаља разуме о чему се ради“, мада ће, истиче, неки с муком гласати добро разумевајући какав је геополитички план и идеја у питању.

Вучић је рекао и да резултати неће бити понижавајући за српски народ, а да ће утакмица бити неизвесма.

Председник је рекао и да је пет или шест земаља променило став због притиска под којим су се нашле.

Захвалио је Ани Брнабић, Ивици Дачићу, Марку Ђурићу, Вуку Јеремићу и дипломатама на њиховом ангажовању.

Очекује да ће 9. маја бити Седница СБ УН о резолуцији о Сребреници, а гласање у Генералној скупштини у недељи између 11. и 16. маја.

“Нацрт резолуције о Сребреници брутално гажење Дејтонског споразума”

Председник Србије истиче, поводом Нацрта резолуције о Сребреници, да је пре 25 дана рекао да о резолуцији не постоји сагласност ни у Босни и Херцеговини.

“Сви знају да је у питању брутално гажење Дејтонског мировног споразума”, навео је Вучић.

Истакао је да потпуно јасно да је за нацрт био потребан консензус, а у том случају би Република Српска имала право на своју реакцију.

“Генерална скупштина Уједињених нација је, први пут у њној историји, требало да одлучује о нечему за шта не постоји консензус у оквиру конститутивних народа те земље”, рекао је Вучић и нагласио да су за Нацрт резолуције први пут сазнали 26. марта.

“И то сазнајемо од немачких партнера да они на томе раде осам месеци, па смо их питали зашто нас о томе нису обавестили”, навео је председник Србије.

Питао је и партнере из Сједињених Држава зашто дозвољавају кршење Мировног споразума из Дејтона.

Подсетио је и на пример за Резолуцију о геноциду у Руанди у 2003. години.

“Тада није била довољна сагласност народа у Руанди – Хутуа и Тутсија. Већ је била потребна и сагласност комплетног афричког континента. Тако је предлог резолуције пред Генералном скупштином Уједињених нација изнела Афричка унија, једногласно износећи предлог резолуције”, навео је Вучић.

“Тако се Афричка унија појавила са активном легитимацијом пред Генералном скупштином Уједињених нација да би цео свет разумео да је афрички континент сагласан и зато су имали 84 коспонзора, између осталих и Србије”, закључио је председник Србије. , преноси РТС

Стање јавних динансија је изузетно, људи не треба да брину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је стање јавних финасија у Србији изузетно и да то не треба да брине људе.

Како је Т а н ј у г пренео, он је на конференцији за новинаре рекао да о стабилности динара не треба да говори и да ће се потрудити да повећање акциза грађани не осете.

Како је рекао финансијска процена за први квартал ове године је 4,6 одсто, као и да би био 5,1 да није било великог ремонта у НИС-у.

“Тамо се ствари нису одвијале како треба. Стопа раста од 4,6 је више од европског и светског раста. Дефицит нам је на крају године био 2,2 одсто, док је у Европи 3,6. Имамо стабилне финансије, а јавни дуг је 47,6 одсто”, рекао је Вучић.

Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника

Председник Вучић изјавио је да је веома почаствован што ће 7. и 8. маја угостити кинеског председника Си Ђинпинга.

Он је на конференцији за медије рекао да Си долази у званичну посету на понос грађана Србије, као и да смо ми једна од три дестинације у Европи које ће посетити.

Како је рекао, поред Београда посетиће Париз и Будимпешту.

“Почаствован сам што ћу угостити кинеског председника, отворити бројне теме. Са наше стране биће иницирани пројекти убрзаног развоја, од летећих аутомобила, сателита и слично. Развијаћемо најбоље односе. Данас су нам стигли возови из Кине, ускоро завршавамо пругу Београд – Суботица”, рекао је он.

Обраћању присуствују министри Горан Весић, Ивица Дачић, Томислав Момировић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Подели на: