Најновије вести

Вучић: Ситуација је много компликована

Председник Србије Александар Вучић стигао је на Самит Европске политичке заједнице, и том приликом истакао да је ситуација у вези са КиМ веома комликована.

 

 

Како је Србија од игнорисаног лошег момка постала земља чији се глас чује
“САД не мењају курс, просто јасно је ко је крив за једну ситуацију али стратешки се ништа посебно према (тзв.) Косову и ситуацији у региону неће променити. Али оно што је важно јесте да могу да нас чују. Ово је по први пут да је нешто стварно наишло на америчку осуду, надам се да ће тако бити и са европљанима. Ситуација је много компликована”.

На питање да ли ситуација може да ескалира на регион, Вучић је рекао да се нада да ће се ситуација смирити.

“Ја увек покушавам да будем оптимистичан и могу да вам гарантујем да ће Србија учинити све да одржи мир и да према свему приступи смирено. Они су довукли полицију којој није дозвољено да буде тамо према Бриселском споразуму. Први потез је повлачење илегалних градоначелника”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да састанци са Макроном и Шолцом неће бити лаки.

“Важно је да покушамо да сачувамо мир и стабилност. Разговарао сам јутрос са људима са севера КиМ и молио их за мир и одлучност, али да то чине на миран начин. За нас је страшно важно да неки људи разумеју да 3,4 одсто нису легитимни избори и да не шиканирају наше људе. Имаћу разговор са Макроном и Шолцом, и покушаћу да се ствари врате у нормалу, али за танго је потребно двоје”.

Подсетимо, међу учесницима Самита Европске политичке заједнице је 27 земаља чланица ЕУ, цео Западни Балкан и још 14 земаља (Андора, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Исланд, Лихтенштајн, Молдавија, Монако, Норвешка, Сан Марино, Швајцарска, Турска, Украјина, Велика Британија).

Позвани су и председник Европског савета, и председнице Европске комисије и Европског парламента.

Самит Европске политичке заједнице се одржава у молдавској престоници Кишињеву.

Подели на: