Најновије вести

Вучић: Спремни на дијалог, разумели смо Куртијеве поруке

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Бриселу да очекује средином маја позив за наставак дијалога и додао да је Београд спреман да се одазове позиву и да ће учествовати у свакој врсти дијалога, да би желели да буде конструктиван, да се разговара о решавању проблема. Разумели смо Куртијеве поруке, рекао је Вучић.

 

 

Вучић је, у изјави Тањугу истакао, да постоје многи проблеми, пре свега у енергетици, и да су то ствари које морају промптно да се решавају, због различитх тумачења и жеље неких да показују, како је рекао, мишиће на северу Косова.

Вучић: Очекујем убрзање европског процеса
Председник Србије Александар Вучић, који се налази у посети Бриселу уверен је да ће уследити убрзање европског пута Србије.

На питање где се тренутно налази Србија на европском путу, Вучић је одговорио “на добром путу”.

“Србији добро иде европским путем и биће убрзања европског процеса”, казао је.

Рекао је да очекује међувладину конференцију крајем јуна и признање за напредак Србије.

“Србији иде добро, корача јаким снажним кораком међу најбрижим у Европи. С једне стране су вредности, с друге прагматична политика очувања веза са свим пријатељима. Али најважније је економија, економија, економија”, закључио је Вучић.

“Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињенице да се Аљбин Курти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме де факто каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, да је то иста земља. Замислите, иако је Косово по Уставу Србија, да сам ја гласао у Грачаници, или неком другом месту на Косову. То би био скандал светских размера, иако те две ствари нису за поређење и по Уставу и Резолуцији 1244 је Косово део Србије”, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који преавни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Казао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

“Оно што је за нас важно јесте да гарантујемо сигурност и безбедност наших људи. Инсистирао сам овде на испуњавање обавеза из Бриселског споразума, на ЗСО, и слободу кретања, протока роба и услуга, све што потписали у Вашингтону, јер је то добро за Београд, Приштину и цео регион”, рекао је председник.

Вучић је, који је вечерас у Бриселу вечерао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, поновио је да ће делегација Београда доћи на дијалог када год буде заказан.

О гласању Куртија у Албанији
Председник Вучић нагласио је да разуме све поруке које својим изјавама и делима шаље Курти, од гласања на изборима у Албанији, до захтева о ратној одштети од Србије, али да то никако није конструктиван приступ, као и да тим порукама није фасциниран.

Вучић је, на питање које су његове позиције и циљ Куртија, одговорио да не мора он ништа да објашњава и да напада Куртија или било кога, јер је довољно да се све речи и дела ставе на папир.

“Гласате у Албанији. Добар сигнал. Јасно је свима, и нама и у свету, шта желите да кажете. Кажете да желите ратну одштету од Србије, разумели смо шта желите да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцид, иако не можете јер нисте суверена држава, можда преко Албаније, или неке треће земље, јасна нам је и та порука”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ако неко жели да каже да је то конструктиван приступ – није, али додаје да ипак због тога не би требало да се превише секирамо.

“Имамо много да радмо, да урадимо за земљу. Осим енергетике, не видим да имамо озбиљнијих проблема, и по питању безбедности нашег народа и других ствари. А, те њихове политичке вратоломије, за унутрашњу политичку употребу… Нико тиме није нарочито фасциниран”, рекао је Вучић.

Разговори с ЕУ о великим инфрастрктурним пројектим
Вучић је рекао да су у ЕУ започети разговори о веома великим инфраструктурним пројектима који ће потпуно променити Србију.

“Тесно око формирања владе у Тирани, желимо добре односе”
Председник Александар Вучић изјавио је да какви год да буду резултати парламентарних избора у Албанији, Србија жели да унапређује партнерске односе са Тираном и да има што је могуће боље односе са албанском владом и државом.

“То Срби не воле да чују, али то је једино рационално и паметно понашање, све друго би било глупо и бесмислено”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће бити ”тесно” око формирања нове владе у Тирани, али да не жели да се изјашњава док не буду објављени коначни резултати избора.

Каже да не може да сакрије узбуђење због те, како је рекао, веома важне теме о којој ће сутра разговрати са европским званичницима у Бриселу.

“Узбуђен сам и не могу да сакријем осмех, већ смо почели одређене разговоре са европском делегацијом и ЕК, и ако Урсула Фон Дер Лајен буде одоборила, рећи ћу вам сутра да смо уговорили са Европљанима један од највећих инфраструктурних пројеката икада за Србију.

Тако да само 24 сата нас дели да кажем јесмо ли успели или не”, нагласио је Вучић.

Истиче да ће онда моћи да каже да је учествовао у нечему што је било много добро и значајно за нашу земљу.

“Буквално нећемо бити иста земља, не могу више од овога да кажем, али реч је о великим инфраструктурним пројектима, највећим које можемо да замислимо”, нагласио је Вучић.

Додаје да би тако уз подршку ЕУ за већ за три и по или највише четири године Србија била земља која не би личила на Србију пре 10 или 15 година.

То ће бити фантастична вест, не само за Београд, већ и југ и централну Србију и Поморавље, нагласио је Вучић и додао да ће сутра моћи да изнесе детаље.

Почиње изградња ковид болнице у Новом Саду
Вучић је најавио да ће за неколико дана почети радови на изградњи ковид болнице у Новом Саду, као и да долази и други део реконструкције Клиничког центра Војводине.

Вучић је казао да се ће по повратку из Брисела ревакцинисати у Гаџином Хану код Дољевца и да ће разговарати са грађанима са југа Србије како да се додатно помогне том делу земље.

Најавио је да ће наредних дана бити отворен део обилазнице око Београда, од Орловаче ка Остружници, а да ће 1. маја почети изградња Фрушкогорског коридора Нови СађРума са мостом код Ковиља, са највећим тунелом у Србији.

“То ће бити невероватан тунел дуг 4-5 километара, тако да ће јужна Бачка, Срем, Мачва, Београд бити фантастично повезани и то ће дорпинети доласку још већег броја инвеститора”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Подели на: