Најновије вести

Вучић: Србија је у Минхену могла да изнесе свој став, спремни смо за разговоре са Приштином

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Минхену да је Србија спремна за разговоре са Приштином, али да се зна да се мора разговарати о ЗСО. Нагласио је да је важно што је Србија могла да изнесе свој став на безбедносној конференцији и да је заступао земљу на најбољи могући начин.

 

 

Председник Вучић рекао је да његов разговор са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом није био лак и да је Србији оштро замерено због неприкључивања санкција Русији, додајући да не жели ништа да сакрива од народа.

Александар Вучић је за ТВ Пинк рекао да је тема разговора била и припрема за потенцијалне разговоре са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу.

Истакао је да је Србија спремна за разговоре, али да се зна да се мора разговарати о ЗСО, да Србија неће да се склања од дијалога, али да се зна редослед потеза.

Вучић је додао да није оптимиста, да то није по својој природи, знајући премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и Приштину.

Минхенска конференција је постао Давос у коме се прича о политици и безбедности. Ту је један посебан угао за нас који објашњава зашто мир неће скоро и што нам доноси нове реперкусије. Како је рекао следеће године биће неколико важних избора у свету – на Тајвану јер је важно питање који ће Тајван да победи, британски, европски, амерички, руски и украјински. То вам показује да мира неће бити скоро а то су за нас нове тешкоће.

“Наше је да чувамо мир и стабилност и боримо се за инвестиције”, истакао је Вучић.

Нагласио је да је важно што је Србија учествовала на конференцији у Минхену јер је могла да изнесе свој став и да је заступао земљу на најбољи могући начин.

“Спремао сам се за сусрет са Шолцом и Макроном”
Председник Србије изјавио је да је на 59. Минхенском безбедносном форуму имао веома важне састанке, као и да се дуго спремао за састанак са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом. Како је рекао, важни су били и разговори са Блинкеном, Борељом и другима.

“Моје је било да заступам земљу на најбољи начин. Нисам незадовољан, али бих можда сада убацио неке ситнице. Али следећи пут. Ово су били страшно важни састанци, то су много важне ствари за нас, било је и много панела. Ово је добра прилика да разговарате, јер и та врста познанства обавезује, увек можете да их искористите за нешто”, рекао је Вучић.

Вучић је казао и да је добро што је делегација Србије била на скупу и због присуства представника привремених институција у Приштини.

“Када су Курти и Османи овде добро је да и представници Србије буду ту”, рекао је Вучић.

Подели на: