среда, 08. фебруара 2023. | 05:26
Најновије вести

Вучић: Србија прихватила све, Албанци нису хтели ништа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија током данашњег састанка у Бриселу прихватила три предлога ЕУ без икаквих амандмана, што Албанци нису хтели.

 

 

Како је оценио након данашњег разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, последњи пут када је био у Бриселу мислио је да не може да се има лошији састанак, али данас се уверио да може.

“Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима. Србија се у потпуности усагласила са оним што је ЕУ предложила, са све три тачке без иједне замерке, чак смо прихватили и неке жеље Албанаца, али Албанци нису хтели”, казао је Вучић новинарима након завршеног састанка.

Како је навео, предлози ЕУ су да се интензивирају напоре на идентификовању остатака несталих, затим да се обе стране суздржавају од акција које би могле да дестабилазују ситуацију на терену и треће да се редовно састају главни преговарачи једном месечно.

“Посебно интересантсно је да нису хтели да прихвате другу тачку, условљавали су све време новим политичким критеријумима. Суштина је да је Србија крива за три геноцида, први који се десио 1878. године када је Србија стекла независност на Берлинском конгресу”, казао је Вучић додајући да је Курти објашњавао и како албанска презимена вуку корене из топонима места у Србији.

Према речима Вучића, Курти је након тога причао о геноциду који је Србија починила за време Балканских ратова или Првог светског рата и трећем 1999. године.

“Тражили су само да Србија одговара за своју прошлост, тражили су да се у дијалог укључи Наташа Кандић и позивали су се све време на њу и неке изјаве Ненада Чанка”, казао је председник.

Додао је да су опет покренули причу о Вељку Одаловићу.

“Ми смо хтели да разговарамо о несталима, да разговарамо о томе да се ураде ДНК анализе да се задовоље породице. Нису хтели да прихвате”, казао је.

Вучић је рекао да је разговор врло непријатан у сваком смислу, али да је јасно и да не жели да прихвати оцену оних који би рекли да је кривица пођеднака, јер кривице Београда нема.

“Наше кривице нема, ми смо 100-процентно прихватили све што је ЕУ написала, без амандмана, али неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица, коју су избегли да прихвате”, рекао је Вучић.

То је, понавља, реченица да ће да се уздржавају од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену.

“Ни око чега нисмо могли, захваљујући јасној, унапред припремљеној одлуци албанске стране да се договоримо”, рекао је Вучић.

Поручио је да је Београд спреман за дијалог, који ће наставити, али и истакао да је данас забрунутији за безбедност Срба на КиМ.

Стратегија Приштине да обесмисли и укине дијалог

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је стратегија Приштине да обесмисли дијалог и да га на крају потпуно укине.

„Њихова стратегија је да се у потпуности обесмисли дијалог и на крају укине, да се у међурмену догоди нешто што нисам у стању довољно да видим где је њихово решење“, објаснио је он.

Нагласио је да нове приштинске власти нису спремне на озбиљан дијалог.

„Када сам чуо прву реченицу знао сам шта ће бити. Мислио сам да ће бити овако, али сам се надао да ће бити другачије“, додао је Вучић.

Приштина подстиче атмосферу у којој ће Срби бити угрожени

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају нове рунде дијалога са Приштином, да нове приштинске власти очигледно желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Пренео је да је делегација из Београда у Брисел донела листу 80 инцидената тешких по безбедност Срба на КиМ. који су се догодили од почетка ове године.

То је већ сада у јулу више него што смо имали током целе 2020. године“, нагласио је он.

Вучић је рекао да то говори о ужасно промењеној атмосфери на КиМ, као и да приштинске власти желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Листа инцидената уз фотографије малог Николе Перића и других, казао је, достављена је шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, и изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку.

„То је оно што смо могли да урадимо, не зато што смо желели некоме кривицу на главу да ставимо већ што смо желели да узкажемо на тренд раста насиља над Србима“, нагласио је Вучић додајући да страх међу Србима постаје све већи.

Рекао је да ће Београд увек бити спреман да разговара о свему, док други неће, али да се све своди само на једно те исто, а то је да ће неко натерати Србију да призна Косово.

Инсиститрао сам на ЗСО, нису је ни споменули…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњем састанку у Бриселу инсистирао на формирању Заједнице српских општина, али да Приштина о томе не жели ни да разговара.

“Инсистирао сам на ЗСО, то је била прва тачка о којој сам говорио. Мислите да су то поменули? Не. Него – Срби су починили генодиц 1878. године, да не говорим какву су литературу донели да то поткрепе…”, рекао је Вучић новинарима након нове рунде дијалога у Бриселу.

А, када их питате за архиве ОВК, кажу да то немају, само да се не сазна где су покопани мртви Срби, истакао је председник Србије.

“Ми смо у тешкој позицији, јер је већина земаља ЕУ признала Косово, и колико год да смо у праву, и покушавамо да пронађемо начин за разговор и решења, не вреди…”, рекао је Вучић.

Дијалог се наставља крајем августа, али то ништа не значи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да ће вероватно крајем августа преговарачи наставити дијалог између Београда и Приштине о техничким питањима, али да све то ништа не значи ако не можемо да се договоримо око једне реченице – да ће обе стране да се уздржавају од провокативних акција.

Боље да се данас нисмо ни видели, рекао је он.

Вучић је одговарајући на питања новинара о смислу инсистрања ЕУ на динамизму преговора, и зашто би се преговарачи виђали ако не могу ништа да се договоре, рекао како све интересују само датуми у дијалогу, али да они ништа не значе ако нема суштине и договора.

“Не знам око чега да разговарамо, ако не можемо око овога… да ли о наводном геноциду за који нас оптужују из 1878. године. Па јесу ли озбиљни? И о нацистичком покрету на Косову? Желим да причамо о будућности, а они не желе, већ да причамо о Дачићу и Одаловићу”, навео је Вучић.

Нагласио је да људи из ЕУ не верују шта виде и шта чују, али да то не смеју да кажу, с обзиром да се Аљбин Куртин вратио у 19. век и да му је то основна теза.

Председник Србије је рекао да је забринут и да му наравно није стало ни до каквих политичких поена, већ да само размишља шта ћемо да радимо даље.

На питање да ли би Американци могли да притисну Куртија да буду озбиљнији у дијалогу, Вучић је рекао да је неко хтео да их притисне и да им нешто каже да би то већ учинио.

Каже да се Албанци наоружавају и да зато и не желе да прихвате тачке које говоре о уздржавању од провокативних акција на терену, што је за нас озбиљан проблем.

На питање шта кажу представници ЕУ, Вучић поручује: Питајте њих.

Додаје да је све било као што је рекао и да сумња да ће неко од њих рећи да је било нешто другачије.

Вучић је, на питање да ли очекује реакцију неког из међународне заједнице и притисак на приштинску страну да буде конструктивнија у дијалогу, рекао да је тешко водити дијалог са ирационалним људима који само говоре “фејсинг д паст”.

Запитао је – суочавање са којомо прошлошћу, је л’ са тим колико је Срба убијено на КиМ.

Вучић додаје да Албанци себе виде као жртве, а Србе само као злочинце тврде да смо починили три геноцида, као и да је недавно слушао од једне бивше југословенске републике да смо починили пет геноцида: после руско – турских ратова, Берлинског конгреса, другог балканског рата, Другог светског рата и деведесетих.

Нису ни о чему желели да разговарају, ни о Драгици Гашић… , казао је Вучић.

“Шта год рационално да ме питате, не могу рационално да одговорим, јер разговарамо са ирационалним људима”, рекао је Вучић за Пинк након данашње рунде разговора у Бриселу и додао да се од такве дискусије ништа не може очекивати.

Додао је да верује да сви, па и представници ЕУ, могу то недвосмислено да примете.

“Када год нешто поменете, Курти спомене геноцид… Питају их што неће да прихвате да се уздржимо свих могућих инцидената, дестабилизације, кажу да неће док се Србија не суочи са прошлошћу, а то значи да прихвати све што је објавила Наташа Кандић и све што прича Ненад Чанак…, па каже Курти да треба да ухапсимо Душана Михајловића… Шта си ти, тужилац у Србији?”, рекао је Вучић.

Подели на: