Најновије вести

Вучић српској деци из региона: Овде сте своји на своме

Председник Србије Александар Вучић примио је српску децу из региона и поручио им да су они у Србији своји на своме и да су увек добродошли.

 

 

Председник Србије Александар Вучић деци из региона је поручио да у Србији нису гости, већ да су своји на своме.

“Велика хвала што се овде у Председништву Србије, овде нисте гости. Када год сте у Београду и Србији нисте гости, већ сте своји на своме. Увек ће вас дочекивати раширених руку. Позивам вас да увек и што чешће долазите у Београд, да увек знате да смо ми Срби један народ, ма где живели у ма којем делу света и да оно што је за нас најважније, чувамо свој језик, писмо, културу, да бринемо једни о другима и да водимо рачуна о нашој будућности”, поручио је председник деци.

Он је констатовао да највише деце има из Вуковара, Боботе, Борова, Трпиње, Негосаваца, нешто деце из Дрвара, Постојне, Копра.

“Моја једина молба за вас је да се играте и учите, да научите ђирилично писмо уз сва друга писма и да волите своју Србију, а ми ћемо да гледамо да, колико год можемо, увек помогнемо и да будемо уз вас, онолико колико сте ви и ваши родитељи увек уз вашу Србију, а рекао бих да ми не можемо да замислимо већу љубав”, рекао је председник.

Он је додао да се у селу његовог оца говорило: “Никада они у Србији не могу да разумеју коликио је Србија вољена од нас преко Дрине и Дунава. Они би се увече сакупљали на мосту на реци Поречници, а ја сам био једини из Београда који је дошао ту и онда видите колика је њихова љубав према нашој Србији и бескрајно сам срећан што вас овде видим”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да зна да су много тога у Београду обишли и питао децу шта им се највише свидело, на шта су они одговорили да је то Храм Светог Саве.

“Храм је стварно прелеп, вероватно најлепши и то не само православни храм у свету, са оним мозаиком који је направљен најлепши је православни храм. Обишли сте све и на Калемегдану и имали сте шта да видите”, констатовао је Вучић.

Он је пожелео да се следећи пут са децом нађе на неком другом месту, а не у Председништву, и да заједно са њима обилази и показује им Београд.

“Следећи пут ћу ја да пођем на неку туру са вама и да вам објасним како је било некада, али смо имали велике снове и те снове почели да остварујемо у нади да ћете ви велике снове да остварите баш на такав начин. Да изградите и земље из којих долазите, али да изградите и културу српског народа и да једног дана изградите и Србију у сваком смислу. Хвала вам и добродошли у своју кућу, добро дошли у Србију”, закључио је Вучић.

Вучић је деци уручио поклоне, а она њему урамљени цртеж деце – цвећа (деца као цвеће) и плакат са отисцима руку на коме су се захвалили Председнику на пријему. “Хвала на свему драги председниче”, пише на плакату као и одакле су деца.

Секулић: Осећамо се као међу својима
Тара Секулић из Хрватске, коју је заједно са другом децом из региона примио председник Србије Александар Вучић, истакла је да се у Србији осећа као да је међу својима што јој много значи.

“Волели бисмо да вас угостимо у селима и градовима из којих ми долазимо јер бисмо имали и ми да вам покажемо богату српску културу у Дрвару, Борову, Боготи, Вуковару..”, рекла је Секулићева.

Истакла је да су протехлих дана уживали у српској престоници Београду.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон, јуче је у Београду отворио први од шест летњих кампова кроз које ће до 29. августа проћи 800 српске деце из региона узраста од 12 до 18 година.

Програм боравка деце у Београду укључује обилазак Народног музеја, Музеја Николе Тесле, Музеја илузија, Храма Светог Саве, Аде Циганлије – града на води, Авале, Народне Скупштине, Музеја Југославије, Ботаничке баште Јевремовац, фудбалских клубова Црвена Звезда и Партизан.

 

Подели на: