Најновије вести

Вучић: Струја мора да поскупи, са Путином о гасу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће струја морати да поскупи, али да то свакако неће бити “преко ноћи”, као и да ће се надлежни трудити да то и даље буде ниска цена, иако већа него до сада. Најавио је да ће разговарати са руским председником Владимиром Путином.

 

 

Вучић је, говорећи за ТВ Пинк о цени струје и поскупљењу, рекао да је струја у Србији најјефтинија у Европи, била је раније у Украјини, од како је избио рат више, није, као и у Грузији.

“Нема више нико у Европи цену као у Србији. То је код нас суштински социјална категорија, што није фер, према ЕПС-у, али је тако”, рекао је Вучић.

“Гледаћемо да држимо да цена и даље буде изузетно ниска, али ће морати да се повећа у неком тренутку”, додао је председник.

Он је појаснио да и када се најави повећање цене струје, мора да прође месец дана или два, док то не одобри агенција, тако да свакако не може да се деси “преко ноћи”.

Додао је да мора да се очува финансијска стабилност земље, али и да мора много да се улаже у ЕПС, како се не би копало 60.000-70.000 тона, већ 90.000 тона угља и како би систем био одржив.

Указао је да морамо да радимо и на изградњи нуклеарних електрана, додајући да је и данас разговарао са мађарским партнерима о томе да Србија “уђе” делом у мађарску нуклеарку Пакс, да плати 1,8 милијарди за свој део.

Они би, каже, да “уђу” у хидроелектране Ђердап или Бистрицу, јер су им потребна реверзибилни извори.

“Морамо да размишљамо о обновљивим изворима енергије, најчрвшћу позицију имате тада. То су питања за разговор, а да ли ће и шта неко од политичара да каже, не секирам се. Када немају шта да критикују, причају о институционализацији”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће са руским колегом Владимиром Путином разговарати највероватније у среду или четвртак.

Он је истакао да очекује добар разговор и да постоје три ствари које су најважније када је реч о гасном аранжману. “За нас су најважније количине, под два је цена, под три је сигурност снабдевања са чим до сада нисмо имали проблема. Прва два аспекта су кључна”, рекао је Вучић.

Вучић, који је раније данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном отворио Међународни сајам пољопрривреде у Новом Саду, каже да је за Србију од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, као и да нема разлога да две земље брину за храну.

“Бесмислена понављања избора због других, не због СНС”
Осврнуо се и на изборе. Вучић каже да републички парламент још увек није конституисан, односно коначни резултати избора још нису проглашени због тога што неки траже “бесмислена понављања избора”.

“Зашто још увек немамо парламент? Зато што су тражили да пустимо бесмислена понављања избора док им пада на памет да нас малтретирају. А, то не ради партија коју водим, него други”, рекао је Вучић.

Он је додао да сви имају право да то чине, у складу са прописима, на којима је, каже, сама опозиција инсистирала.

“За нас су резултати избора чисти као суза. Верујемо да је јасна порука грађана шта мисле или очекују. Нама се жури, али шта да радите….Лако је критиковати, а тешко је нешто урадити”, рекао је Вучић и додао да не жели никога да вређа или да о било коме изговара лоше речи, јер има много посла и проблема, које ће, верује, држава успети да реши.

Подели на: