Најновије вести

Вучић: Тешка јесен, покушавају да слабе Српску листу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да косовски Албанци формирањем својих српских листа покушавају да слабе Српску листу, и скреће пажњу на опасност да ће Приштина након пуног међународног признања наћи начина да над остатком Срба спроведу нови 17. март 2004.

 

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, упитан за предстојеће изборе на Косову и Метохији, и напоре Албанаца да слабе Српску листу, навео да они имају своје три листе Срба.

„Њихов циљ је да избаце више хиљада српских гласова за Српску листу. Њима је суштина да се Београд не пита ништа“, истакао је он.

Казао је да ће Албанци рећи да немају ништа против Срба, али да се то односи на “Србе независног Косова”

„Наравно док не добију међународно признање, а онда ће да причају и да их пет одсто Срба угрожава и наћи ће начине да спроведу поново 17.март 2004“, објаснио је он.

Констатовао је са горчином да је Србија и тада „генијално реаговала“, као и на друге ствари око Косова и Метохије.

Поновио је да нас чека ужасно тешка јесен по питању Косова и Метохије.

“Безброј састанака у Њујорку, САД траже да признамо Косово”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће следеће недеље, током Генералне дебате на Генералној скупштини УН, имати велики број састанака са светским званичницима и да ће ти разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.

“Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркел, што је за мене задовољство”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију новинара да Меркел тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак с Вучићем, председник Србије каже да га је то изненадило али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

Он је рекао да ће у Њујорку разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.”Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу да идем у недељу или понедељак јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником”, рекао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе. “Он ће желети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност”, рекао је он.

Указао је да ће 1. октобра бити донета важна одлука у ЕП, везано за потврду кандидата за европске комесаре. “Мислим да за једног од предложених комесара неће дозволити избор. Да ли ће то покушати да ураде с Трочанијем, што би била велика штета јер је он искрени пријатељ Србије, или са пољским, румунским кандидатом јер имају тобож неке примедбе… Морају да покажу мишиће на неком. За нас је страшно важно да наши мађарски пријатељи буду у ресору за проширење”, рекао је Вучић, напоменувши да му је то недавно најавио и мађарски премијер.

Како је рекао ускоро ће се и приватно састати с Виктором Орбаном у Београду и разговарати о важним темама. “Имаћемо значајнију подршку тројке из Вишеградске групе. А борићемо се и за подршку Пољске за српски пут ка ЕУ”, додао је Вучић.

Упитан да ли се однос САД пременио према Србији, Вучић каже да то тако изгледа када се гледа површински. “Али, то није реално. Амерички амбасадор Кајл Скат сада одлази. Иако смо имали разговоре који су неретко били тешки и ја сам једном претерао и нисам му се извинио ни тада, ни данас, нити ћу, али сам претерао и дозволио себи да користим речи на које немам право, он се борио за боље односе САД са Србијом. Ни америчком амбасадору није лако да ради у Србији имајући у виду однос јавног мњења. Сад на крају желим да му се захвалим”, рекао је он.

Данас отворено, нескривено разговарамо, ником не служимо, али отворено разговарамо. “Да ли су они променили став, да ли је он бољи? Не бих рекао”, каже Вучић и додао да му није стало да овде добије један, два посто подршке, а да неког обмане.

“За нас је то тежак посао. САД очекују од Србије, видели сте у писму председника Трампа, да призна независност Косова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми, или ће то оставити за крај дијалога, то ће рећи и остале западне земље које су признале Косово. Тако стоје ствари на Западу. Шта ми, у међувремену, успевамо – да укажемо на своју позицију”, закључио је он.

“Компликују се ствари у региону”

Председник Александар Вучић приметио је да се ствари у региону компликују и поручио да Србија не жели проблеме, те најавио да ће сутра о ситуацији у БиХ разговарати са политичким представницима Срба из Републике Српске.

Он је најавио да ће о ситуацији у БиХ сутра разговарати са представницима свих значајнијих странака из РС, са лидером СНСД Милорадом Додиком, СДС-а Мирком Шаровићем, ПДП-а Браниславом Бореновићем и другима.

“Сви ћемо да разговарамо о томе, јер желимо да очувамо мир за српски народ, да не угрозимо напредак Србије. Не треба нам заустављање напретка, већ мир”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да зато ситуација није лака и да га представници међународне заједнице, у складу са Дејтонским споразумом, питају и за ситуацију у Босни и Херцеговини.

Вучић је пренео да увек свима понавља да се Србија не меша у њихове односе, те да је Србија ћутала и када су Северна Македонија и Црна Гора, одлучивале о НАТО, јер је то унутрашње питање сваке земље. “Ми нећемо у НАТО, Србија је војно неутрална и зато ћемо да се наоружамо и опремимо, да можемо да чувамо своје небо и земљу од свакога”, поручио је Вучић.

Додао је да за годину или две много “снажнијим блоковима неће бити лако да ударе на Србију, чиме смо земљу сачували”, те навео да се Србија не опрема да би неког напала, већ управо из превентивних разлога. “Али, суштина је у томе да ми се чини да се компликују ствари у региону и да је боље решавати их, него их остављати за будуће време, јер у том будућем времену једна искра може да направи велике проблеме са све нас. Ја се надам да их нико не жели, а сигуран сам да их Србија не жели”, рекао је Вучић.

Подели на: