Најновије вести

Вучић: Тражиће од нас де факто или де јуре признавање Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после укидања такси очекује страховите притиске на Србију и да је питање тренутка када ће се од Србије тражити да де факто или де јуре призна Косово, са циљем “да га убаце у УН”.

 

Александар Вучић је указао да, ипак, прво треба сачекати и видети какву ће Приштина одлуку по питању такси донети и да ли ће захтевати реципроцитет, али да нема сумње да ће уследити притисак на Србију.

На питање шта би подразумевао Ахтисаријев план “плус плус” и да ли ће питати народ шта мисли о томе, председник каже да ће свакако народ бити питан.

“Даће они и више (од Ахтисаријевог плана), али ће тражити де факто или де јуре признавање Косова од Србије. Циљ је да убаце Косово у УН”, навео је Вучић и додао да је то оно што можемо да очекујемо у наредном периоду.

Вучић додаје да је само питање тренутка када ће то тражити од Србије, да ли за три или шест месеци или за годину дана, али да ће се то свакако догодити и да ће онда бити страховити притисци на нашу земљу.

Председник Србије наводи да ће Србија бити водећа земља по висини плата на Западном Балкану, као и да ће у првом кварталу 2020. имати највећи раст у Европи.

Александар Вучић је за телевизију О2 рекао да је у децембру просечна плата износила 510 евра, док је пре неколико година била 340 евра.

Упитан “да ли очекује да Драган Шутановац сада гласа на изборима за СНС, пошто је најавио да ће то урадити када плата буде прешла 500 евра”, Вучић је рекао да то треба да питају Шутановца.

Подсећа, међутим, да је и сам рекао да ће плата за плату од 500 евра требати две или три године, а прошле су четири.

Вучић истиче да ће се у марту видети права слика по питању раста плата, с обзиром да ће се, каже, урачунати и раст минималне зараде од око 11 одсто за око 350.000 људи.

Указао је да је Србија била иза и Албаније и БиХ, као Црне Горе, док је сада, истиче, испред свих тих земаља по висини просечних плата.

Додао је методологија Србије за утврђивање висине плата усклађена са Евростатом, као и да је нешто конзервативнија од методологије коју користе друге земље у региону.

Председник Србије и лидер СНС рекао је да на предстојећим изборима очекује пристојну излазност, а од својих страначких колега – да победе убедљиво.

“Као председник Србије волео бих да су неки људи из опозиције озбиљнији и да не угрожавају темељне принципе постојања земље. Као лидер странке, немам проблем с њима. Бог да их поживи на местима председника странака још дуги низ година, јер то значи да неће бити проблама за опстанак и функционисање СНС”, указао је Вучић.

Вучић је истакао да ће на изборима учествовати странке које ће СНС-у дирекно узимати гласове.

“То ме брине и на то указујем. Зато наши људи морају да раде више него икада”, поручио је странчким колегама.

 

Подели на: