Најновије вести

Вучић: Тражим подршку не за Србију, већ за обичне људе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Давосу да премијер у Приштини Аљбин Курти жели да онемогући исплату плата и пензија за Србе, што би значило не тихи, него гласни одлазак Срба са КиМ. Поручује да тражи подршку не за Србију, већ за обичне људе на КиМ.

 

 

 

Председник Вучић, који учествује на Светском економском форуму у Давосу, састао се данас са посредником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Новинарима је након састанка рекао да је затражио помоћ како би се зауставио покушај Аљбина Куртија да уништи дијалог.

“Разговарао сам са шефовима неких обавештајних служби као и са Мирославом Лајчаком и замолио их да помогну у томе да се заустави Куртијев покушај да уништи дијалог, јер Курти жели да онемогући исплату плата и пензија за наше људе у здравству, просвети, институцијама Србије, што би значило не тихи, већ гласни одлазак Срба са КиМ”, рекао је Вучић.

Навео је да тражи подршку не за Србију, већ за обичне људе на КиМ, да им се омогући да остану да живе у својим кућама и територији, у складу са принципима из 2015. године, али и у складу са новим планом за ЗСО који је донела ЕУ.

“Ако неко и то жели да сруши, шта нам остаје, најтеже и највеће угрожавање дијалога до сада”, рекао је Вучић.

Он је, на питање новинара да ли је у разговору са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска Џејмсом О Брајаном и Мирослав Лајчаком стекао утисак да су свесни опасности ако Приштина оствари своје претње о укидању платног промета са Србијом, рекао да није његово да прича у име европских и америчких представника.

“Али разговараћу са Немцима, Французима и свима другима о том питању, јер верујем да сви морају да разумеју о чему је реч. Реч је о покушају укидања дијалога и покушају прогона српског народа са КиМ и то је суштина ствари. Мислим да су свесни последица и да ће помоћи да до таквих ствари не дође, надам се”, рекао је Вучић.

Дуг разговор са украјинским министром Кулебом
Према његовим речима, од јутрос је имао и састанке са шефовима обавештајних служби најважнијих земаља Европе, као и са представницима канцеларије немачког канцелара Олафа Шолца.

Истакао је да је имао и важан и дуг разговор са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом. Разговарали су, како је рекао, о европском путу Украјине, Србије и билатералној сарадњи.

Имали смо пристојни ниво разумевања, укључујући ствари са којима нисмо сасвим сагласни, рекао је Вучић.

Успостављање авио-линије БеограђМостар
Председник Вучић је рекао и да је разговарао са председавајућом Савета министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто о јачању сарадње две земље, као и да је потврдио да ће Србија учествовати на сајму у Мостару.

“Биће успостављена линија Ер Србије између Мостара и Београда и ја ћу ићи заједно са нашим новинарима тамо”, рекао је он.

Вучић: У Давосу представљам пројекте које ћемо радити до 2027.
Вучић је изјавио и да је на Светском економском форуму разговарао са представницима страних компанија и позвао их да учествују у пројектима које ћемо реализовати до 2027. године и најавио да ће ускоро бити направљена и велика презентација на свим страним језицима.

ЕУ парламент расправља и о другим државама, не само о Србији
Председник Србије је рекао да ће на данашњој седници европског парламента бити расправљано и о другим државама, као што су Мађарска и Грчка, те да она није сазвана само да би се на њој расправљало о изборима у Србији.

Према његовим рећима, на тој седници европског парламента че се “јавити (Андреас) Шидер и Клемен Грошељ да кажу све најгоре”, али је истакао и да ће се, осим ове двојице европарламентараца, за реч јавити и неки други, да кажу мало лепше.

“Разговарао сам са још бизнисмена из арпаских земаља и позвао их да буду наши гости 2027, као и да пре тога дођу и инвестирају у нашу земљу у обновљиву енергију и све друге области”, рекао је Вучић.

Истакао је да је разговарао и са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом и да очекује да средином фебруара дође у посету Србији.

“Грчке компаније ће такође доћи, које су заинтересоване да учествују у свему томе. Разговарао сам и са представницима јапанских компанија. Из Азије све више инвестиција стиже у Србију и из Кине, Јапана и Јужне Кореје”, рекао је Вучић.

Вучић: Пројектовани привредни раст од три и по одсто нам диже плате и пензије
Вучић је изјавио да верује да, уз помоћ привредног раста и економског опоравка САД, ЕУ и Кине, и наша земља може да има стопу привредног раста већу од три и по одсто.

Како је рекао, то би значило да плате и пензије “иду горе на озбиљан начин”.

“Ако остваримо привредни раст већи од три и по одсто, ми страховито дижемо плате и пензије и животни стандард, јер инфлација иде испод три одсто. Све ће мање бити проблема, што значи да очекујем и смањење нивоа каматних стопа на стамбене кредите и пораст потрошње”, истакао је Вучић.

Према његовим речима, уколико привредни раст буде испод два одсто – у проблему смо, јер нећемо моћи да “изгурамо” планиране пројекте.

“Ако будемо на пројектованих три и по посто или чак четири одсто привредног раста, изгураћемо све те пројекте и имати драстично повећање плата и пензија у будућности. Ову годину смо завршили на 2,6 одсто раста, а ЕУ је завршила на 0,6 одсто”, рекао је Вучић новинарима.

Председник је навео да се коначна процена очекује за месец до месец и по дана.

“Нама Међународни монетарни фонд и Светска банка предвиђају да следеће године будемо најбољи у региону по стопи раста. То можемо да успемо само ако много улажемо у инвестиционе пројекте”, истакао је Вучић.

“Тежак разговор са Рио Тинтом, питање да ли ће поднети тужбу или не”
Председник Вучић је изјавио и да је имао тежак разговор са представницима Рио Тинта и да се наша земља суочава са питањем да ли ће та компанија поднети тужбу или не, али и са питањем да ли ћемо прихватити целокупну агенду раста или не.

“Желим да разговарам и са Аном Брнабић и другима, имали смо тежак разговор и рекао сам да морају да понуде најчистије решење којим наш народ мора да буде задовољан – највише стандарде у свету за природу и људе који ће да раде. И питао сам први пут колика ће бити плата запослених. Најнижа нето плата би била 1.000 евра на западу Србије, а тек остали утицаји… Ниво инвестиција у пет година био би сваке године на 20 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција. Замислите само како би то ојачало Србију”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је питање за будућност да ли ћемо моћи да се договоримо или не, али да је важно да их ми саслушамо.

“И идемо пред народ и отворено разговарамо о свему, не а приори. Да питамо могу ли наши људи да буду сигурни, да ли могу да буду чисте наше планине и реке, али то није посао за данас или сутра или прекосутра, већ за следећу владу. О томе сам морао да разговарам и молио сам их да не предузимају мере заштите својих интереса”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Рио Тинто био присутан у Србији одлуком неких других влада од 2004. године.

Подели на: