Најновије вести

Вучић: Ту смо за дијалог, али ми нико неће наређивати решење

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује ускоро важне посете Београду, за који дан, како је прецизирао и да се све оне тичу Косова, преноси Тањуг.
Он је додао да је Србија ту за дијалог и нагласио да му нико неће “наређивати какво треба да буде решење”.

 

Вучић није желео да открива о којим страним званичницима који долазе у Београд је реч, али је истакао да се свака посета тиче Косова.

Упитан за однос са Немачком, председник Србије је за Пинк рекао је да је он рационалан, да се ради о најмоћнијој сили Европе, и једној од две најмоћније силе света, која је изашла као победница корона кризе.

Указао је да нисмо сагласни у свему, али да много зависи од Немачке.

Вучић је рекао да „није срећан односом Немачке према Косову, као ни они нашим, јер нећемо да признамо Косово, додајући да ће се то неслагање наставити“.

Што се даљих корака у дијалогу Београда и Приштине тиче каже да морају да се договоре Немци и Французи шта да раде са нама, јер смо ми проблем, пошто немамо исти став са њима о Косову.

„То је њихов проблем са нама, а наш проблем је што нико неће да има другу позицију сем независног Косова“, казао је он.

„Ми смо спремни за наставак дијалога. Када год хоће. То да ми неко наређује каква ће решења бити, не може“, поручио је Вучић.

Казао је да је до сада чуо 500 различитих предлога, а никада није добио ниједан конкретан на папиру.

Изразио је наду да ће бити самита у Паризу који се најављује, али додао да није он тај који заказује.

Што се тиче иницијатива ЕУ И САД рекао је да очигледно не могу да се договоре ко ће да контролише Балкан, али да су то њихови међусобни проблеми.

Упитан шаховским речником који је следећи потез, Вучић је рекао „увек у изнудици, али морамо да водимо рачуна“.

“Остало је мало времена, притиснути смо на табли, али морамо да будемо стрпљвији и увек посвећени партији”, објаснио је он.

Вучић је додао да није Приштина та са којом преговарамо, већ западне земље.

“Све време док смо водили дијалог ми смо га водили не са Приштином, већ са Западом. Није нама Тачи био гаранција за ЗСО већ ЕУ”, подвукао је он.

Упитан за став Флоријана Бибера Вучић је одговорио питањем “ко је он”.

“Нико и ништа. То је човек који се по цео дан труди да ме увреди. Он живи у Аустрији. Писао је слогане на нивоу наших опозиционих лидера као што је ‘Ацо вирусе’“, додао је Вучић.

Подели на: