петак, 02. јуна 2023. | 16:49
Најновије вести

Вучић: У бољој смо ситуацији него што смо очекивали када је реч о КиМ; ЗСО изнад свега

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија у много бољој ситуацији када је реч о Косову и Метохији него што се могло очекивати с обзиром на то шта се све дешавало.

 

 

Вучић је на ТВ Прва, а на питање у вези са десно оријентисаним странакама које су покренуле кампању “против капитулације и ултиматума”, казао да нема шта да им каже јер су они капитулирали одавно.

“Пустили су да се деси 17. март, Борис Тадић је побегао у Румунију на дан када је проглашено независно Косово, а овај други писао саопштења и организовао молебане. Нећу да причам о враћању преговора из УН у ЕУ, о пресуди Међународног суда правде где и бивши председник каже да су направили грешку у питању, замислите сада признаје после 10, 11 година, прављење административних прелаза и наравно свим тим сте доведени у немогућу позицију да преживљавате и чувате огњишта нашег народа на КиМ”, испричао је Вучић.

Додао је да жели да буде у потпуности поштен и истакао да није само њихова кривица.

Како каже, била је кривица и пре тога и не само 1998. и 1999, већ и пре тога.

“Били смо у ужасним околностима на КиМ, нисмо разумели шта се збива, велике губитке смо имали, после тога је тек разорена земља у пљачкашким приватизацијама после 2000. године. Када све то погледате, у много смо бољем стању него што смо очекивали”, казао је председник.

ЗСО испред свега, још не знам да ли идем на безбедносну конференцију у Минхену

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да је по питању Косова и Метохије формирање Заједнице српских општина испред свега и да док се то не деси може да иде у Брисел само туристичк, као и да још није донео одлуку да ли ће отићи на предстојећу безбедносну конференцију у Минхену.

Вучић је гостујући на ТВ Прва, на питање да ли ће отићи у Брисел на дијалог о КиМ након што је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да ће позвати њега и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Брисел како би “изгурали” европски предлог за КиМ, поновио да може иде јер неће да одбије разговор, али да не види у томе смисао.

“Једино да идем у туризам и да одговрам на питања и да кажем како смо имали леп састанак. Не смете да одбијете. Сад је питање да ли да идем у Минхен, треба до понедељка да одлучим, тамо је највећа безбедносна конференција у свету, долазе Шолц, Макрон, Блинекен, Борељ и сви други ће доћи. Ако оде Курти, а нас нема, онда смо у проблему, а ако одем знам како ће то све да изгледа. Још нисам донео одлуку”, рекао је Вучић.

Каже да није проблем да оде на разговор, али да они морају да разумеју да је испред свега ЗСО.

“Све остало је безбевезе, покушавају да ме убеде у нешто што не могу и нећу да прихватим”, додао је Вучић.

22:01 – Следи есклација у Украјини, Србија ће бити између чекића и наковња

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се у наредних пет, шест месеци очекује ескалација сукоба у Украјини, а да ће се Србија због геополитичких дешавања наћи између “чекића и наковња” и да ће притисци на Србију када су у питању однос према Русији и Косово и Метохија бити неупоредиво снажнији.

“Председстоји нам највећа криза у свету од Другог светског рата у правом смислу. Ово до сада није било ништа, иако је око 300.000 људи убијено, а протерано 9 или 10 милиона”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је напоменуо да ово не говори зато што мисли, већ зато што зна да следи велика ескалација, а то ће се, како каже, на Србију одразити тако што ће притисци због Русије бити неупоредиво снажнији, иако су били веома сназни, а биће троструко снажнији око Косова и Метохије.

Он је навео и да више није јасно ко побеђује у Украјини, као и да се појављују први текстови који постављају питање шта ће се десити ако Путин победи.

Како је навео, много је тешко победити Запад и њихово јединство, а сада и унутар руског народа постоји јединство.

“Сада вам је јасно да идемо у потпуни хаос”, оценио је Вучић наводећи да се тек за пет, шест месеци може десити да неко размишља о заустављању сукоба, а тада неће желети да се за Србију траже нови услови, ни да дозволе Русији да има утицај на Балкану.

“У тој позцији Србија ће бити између чекића и наковња у сваком смислу. Теско за нас ко год да победи”, рекао је Вучић.

Он је навео да Србија припада реткима који говоре о миру, јер би мир био добар за све, али да нико мир сада не сме да помене ни на Западу ни у Русији.

“Шта ми да радимо, ми морамо да знамо да инвестиције имамо са запада, да смо на европском путу, глупо је када неки говоре да то треба да отктачимо, а кукали би за плате, као и они који кажу раскините све са Русијом”, оценио је Вучић.

Он је рекао и да то не може да буде Србија, јер мора да се води рачуна и о души нашег народа али и о финансијама и привредном интересу.

На питање шта ће бити ако Србија мора да бира, Вучић је рекао да ће знати када је дошао тај тренутак.

“Пустите да терамо док можемо, знаћу кад је тренутак и нећу да кријем од људи. Знаћу ја, дуго се приближава, али нема сумње да немамо ни месеце на располагању”, истакао је председник.

Он је сликовито објаснио да ако је неко у ситуацији да има гангрену ноге, лекар мора да изабере да исече ногу, да би му спасао живот.

Подели на: