Најновије вести

Фон дер Лајен и Вучић о дијалогу, реформама и пандемији

Европска комисија саопштила је да је председница Комисије Урсула фон дер Лајен на састанку са председником Србије Александром Вучићем размотрила европску перспективу Србије, реформе на путу ка чланству у ЕУ, али и наставак диајалога Београда и Приштине.

 

Састанку Александра Вучића и Урсуле фон дер Лајен присуствовао и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

“Председница је изразила подршку поновном успостављању дијалога између Приштине и Београда под покровитељством ЕУ, што је кључно за њихов напредак у ЕУ”, наводе у Комисији.

У Европској комисији наглашвају да су двоје председника разговарали о програму реформи које Србија спроводи на путу ка ЕУ.

“Сагласили су се о важности напредовања у неопходним реформама за напредак на путу ка ЕУ, нарочито владавини закона и борби против корупције”, наведено је у саопштењу Комисије.

Председница Европске комисје Урсула фон дер Лајен охрабрила је српско руководство и на наставак дијалога са свим политичким снагама у земљи како би се покренуле реформе у вези са приступањем ЕУ, али и решили изборни недостаци.

На састанку је разговарано и о последицама пандемије коронавируса и помоћи коју је ЕУ мобилисала да подржи регион, а председница Урсула фон дер Лајен је потврдила да ће Комисија на јесен представити економски и инвестициони пакет који ће помоћи у дугорочном опоравку региона и приближити га ЕУ, наглашавају у Комисији.

У Комисији закључују да је састанак Александра Вучића и Урсуле фон дер Лајен био и прилика да се подсети на недавни видео самит ЕУ и Западног Балкана на коме су лидери ЕУ поново потврдили европску перспективу целог региона и своју одлучност да заједнички реше пандемију коронавируса.

Председник Србије Александар Вучић у посети је Бриселу где га очекују разговори с највишим представницима Европске Уније.

Подели на: