Најновије вести

Вучић у посети Грчкој, састао се са Павлопулосом

Председник Грчке Прокопис Павлопулос приредио је, испред председничке палате у Атини, свечани дочек за председника Србије Александра Вучића, који борави у званичној дводневној посети тој земљи.

 

Прокопис Павлопулос је Александра Вучића дочекао уз највише државне почасти, црвени тепих, гарду и химне Србије и Грчке.

Председник Србије се, на почетку разговора у ужем формату, Павлопулосу обратио са “драги пријатељу”, и истакао да су Србија и Грчка били, и данас су, пријатељи, а да је на њима да односе даље развијају како би две земље и два народа били још бољи пријатељи и још ближи у будућности.

“Српски и грчки народ су вековима делили заједничку судбину и били једни уз друге кад је било најтеже”, рекао је Вучић.

Захвалио је Грчкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која ће, истиче, увек подржавати територијални интегритет Грчке.

“Потписници смо Конвенције о праву мора и у складу са тим подржаваћемо интегритет Грчке свуда, као што смо то учинили и са Кипром, и та позиција је непромењена”, рекао је председник Србије.

Изаразио је захвалност Грчкој на подршци европском путу Србије, те додао да ми знамо да имамо одређене услове које други нису имали, што је, у случају Србије, између осталог, и питање Косова и Метохије.

Захвалио је Павлопулосу што је, каже, током целог мандата водио рачуна о интересима Србије, о блискости Србије и Грчке, те поручио да ће ова његова посета, као и посета председника Грчке Београду 2017. године само дати нови импулс добрим односима.

“Велико вам хвала, а на српску подршку, на онолико помоћи колико ми, као братски и пријетељски народ, можемо да вам пружимо, увек можете да рачунате. Као што ми увек рачунамо на вашу подршку у европским интеграцијама, али и у различитим регионалним иницијативама”, рекао је председник Србије.

Додао је да верује да ће Србија и Грчка бити још ближе повезане путничким и железничким саобраћајем, те указао на заједнички интерес за изградњу железничких коридора од Будимпеште до Пиреја, што ће, каже, бити још једна потврда пријатељства.

У разговору са српским председником Александром Вучићем, председник Грчке Прокопис Павлопулос констатовао је да је Србија на “висини задатка” у односу на захтеве европских стандарда и изразио очекивање да ће процедура пријема Србије у чланство ЕУ бити убрзано.

“Ми Грци доприносимо по том питању и ова посета доприноси томе”, додао је Павлопулос и истакао да је Србија значајно напредовала у процесу еврпоских интеграција.

Павлопулос је истакао да је Грчка већ више од 40 година пуноправна чланица ЕУ, организације која, по његовим речима, у глобалним оквирима треба да има улогу механизма који промовише и обезбеђује мир, основна људска права, демократију, правосуђе и социјалну правду.

“Такву Европу желимо да изградимо”, поручио је председник Грчке и додао да су зато Унији неопходне и државе које сада нису чланице, јер и оне, каже, морају имати европску свест.

Према његовим речима, југоисточна Европа треба да буде један од стубова ЕУ, а земље региона томе треба да допринесу тако што ће иза себе оставити “балканске ратове, конфликте и неслагања”.

“То је историјски период, који нас је много научио, али треба да гледамо напред и да створимо један ‘југоисточни стуб’ и да градимо будућност”, поручио је Павлопулос.

Како је рекао, земље које желе да постану чцанице ЕУ треба да испуњавају одређене услове, а први и основни је да се испуне сви европски стандарди и да буду решена сва нелагања између земаља, јер ЕУ не може да буде простор на коме ће се решавати неслагања држава чланица са другим државама.

Павлопулос је нагласио да је Србија учинила значајне промене и отворила многа поглавља у преговорима са ЕУ.

“Ви сте на висини задатка у односу на захтеве европских стандарда и Грчка ће помоћи на вашем путу ка ЕУ”, поручио је председник Грчке.

Павлопулос је истакао да Грчка жели још бољу сарадњу са Србијом у свим секторима, а уверен је да ће захваљујући посети Вучића односи две земље бити још бољи и приснији, тим пре што се заснивају на дугом пријатељству у чијем темељу је заједничко православно наслеђе.

Како је рекао, односи Србије и Грчке су ефикасни и имају много аспеката, а посебно се издвајају економски, који ће бити предмет разговора током дводневне посете Вучића Грчкој.

“Имамо значајне алате да више развијамо ове односе”, нагласио је Павлопулос и истакао да ће томе посебно допринети планирано потписивање Декларације о стратешкој сарадњи, као и да ће бити одржан трећи састанак Високог савета за сарадњу.

Александар Вучић одликован је златном медаљом за заслуге града Атине.

Када је реч о процесу учлањења Србије у ЕУ, председник Грчке је нагласио да је Србија учинила значајан напредак.

Нагласио је да је Грчка посвећена спровођењу еврпоског и међународног права, и у том контексту осврнуо се на грчко-турске односе и ситуацију у Медитерану, посебно на Сирију.

Након разговора са председником Грчке, атински градоначелник Костас Бакојанис уручио је председнику Србије Златну медаљу за заслуге града Атине.

Бакојанис је истакао да је Златна медаља, коју је доделио председнику Србије, признање за допринос великом пријатељству који повезује српски и грчки народ, као и знак поштовања према његовој личности.

Вучић је поручио да је одликовање велика част за Србију и њега лично, али и огромна обавеза и подстрек за рад на даљем унапређењу добрих, али пре свега, братских односа две земље и два народа.

Претходно, председник Србије положио је венац на Споменик незнаном јунаку у главном граду Грчке.

Вучић ће затим имати састанак са бројним истакнутим грчким привредницима.

Другог дана посете, у среду, Вучић ће се састати с премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим га веже дугогодишње познанство, блиски лични и међупартијски односи.

Вучић и Мицотакис ће копредседавати трећој седници Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, а затим ће потписати Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две земље, те и Програм сарадње између две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Декларација подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за обе земље и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу пријатељских и стратешких односа Србије и Грчке.

Током боравка у Атини планиран је и сусрет председника Вучића са председником Коалиције радикалне левице (СИРИЗА) Алексисом Ципрасом, као и са архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом ИИ.

Очекује се да ће главне теме разговора у Атини бити билатерална сарадња две земље, али и европски пут Србије, и косовско питање.

Грчка је пријатељска земља, која подржава европски пут Србије и која није признала једнострано проглашену независност Косова.

У делегацији коју предводи председник Вучић су министар спољних послова – Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, министар просвете Младен Шарчевић и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Подели на: