Најновије вести

Вучић: У току тихо етничко чишћење Срба на КиМ, тражићемо хитну седницу Савета безбедности УН

Председник Александар Вучић, у обраћању јавности, рекао је да се земља налази у најтежој ситуацији, не својом кривицом и недостатком одговорности и жеље да сачува мир, већ због акција Приштине која спроводи тихо етничко чишћење КиМ.

 

 

“Тражићемо сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација”
Александар Вучић каже да је Србија спремна да настави разговоре, али да је јасно да су се ствари отргле контроли и да је Србија сатерана у ћошак.

Каже да ће тражити хитан разговор са шефом НАТО-а и истиче да ће Србија по први пут, због догађја на КиМ тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација.

“Желимо да се понашамо у складу са Резолуцијом 1244 и у складу са међународним јавно-правним нормама. Имајући у виду да су животи Срба на КиМ, њихова безбедност, али и људско достојанство и опстанак непосредно угрожени, затражићемо хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација”, нагласио је Вучић.

Каже да је није раније тражио јер зна да је то последња ствар коју Србија мора да тражи пре него што одређене активности буду предузете, активности које су, како каже, веома тешке.

“Ми да дозволимо даљи погром, прогон и етничко чишћење, немамо право. На седници ћемо захтевати да Савет безбедности на основу својих овлашћења предузме хитне мере да заштити животе Срба и слободу Срба на КиМ. То конкретно значи да ћемо захтевати да Савет безбедности наложи КФОР-у да испуни обавезе које им прописују чланови 9 и 15 Резолуције 1244, као и чланови 3 и 4 Анекса 2 те Резолуције”, објаснио је Вучић.

Приштински режим себи нашао довољан разлог да ухапси сваког Србина
Вучић је рекао да је у току општи напад на Србе.

“Желим да поновим представницима ЕУ и САД, да ћемо све да испунимо. Чекали смо да формирате ЗСО да бисмо кренули у испуњавање онога о чему смо разговарали у Охриду, Бриселу и Београду. Чекали смо да видимо било какав озбиљан процес по том питању и нисмо ништа видели. Чекали смо да видимо пуштање на слободу невиних људи, јер је и Еулекс био толико коректан да је морао да напише да су ти људи пребијани, да не виде никакав случај и зашто су ти људи приведени”, казао је Вучић.

Приштински режим је, каже, себи нашао довољан разлог да ухапси сваког Србина, посебно на северу КиМ, јер свакоме ће рећи да је припадник Бригаде север или Цивилне заштите и онда могу да праве спискове и обезглаве српски народ.

“То је директан позив на чишћење, најдиректнији и најбруталнији позив на етничко чишћење“, истакао је председник.

Напад на СПЦ и здравство на КиМ
Председник Александар Вучић рекао је да је британска посланица Алиша Кернс, која је рекла да СПЦ учествује у шверцовању оружја, позната по свом антисрпском деловању.

Сада, каже председник, уз полицијске акције, уводе нове елементе, а то је напад на још два стуба спског народа на КиМ, Српску православну цркву и здравство.

“Не брини госпођо, ми већ спроводимо истрагу против тебе, да видимо зашто то радите, ако влада Велике Британије не реагује, ми смо приморани“, рекао је Вучић.

Навео је више примера акација полиције у којима су претресана возила хитне помоћи и у којима ништа није није нађено.

Све то раде, како би урушили здравставени систем на КиМ, а акције које спроводе на СПЦ нису случајне, истакао је председник Вучић.

У току други део акције
Вучић је навео да је акција је веома брижљиво припремена. “Морала је прво да буде урађена пуна криминализација српског народа, у томе су им помагали многи инострани медији и домаћи медији, потакнуто од спољних влада. Та криминализација је била толико језива да нико о Србима са КиМ није говорио као о Србима, већ о припадницима криминализованих група“, казао је председник.

Према његовим речима, у току је други део акције у којој покушавају да застраше додатно становништво на северу.

Навео је да ту такозвана косовска полиција нема шта да тражи и да су заузели неколико тачака да би показали да Срби не могу да подигну барикаде, спрече увоз српске робе, да би увели страх у сваку српску кућу и “не би ли могли скупом куповином обезбедили присуство оних бедних Срба који би да се додворе окупатору“.

“Акција прогона српског народа са КиМ добро организована и планирана”
Александар Вучић каже да му не пада напамет да лаже сопствени народ лажући себе да се ствари не мењају и да се ништа не догађа.

“Акција погрома, прогона и етничког чишћења коју спроводи приштински режим над српским народом на КиМ је добро организована, планирана и суштински подржана од појединих кругова у међународној заједници”, истиче Вучић.

Каже да су у Приштини донели одлуку да похапсе, убију или склоне са КиМ све виђеније Србе који би могли бити тачка отпора приштинском режиму и који би могли да буду неко ко неће на дневном нивоу да прихвата једностране одлуке.

Истиче да је та акција кренула још у Штрпцу 2021. године када су ухапшени Братислав Николић, Саша Милосављевић, Димитрије Рачићевић, Драгомир Милосављевић, Саша Спасић и Јадран Костић.

Вучић наводи да је Николић у притвору у Подујеву, Рачићевић у Гњилану, а двојица Милосављевића, Спасић и Костић у северном длеу Косовске Митровице.

Наглашава да су ти људи у притвору већ више од годину дана због наводне злоупотребе службеног положаја, што је, како каже, јединствен случај у свету

“Не постоји такав случај у целом свету. Штрпце је обезглављено, у Штрпцу нико више не сме да подигне главу и не може да подигне главу, бар они тако мисле. Ћути Еулекс, ћути цела међународна заједница”, истиче Вучић.

На КиМ у току “тихо” етничко чишћење Срба
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су јуче имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи неку врсту деескалације.

“Желим само да кажем да је Србија испунила све оно што је од ње тражено. До деескалације не долази јер режим у Приштини то не жели“, навео је Вучић.

Каже да већ 11 година како учествује у свим разговорима и преговорима око КиМ.

“Данас се наша земља налази у најтежој ситуацији, не својом кривицом, не својом неозбиљношћу већ свакодневним активностима режима у Приштини, или оних који ћуте или благонаклоно гледају на те акције, а који проводе оно што бих назвао тихим етничким чишћењем, где Срби немају право да живе осим ако се нису заклели режиму Аљбину Куртију. Таквих је на срећу веома мало“, казао је Вучић.

Александар Вучић се јуче састао са Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

Председник Србије је на свом Инстаграм налогуобјавио да је упозорио Лајчака да је српски народ на Косову и Метохији изложен “најжешћој тортури и прогону у протеклих 15 година” и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности.

Подели на: