Најновије вести

Вучић: Учествоваћемо у разговору у Белој кући

Председник Александар Вучић изјавио је да ће Београд учествовати у разговорима у Белој кући, које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД, Ричард Гренел. Истиче да Србија није у позицији да одбија разговоре.

 

 

Александар Вучић је навео да је разговарао са Ричардом Гренелом и да ће теме састанка у Вашингтону 2. септембра бити економске, што су, каже, важне теме за Србију.

“Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин “преговори”, питање за америчког дипломату.

“Они су и пре некли дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо”, рекао је председник Србије.

Додао је и да САД, као и већи део ЕУ и бриселске администрације дијалог увек посматрати као дијалог две независне земље.

Вест о састанку потврдио је и косовски премијер Авдулах Хоти, уз објашњење да ће тема разговора бити економија.

Истиче да се Србија налази у тешкој ситуацији.

“Наша позиција је тешка, за САД и већи део ЕУ Косово је независна држава”, рекао је председник Србије Александар Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати Косово као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.

“Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтиону, ни у Бриселу”, објаснио је Вучић додајући да то не каже после, већ у сусрет догађају.

Навео је је да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се наша делегација спрема данима и недељама.

Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног решење без преговора, а то је признање независности.

Не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још и подсећа на упад у заштићену зону манастира Дечани.

“Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком месту”, подвукао је председник.

Вучић је рекао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када је реч о ЕУ нагласио је да се не сме испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и светској историји никада није постојала, какав је случај сада са Немачком.

„Преговори о Косову се воде под покривитељством Брисела, али најутицајнија је у ЕУ Немачка”, подсетио је он.

Подели на: