Најновије вести

Вучић: Вакцинисаним грађанима држава даје 3.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сви грађани изнад 16 година који су се вакцинисали или који ће се вакцинисати до 31. маја добити додатну финансијску помоћ од 3.000 динара. Вучић је рекао да ћемо достићи висину у апсолутним бројкама БДП-а преко 50 милијарди, 2012. то је износило 33,6 милијарди. За само девет година 50 посто је увећан БДП, каже Вучић.

 

 

Председник Вучић најавио је да ће сви грађани који су вакцинисани добити додатних 3.000 динара помоћи.

Председник је рекао да ће, поред раније предвиђене помоћи, сви који се вакцинишу, а имају више од 16 година, или који су се вакцинисали било једном или две дозе и сви који ће се вакцинисати макар једном дозом до 31. маја, добити додатних 3.000 динара од државе.

Вучић је рекао да се до касно синоћ консултовао око те одлуке са премијерком и да су то одлучили, као и да ће се тек видети да ли ће ту одлуку морати да усвоји Влада.

“Не можемо да доносимо негативне дискриминационе мере за оне који не желе да приме вакцине, иако мислим да је то неодговорно и себично да се неко не вакцинише. Размишљали смо зато како да наградимо људе који су показали одговорност и донели смо одлуку да дамо додатну финансијску помоћ за људе који су се вакцинисали”, рекао је Вучић за Пинк.

Рачунамо да до краја маја можемо да дођемо до бројке од близу три милиона људи који су се вакцинисали макар једном дозом, како би стекли колективни имунитет.

Вучић: Сутра исплата 30 евра помоћи за пензионере
Председник је најавио да сутра почиње исплата првих 30 евра помоћи пензионерима.

Вучић је рекао да за помоћ не треба да се пријављује 1,9 милиона људи, а то су пензионери, корисници социјалне помоћи, као и људи запослени у заводима за извршење кривичних санкција, јер су већ у систему.

Председник је рекао да ће прекосутра кренути исплата и за кориснике социјалне помоћи и људе у заводима за извршење кривичних санкција.

“Од 12. маја иде исплата првих 30 евра за све грађане који су се пријавили. То је за ових 3,2 милиона људи, а верујем да ће их бити и 3,7 милиона “, рекао је Вучић.

Разматрамо – невакцинисани у јавном сектору без плаћеног боловања
Вучић је рекао да ће Влада Србије разматрати одлуку да запоселни у јавним предузећима и јавним органима – војници и полицајци, уколико нису вакцинисани, а заразе се короном, немају плаћено боловање од короне.

Вучић: Грађани ће моћи да путују само са потврдом о вакцини
Србија је већ постигла билатералне споразуме са неким земљама о преласку границе наших грађана само са потврдом о вакцинацији, а преговарамо са још неким земљама, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да су такви споразуми постигнути са Мађарском, Египтом, Грчком и Турском, а преговара се са Русијом, Кином, Севеном Македонијом и Црном Гором.

“За све те земље неће бити потребни пи-си-ар тестови за наше грађане, неће морати да чекају и да иду у карантине – само је потребно да се буде ревакцинисан”, рекао је Вучић.

Вучић је изнео податак о томе колико је новца исплаћено туризму и агенцијама и навео да су им у 2020. исплаћене три минималне зараде, пус два пута по 60 одсто миминалне зараде и једна цела минимална зарада само за њих.

Ове године исплаћено им је три пута по 50 одсто минималне зараде, два пута по 60 одсто минималне зараде, плус једнапут 100 одсто минималне зараде, а имали су, додао је и приоритет код Фонда за развој.

Само у ваучерима је држава прошле године исплатила више од 12 милиона евра, а посебна помоћ добили су хотели 350 и 150 евра по кревету и по соби.

Вучић је казао да то тек треба да потврди Влада и додао да ће држава и невакцинисане излечити ако је у могућности, али да неће имати плаћено боловање од короне.

“То је по мени више него фер”, казао је Вучић додајући да се он као врховни командант Војске Србије вакцинисао те да нема логике да неки војник сматра да је паметнији и да одбија да се вакцинише.

Како каже, примио је две дозе вакцине, није осетио ни да су га уболи, а није имао никаквих проблема, већ је радио све време.

“Замислите ви војника или полицајца чији се врховни командант вакцинисао и који каже да је потребно да се сви вакцинишу, а он каже не, не, ја сам паметнији од тебе и то је моја одлука. Хоћеш тако да ми кажеш и да не дај Боже дође до некога сукоба негде и ми кажемо да се иде у пробој обруча, а он каже не, не ја сам паметнији, ми треба да се повучемо назад. Која је друга логика”, казао је Вучић.

Истиче да нико никога неће натерати да се вакцинише и поручује антиваксерима да слободно верују у глупу теорије завере да вакцина не ваља.

Како каже, један део људи је свестан да вакцина може да сачува живот, док други део људи није.

Наводи да је током прошле ноћи позивао чланове СНС-а који су председници општина и градоначелници, а који се нису до сада вакцинисали како би их мотивисао да то учине.

“Не знате колики је мој јед због тога, изабрани су на то место због поверења у политику коју сам представљао. Лепо ти је да будеш председник општине, али први пут када је требало да послушаш и вакцинишеш се, ти кажеш не, не, ја сам паметнији”, каже председник Србије.

Додаје да је на представницима власти да учине све да мотивишу грађане да се вакцинишу у што већем броју.

“За девет година повећан БДП за 50 одсто”
Ове године се очекује да Србија достигне висину БДП-а, у апсолутним бројкама, преко 50 милијарди, што је повећање до 50 одсто у последњих девет година, будући да је висина БДП-а 2012. године била 33,6 милијарди, изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су тако добри резултати постигнути упркос поплавама 2014, године и корони 2020. године.

“За 50 одсто је обим и вредност свега што у Србији направимо нарасло за свега девет година и сада више не причамо о повратку на 1989. годину, јер смо много испред. И то много говори”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је поносан на успех Србије када су у питању инфраструктурни пројекти, као и на договор са ЕУ о помоћи у изградњи пруге до Северне Македоније, док се и са кинеским пријатељима ради много пројеката.

Уз пругу Београд – Ниш и даље ка Северној Македонији, подсетио је да је почела градња Фрушкогорског коридора, а градиће се и брзе саобраћајнице до Пожаревца, затим до Градишта и Голупца.

Вучић: Обећавам, похапсићемо мафијашку банду из фудбала
Председник Александар Вучић најавио је, поводом малверзација у домаћем фудбалу, да ће сви који раде противзаконито бити ухапшени.

“Ту мафијашку банду из фудбала, царине, свега, која пушта да вам се сви смеју пеналима који се свирају, цела Европа, свет – све ћемо да их похапсимо. И не занима ме ко им од државних функционера помаже по том питању”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је слично обећање дао за Беливукову групу, иако га, каже, многи нису озбиљно разумели, када је то рекао у јавности.

“То је моје ново обећање, а народ нека види да ли сам говорио истину. Нека људи погледају како ће да изгледа следеће првенство и да ли ће да се игра “три за три”, а да у последњих седам кола неки тимови личе на Манчестер сити или Пари сен Жермен…”, рекао је Вучић, додајући да је “много тужан” због тога како нам изгледа завршетак фудбалског првенства.

Подсетио је да би следеће године у Србију требало да стигне и “Wар” систем.

Додао је да Моравски коридор увелико напредује, као и деонице Рума-Шабац, Кузмин-Сремска Рача, ускоро би, навео је, требало да се заврше “папири” за брзу саобраћајницу Београд – Зрењанин.

“Ускоро би требало да, после деонице Чачак-Пожега, идемо на деоницу ауто-пута од Пожеге ка Ариљу, Ивањици, Сјеници, Дугој пољани, до границе са Црном Гором. Надамо се да ће Црна Гора пронаћи новац да уради 60 километара ауто-пута од Бољара до дела пута који је већ изграђен”, рекао је Вучић.

Србија добија другачији изглед за девет, десет месеци, подвукао је он.

“Од 2012. до 2021. године 50 одсто смо увећали, у апсолутним бројакама, БДП наше земље, али толико су увећане и плате, у реалним бројевима, у номиналним и више 60 одсто. Пензионери имају највеће пензије у историји, али то још није довољно и зато посебно бринемо о њима”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да се за једнократну помоћ државе до овог тренутка пријавило више од пет милиона грађана.

Председник је рекао да је Србија имала раст БДП у првом кварталу од чак 1,2 одсто уместо планираних минус 1,3 одсто.

Вучић објашњава да је држава успела раније са 78 одсто јавног дуга да га смањи на 52 одсто, који сада износи око 58 одсто, док је у многим другим развијеним земљама и преко 100 и 200 одсто због ковид кризе.

“Верујемо да ћемо одржати јавни дуг испод 60 одсто до краја године”, истакао је Вучић.

Како каже, не постоји ниједна земља у Европи која је мањом брзином, можда једна или две, која је имала мањи раст јавног дуга у време короне.

Ако будемо имали раст преко шест одсто, свакако ће јавни дуг бити испод 60 одсто БДП-а, додао је председник. Нагласио је да нам све зависи од привредног раста и вакцинације.

Председник Србије, који је и лидер Српске напредне странке, најавио је да ће вечерас на Председништву партије бити разговарано о многим темама, да ће бити речи и о променама у СНС-у и свим другим важним питањима.

“Разговараћемо, наравно, о политичкој ситуацији. О одговорности СНС, плановима, програмима”, најавио је Вучић.

Подели на: