Најновије вести

Вучић: Велика Србија? Нисмо заинтересовани

“Србија се није понашала геополитички у набавци вакцина, већ само имајући у виду спашавање људских живота”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

 

Он је то рекао током разговора са представницима Атлантског савета о ситуацији у вези са пандемијом ковида 19.

Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.

Вучић: Не пада нам на памет да о томе размишљамо

Такође успех вакцинације се ослања, каже, и на брзо спровођење дигитализације, додајући да је посебно поносан на наше програмере, који су одрадили одличан посао.

Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.

То, додаје, јесте најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.

“Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014.и 2015”, објаснио је он додајући да је поносан и на то што је Србија могла да помогне и региону.

“За нас велика Србија значи бољу економију”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није заинтересована за стварање велике Србије, како други тумаче тај термин.

“За нас велика Србија значи бољу економију, више идеја, више фабрика, имплементацију греен плана, веће запошљавање, веће плате, бољи стандард, бољу инфраструктуру. За то смо заинтересовани, а не за угрожавање економије. Ја инсистирам на томе”, рекао је Вучић и додао да му многи не верују јер је лакше рећи не верујемо му како би добили више гласова.

Како је рекао, потребно је време да се свима докаже да смо озбиљни.

“Људи су у последњих 25 година напуштали овај регион, а сада први пут видимо да су људи почели да се враћају у регион, пре свега у Србију. То су веома образовани људи. Млади талентовани људи су отишли а они су нам потребни да се врате. Само глупи људи могу да мисле да им то користи на изборима. нећемо им дозволити”, рекао је Вучић.

“Хтео је да нас саслуша”

Вучић је рекао да мора више да се уложи у однос са САД, да не очекује лакше време, али да ће Србија дати све да се повећа поверење америчке стране.

Он је у видео-интервјуу за амерички Атлантски савет “Разговор са председником Вучицћем” подсетио да се до сада више пута срео са актуелним председником Џоом Бајденом, као и да је имао добар однос са бившим председником и са администрацијом бившег председника Доналда Трампа.

“Знам Бајдена боље од Трампа, али не очекујем лакше време за Србију јер политика није увек у вези са личним ставовима, али даћемо све да повећамо пријатељство две земље. Потребно је да нађемо начин да се више спријатељимо са САД”, рекао је Вучић.

Он је појаснио да постоје различити ставови, пре свега по питању КиМ, али да је Бајден увек имао добар осећај и да је увек желео да саслуша и српску страну, што је, оценио је “добро за нас”.

“Потребне су нам САД као пријатељ Србије, јер можемо да урадимо нешто добро. Можемо да напредујемо уз подршку САД. То је предуслов за напредак економије”, рекао је Вучић.

“Бајден је увек имао добар осећај и хтео је да нас саслуша, то је добро за нас. Ја верујем да се он сећа мојих речи, када сам га питао зашто се не кандидује за председника и он је избегао одговор на то”, истиче Вучић.

Он је казао да се нада да ће имати озбиљан и одговоран приступ развоју односа.

“Можда САД нису наш најбољи пријатељ, али су пријатељ са којим имамо заједнички интерес и заједничку будућност”, рекао је Вучиић

Упитан зашто су САД сада приоритет за Србију, Вучић је казао да је лако закључивати да ли је неко променио мишљење, али да ништа није очекивао од Вашингтона, али да је обавеза да се има амбасадор.

“Морамо више да улажемо у наш однос. Надам се да данас разумемо да смо спремни да променимо мишљење, да морамо да разумемо политику у свету и инвестирамо више, да омогућимо више људима и зближимо се са америчком администрацијом”, рекао је он.

Он је казао да желимо да имамо што више подршке, да видимо шта можемо заједно да учинимо на различитим пољима.

Вучић је подсетио да постоји војно-техничка сарадња, али и сарадња у различитим пољима, што се види кроз резултате.

“Све више расте занимање америчких компанија, које су све спремније да улажу”, закључио је он.

Говорећи о стању демократије и корупцији у Србији, Вучић каже да разуме да стање није савршено.

“Морам да признам и да прихватим да постоје озбиљни проблеми са којима ћемо морати да се суочимо. Спремни смо да чујемо све критике”, рекао је председник и додао да се нада да ће Србија у погледу демократије и људских права постићи резултате као у економији и вакцинацији.

Папир који је узнемирио регион: Нисмо ми писали

Председник је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, рекао да обе стране морају да испуне оно што је потписано у Бриселу.

“Од Београда не чујете никакве уцене. Не претимо ратном компензацијом и тужбама, али то сваки дан чујемо од Приштине и нема реакције САД и ЕУ”, рекао је председник и истакао да је важно да се повећа поверење између две стране и да се не сме стварати непријатељска атмосфера.

Председник је истакао да “не могу сви добити све”.

Вучић је рекао да је потребно да Албанци пристану на одређени компромис.

Говорећи о “малом Шенгену”, Вучић каже да је захвалан америчкој администрацији због тога што више подржавају ту идеју од европских земаља и истиче да је то “велика политичка идеја и будућност региона”.

Како даље наводи, разуме проблеме премијера Албаније Едија Раму због тога што Приштина без јасног разлога одбија да учествује у преговорима.

“Морамо да разумемо њихове страхове од српске доминације у региону боље него што иначе разумемо и морамо их убедити да то није добро само за Србију, већ је још боље за њих”, рекао је председник.

Додаје да од званичника Србије не говори о Великој Србији, али да албански лидери сваког дана говоре о тзв. “великој Албанији”. Истиче – нико на то не реагује.

“Људима је доста ратова овде”, додаје.

Дискусија је део иницијативе #БалкансФорвард, координираног напора за подстицање демократског, сигурног и просперитетног западног Балкана чврсто интегрисаног у евроатлантску заједницу.

У најави се додаје да је Србија централни актер у будућности западног Балкана и целе Европе, слободне и мирне.

Констатује се да земља излази из пандемије брзим корацима вакцинације, “вакциналном дипломатијом” у региону и амбициозним плановима за економски опоравак.

Подсећа се и да је Србија земља кандидат за чланство у Европској унији, те да се и даље суочава са политичким и геополитичким ветровима у земљи и иностранству.

Увод у разговор дао је извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон, а са Вучићем у Председништву Србије разговарала је Маја Пишчевић.

Подели на: