Најновије вести

Вучић: Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

 

Александар Вучић је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

Редовни избори у марту или априлу, још се не зна датум

Председник је на ТВ Прва говорио и о предстојећим парламентарним изборима.

“Избори ће бити у марту или априлу, то сад они морају да одлуче који је то датум, али редовни избори нормално”, навео је Вучић.

Како је рекао, демократија је таква да “морате да имате изборе на сваке четири године, а не на пет година, на пример, јер сте слаби, па вам избори не одговарају”.

Поводом најављеног бојкота каже да би волео да “изађу на изборе и виде колико их народ неће и да су са 15 одсто пали на осам одсто подршке грађана”.

“Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан човек, разумели смо се добро”, рекао је Вучић за ТВ Прва упитан да прокоментарише разговор са Ричардом Гренелом и зашто је сам писао белешку после разговора.

“Нисам срећан ишодом како га виде Американци, не бих то коментарисао”, рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Истакао је да је позиција Србије веома тешка: “Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено”, рекао је Вучић.

Навео је да држава мора да чува свој народ, безбедност, финансира здрвство, школство, пензије…

“А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица ‘старо српско место’, њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао ‘Косово је најскупља српска реч, али нико неће да живи тамо'”, подсетио је Вучић.

“Нико неће моћи да угрози Србе”

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија “да ће решити највећи проблем Приштине – присуство Србије на северу”, Вучић је поручио да нико – па ни Курти – неће моћи да угрози Србе.

Каже да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они, каже, данас раде оно што је Србија радила у време пред крај социјалистичког периода, од 1987. до 1995, када је имала “лојалне Албанце”, а није разумела да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

“Јачамо одбрамбене капацитете”

Председник каже да не жели да “истрчава” са информацијама чиме ће се Србија још наоружвати, али је потврдио да ће се Србија опремити ПВО системима и додатним беспилотним летелицама.

“Људи не морају да брину, постоје стручњаци у Србији, у војсци. Не желим да говорим о томе. Војска је као и политика, играте шах на више табли, има више играча, то нису наши непријатељи али јесу противници”, рекао је Вучић.

О посети Медведева: Однос поверења са Русијом на највишем нивоу
Сумирајући посету премијера Русије Дмитрија Медведева, Вучић је указао да је Русија велика, а Србија мала земља.

“И као такви, ма колико се трудили и постављали нашу земљу на равноправне основе, морате да рачунате на њихову већу моћ. Однос поверења са Русијом је на највишем нивоу, не морамо о свему да мислимо исто, али о већини ствари мислимо слично”, рекао је председник.

“Јачамо капацитете, не зато што се спремамо за било шта, већ је то начин да сачувамо земљу”, рекао је Вучић.

Истакао је да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође.

“И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Северном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас”, рекао је Вучић.

О економији

Вучић је најавио да ће ауто-пут до Бугарске бити отворен 3. или 4, односно 9. новембра.

“Поносан сам на мере фискалне консолидације. Меркелова хвали српску економију, а то смо постигли захваљујући одговорности народа”, указао је председник.

Истакао је да је најважније да људи живе боље и додао да ће плате и пензије бити и даље повећаване.

Ове године се плате мединциским сестрама подижу за 15 одсто, јавном сектору за девет, научним радницима и лекарима 10 одсто, а пензионери ће добити и једнократну помоћ од по 5.000 динара, рекао је Вучић.

Наводи да ће просечна плата ускоро бити 510 евра.

О претњама, Оливери Јовићевић

Вучић је коментарисао и твит Бошка Обрадовића, који је уследио након његових речи да на Косову “није све наше, али није ни све њихово (Албанаца)”, а у којем је лидер Двери упутио претње и увреде на рачун председника.

Рекао је да је на њему да, пре свега, покаже нормалност у односу на оне који мисле да могу да иду по кућама и да прете.

Додао је да га забрињавају покушаји да “попут нациста из 30-их година, улазе људима по радним местима и кућама, што је језиво и недопстиво”.

Вучић о афери “Крушик”

Председник каже да “суштина случаја Крушик нема везе са фирмом оца министра Небојше Стрефановића, нити ту има нелегалних радњи”.

Сматра да је реч о “измишљеној афери” и додаје да “Александар Обрадовић не може бити узбуњивач”.

“Ако хоће да буде узбуњивач, морао је да пријави или тужилаштву или овлашћеном органу у фабрици. Ништа од тога он није урадио”, рекао је председник.

Вучић каже да је “позадина афере идеја да се бруталном кампањом ућуткају сви који се супротстављају делу опозиције, чак, каже, и унутар његове Српске напредне странке”.

“Њихов проблем са мном је у томе што се ниједног тренутка њих не плашим”, подвукао је Вучић.

Србија, каже, никад “неће дозволити да фашизам нарасте из тог корова, јер нико нема право да туче људе који другачије мисле”.

“Нити да новинаре називате проституткама и к….а, ако вам се није свидело питање”, рекао је Вучић и критиковао што је изостала већа осуда увреда на рачун новинарке РТС-а Оливере Јовићевић, јер се, како је рекао, неки плаше да то учине.

На питање да ли може да утиче да атмосфера у земљи буде боља, каже да је то немогуће да се уради и да нема земље где је атмосфера добра.

“Има и наше кривице због ниподаштавања оваквог или онаквог, али ми који представљамо већину сваког дана смо изложени терору, прете да ће да бију, тероришу, 650 људи зауставља град, а ми то пуштамо и када нападну полицајце… Реците, људи, шта још желите да урадимо”, рекао је Вучић.

Подели на: