Најновије вести

Вучић за “Аваз”: Не видим смисао одбијања “Отвореног Балкана”

Председник Србије Александар Вучић истакао је у интервјуу за сарајевски “Дневни аваз” да не швата да неко може бити против пројекта “Отворени Балкан”. Вучић је навео да је за све у региону страшно важно да се сачува мир и да гледамо како да економски сарађујемо. Коментаришући пуштање из притвора држављанина БиХ осумњиченог за ратне злочине Едина Врања, Вучић је навео да је у питању “једнострани акт наше воље” и нагласио да је Србија то урадила без очекивања да Сарајево поступи на исти начин.

 

Александар Вучић је рекао да се пита зашто би било ко, а посебно од Бошњака, имао било шта против те идеје.

“Ми данас радимо с Албанијом и Северном Македонијом на пројекту да током 2023. године потпуно избришемо границе за људе који прелазе преко тих граница. Имате међународно установљене границе, дакле, међународно признате земље, и БиХ и Србија, итд. Али, ви тиме олакшавате и Бошњацима који би из Пазара, Сјенице, Тутина увек дошли у БиХ, или обрнуто”, навео је Вучић.

Подсетио је да има велики број Срба који би из Бијељине, Бања Луке да иду за Београд без граница, и обрнуто.

То би све, како подвлачи, значило нашим економијама.

Вучић каже да ће Србија са Албанијом и Северном Македонијом имати потпуно отворене границе за камионе који ће имати јединствене радне дозволе, што је важно за тржиште Балкана.

“А што немамо с Босном и Херцеговином? Ја морам да питам, осим чињенице да неко прича глупости како је то, када нас у Србији нападају, великоалбански пројекат, а свуда друго је то великосрпски пројекат. Ја само молим да ви питате, ето, питајте их ви шта им смета у том пројекту и шта је великосрпско у том пројекту”, додао је Вучић.

“Отворени Балкан” – прилика да сви зарађују више
Вучић је казао да шта год да уради Србија, шта год каже увек ће бити све великосрпско.

“Да ли је то једини аргумент који неко има? Да ли неко 30 година након рата не може да разуме да ми морамо да се економски повезујемо и да ће то наше изједначавање пореза, царина, подстицаја за долазак инвеститора донети много више другим земљама у региону него Србији”, подвукао је председник Србије.

Рекао је да не види смисао одбијања “Отвореног Балкана”, јер је то пројекат који је прилика да сви могу да зарађују више.

“Све могу да шватим. И борбу за изборе. Борбу за гласове. Све могу да шватим, али ово против ‘Отвореног Балкана’, ова хајка која се води, то заиста не могу да разумем. Још нисам чуо ни један једини јасан аргумент против тога. Они ће да кажу, ми имамо Берлински процес. И нека кажу. Имамо. Берлински процес је океј. Али ово је више од Берлинског процеса”, указао је Вучић.

Истиче да тај пројекат отвара још ближу сарадњу и шире могућности и веће поверење.

“И ово ми сами правимо. И сами одлучујемо”, подсетио је Вучић.

За све у региону важно да се сачува мир
Казао је да је за све у региону страшно важно да чувамо мир и да гледамо како да економски сарађујемо.

Вучић је, на питање да ли је забринут за стање у Босни и Херцеговини рекао да је о томе говорио посебно када је боравио у Словенији, не толико на самом Самиту о Западном Балкану, већ на партијском скупу Европске народне партије (ЕПП).

“Када сам слушао разлике и иступе појединаца, пошто сам био један од ретких који су слушали све говорнике из БиХ и свих делова нашег региона баш сам био забринут, јер сам видео потпуно различита виђења, другачији садржај суштинских ствари о којима су људи који су долазили из БиХ говорили”, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да не постоји ствар коју би могао да уради, или било ко други, а да неко каже, извините, то је добро, вредно, зарад бољих односа.

“То све говори о томе колико смо далеко отишли у свему томе”, констатовао је Вучић.

Што се тиче ситуације унутар БиХ, Вучић каже да Србија, у складу с Дејтонским споразумом, има специјалне везе с Републиком Српском.

“Поштујем руководство РС, не бих да говорим ништа против њих, али не говорим, као што сте приметили, ни ништа против бошњачког и хрватског руководства. То је мој принцип. Ако нешто они желе да кажу против мене, то је уреду, али ја не желим ништа да говорим против њих”, рекао је председник.

Вучић је то рекао у одговору на питање Аваза да прокоментарише Додикове изјаве и његово довођење хармоникаша у зграду Председништва БиХ прошле седмице.

Председник је додао да може да говори из угла регионалне стабилности и о томе шта би волео да буде.

Оно што је, према његовим речима, за Србију и за њега лично најважније јесте да покушамо да разговарамо стално и да нам не буде једина политика оптужба на рачун другога.

Током следеће године завршетак ауто-пута до Пожеге
Вучић каже да Србија током следеће године завршава ауто-пут до Пожеге.

“Одатле можемо да радимо од Котромана до Вишеграда ауто-пут. Одатле је само 100 километара, 97-98 километара, зависи који правац узмете до Сарајева. Ми тиме постижемо две велике ствари. Приближићемо тиме Сарајево и Београд да ће бити на мање од три сата, и то нормалне вожње. Али не само Сарајево и Београд, јер има много Сарајлија који воле Београд и много Београђана који воле Сарајево”, казао је Вучић.

Вучић је истакао и да ће се тим путем приближити и Нови Пазар и Сарајево, и да ће тиме наши Бошњаци, Бошњаци из Србије да се осећају једнако близу и Београду и Сарајеву и никаквих проблема неће бити.

“Видећете да њихова држава Србија брине о њима. Ми немамо проблем с тим. Желимо само да будемо спојени и да спојимо наше економије. Ако почнемо да радимо, ако се окренемо економији, онда ће многе друге приче постати мање важне”, уверен је Вучић.

Пуштање Врања корак ка већем поверењу
Коментаришући пуштање из притвора држављанина БиХ осумњиченог за ратне злочине Едина Врања, Вучић је навео да је у питању “једнострани акт наше воље” и нагласио да је Србија то урадила без очекивања да Сарајево поступи на исти начин.

Оцењује и да је такав потез донео веће поверење код Бошњака и Хрвата из БиХ.

Истакао је и да односе између Србије и БиХ, 30 година након ратних сукоба, оптерећује “чињеница да многи Срби не знају да ли се налазе на неком оптужном акту БиХ, као што многи Бошњаци нису знали да ли се налазе на некој од кривичних пријава”.

Говорећи о Врању, Вучић је рекао да не може да коментарише појединачне случајеве, али је нагласио да је постојала иницијатива да тужилаштва Србије и БиХ седну и разговарају.

“Постоји нешто што и 30 година након ратних сукоба оптерећује односе две стране. Рекао бих, много више што би неко желео да призна. А то је чињеница да многи Срби не знају да ли се налазе на неком оптужном акту БиХ, као и што многи Бошњаци нису знали да ли се налазе на некој од кривичних пријава. За оптужницу су могли да знају, али за неку од кривичних пријава коју је поднео било ко, а која се налази у полицији, по којима мора да се поступа, нису”, рекао је Вучић.

“Да буде јасно ко је на оптужницама”
Додао је да је идеја српске стране, коју је изнео и Сержу Брамерцу и другима, била да се с тим прекине.

“Дајте да буде јасно и једној и другој страни ко се налази на оптужницама и кривичним пријавама и дајте да покушамо да то урадимо, да, ако за 26 година и, у неким случајевима 30 година, нисмо нека лица процесуирали, дајте да покажемо поверење једни у друге и да препустимо то бх. тужилаштву, а накнадно, разуме се, и бх. правосудним органима”, казао је Вучић.

Нагласио је да је Србија пустила на слободу Врања “без намере да било кога у Сарајеву питамо и уцењујемо хоће ли они да ураде исто”.

“Ово је био једнострани акт наше воље, за који мислим да је важан и да је донео веће поверење и код Бошњака и код Хрвата из БиХ, који би требало да се слободно крећу широм Европе, а, наравно, да се пре тога слободно крећу регионом и да могу мирно и нормално да долазе у Србију”, рекао је Вучић.

Оценио је и да је то “важан корак и важна карика у ланцу стварања већег поверења између нас” и да је зато у потпуности био за то.

“И не само да се не кајем и не само да не морате да тражите реципроцитет, довољно је да покажете своју добру вољу, а ја се надам да ће добра воља бити и с друге стране. Ако је и не буде, не мислим да је то посебно важно. Важно је да данас можемо да позовемо свакога у госте и да свако од Бошњака из Србије може да позове свог бошњачког пријатеља, рођака, било кога да дође у Србију”, поручио је Вучић.

Вучић је одбацио наводе да Србија жели да обелодани, како је рекао, 28 кривичних пријава да би се “извукли српски злочинци”.

“То је толико бесмислено, јер ми то чак нисмо ни тражили. Питали смо, желите ли да на исти начин и ви поступите. Ако желите, желите, ако не желите, онда не желите. Ово само показује да, шта год урадили, какву год добру ствар урадили за односе међусобног поверења, бољег разумевања, ако хоћете, на крају крајева, једноставнијег и бољег живота за појединце и у БиХ и у Србији, опет то не можете да урадите зато што је медијска фокусираност и фокусираност политичара увек на лошим стварима”, казао је Вучић.

Оценио је и да не постоји ствар коју би могао да уради, или било ко други, а да неко каже, извините, то је добро, вредно, зарад бољих односа.

“То све говори о томе колико смо далеко отишли у свему томе”, закључио је Вучић.

 

Подели на: