Најновије вести

Вучић за чешки радио: Србија жели у ЕУ, питање КиМ велики проблем

Председник Александар Вучић, који борави у дводневној посети Чешкој, изјавио је за тамошњи радио Плус да би Србија волела да постане чланица Европске уније, али да и ако испуни све потребне услове, Унија је никада неће прихватити као пуну чланицу.

 

Александар Вучић, који се другог дана посете Чешкој састао са премијером Андрејем Бабишом, изјавио је да још много тога треба да се уради на путу ка ЕУ, да се побољша владавина права, али да је питање Косова велики проблем.

“Србија не признаје независност Косова, а 22 земље чланице од 27 га признају”, рекао је Вучић и обећао да ће се Србија приближити стандардима и политичким позицијама у вези са спољнополитичким питањима.

Како је објаснио, он је отворено рекао Бриселу да Србија има сопствене интересе, које мора да брани. “Не можемо да пуцамо себи у ногу ако имамо подршку Русије и Кине у вези са нашим територијалним интегритетом. И зато, зашто бисмо рекли ишта против њих”, рекао је Вучић.

Додао је да су добри односи са Кином, Русијом, па и Турском помогли Србији у решавању бројних проблема у протеклих 15 месеци.

“Зашто бисмо радили нешто што није у најбољем интересу наше земље. А када би се поједине земље ЕУ буниле против чињенице да сарађујемо са Кином, иако је њихов трговински баланс са Кином хиљаду пута већи него наш, то би било лицемерје”, закључио је Вучић.

“Не занимају ме геополитике, занима ме здравље људи”
Говорећи о вакцинацији против коронавируса, која је према оцени чешког радија најбржа у Европи, Вучић подсећа да је у Србији на располагању пет вакцина, од којих руски Спутњик Ве и кинески Синофарм нису одобрене у ЕУ.

“Не занимају ме геополитике. Занима ме здравље људи. Ми спашавамо животе, што нам је битно”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је забринут да би ЕУ могла да забрани улазак грађанима вакцинисаним неком од нерегистрованих вакцина, Вучић понавља да је хиљаде грађана вакцинисано и да није било никакавих проблема.

Говорећи о новчаној помоћи од око 25 евра свакоме ко се вакцинише, Вучић је рекао да тај систем функционише.

“Раније, вакцинисали смо 10.000 грађана дневно, сада 25.000 и поставили смо одређена ограничења, јер је на почетку било 85.000 дневно. За нас није проблем да понудимо 80 или 100 милиона евра, јер ако то не учинимо, наша економија се неће покренути. Нећемо напредовати као што смо планирали”, рекао је Вучић.

Рад на набавци вакцина компанија “Фајзер и Бионтек” почео је прошлог августа, а Вучић истиче да је у то уложено доста рада и енергије.

“Почели смо тако што смо причали са свима”, рекао је Вучић и подсетио да је Србија први контингент вакцина добила истовремено када и ЕУ, која је наручила 600 милиона доза, а Србија само два милиона.

“И добили смо их крајем године. То је био наш билатерални споразум. Разговарали смо са њима сваки дан, а они су се према нама односили искрено, били су поуздани и испоручили су све на време”, рекао је Вучић.

Председник Србије објаснио је да се вакцинисао кинеском вакцином и рекао да се одлучио за традиционалну, која вероватно најспорије ствара антитела, али је веома безбедна.

Када се ради о кинеским и руским вакцинама, Вучић каже да оне нису поклоњење, већ да је Србија платила сваку вакцину, а да их је бесплатно дистрибуирала и у региону. “Платили смо све наше обавезе, не дугујемо Русији ни долар, као ни за, на пример испоруке гаса”, рекао је Вучић.

Подели на: