Најновије вести

Вучић за РТС: Наш посао да очувамо стабилност у региону, Србија ће се понашати одговорно

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за РТС каже да је национализам у целом региону у порасту, да има много лудих глава, али да то мора да престане и да према Бошњацима и муслиманима морамо да се односимо братски и пријатељски.

 

 

Биће нови човек на челу ЕПС-а за неколико дана

Вучић: За неколико дана доћи ће нови човек на чело ЕПС-а. Прексиноћ што се догодило за нас било најтеже.

Људи у Србији су пред Нову годину видели, кад сам говорио месецима уназад о тешкој енергетској ситуацији, говорио о ценама гаса, електричне енергије, о бесмисленим одлукама које се доносе.

Предлог да Сајам постане ковид амбуланта
Мој предлог је да Сајам не буде пункт за вакцинацију, да ту буде највећа ковид амбуланта, да највише лекара ту ставимо, да људи не стоје по хладноћи.

О корона мерама: На ивици ножа све време доносимо одлуке
Вучић: Мислим да није грешка што није било оштријих мера (за празнике, прим. аут). Разумем људе из Кризног штаба. Не заборавите, кад говоримо о лицемерју, пре годину и по дана, су избиле најбесмисленије демонстрације које су организовали антиваксери због мера које сам тек најавио. Друга ствар је што су они који немају политику искористили те демонстрације да се тиме прикључе, да би нешто урадили.

Кад имате земљу која је прошла кроз тешка и горка искуства, у сваком рату смо имали сукобе између нас Срба, морате да водите рачуна да то избегнете. Зато код нас нема водених топова као у западној Европи, ударања жена у стомак, рањавања.

На ивици ножа све време доносимо одлуке да би земља могла да иде напред, да бисмо могли да радимо све што радимо. Обезбедили смо болнице какве нису други у региону и Европи, лекарима и медицинским сестрама највише повећали плате. Обезбедили смо довољно вакцина, све лекове.

Омикрон је немогуће зауставити. Кад медицински део Кризног штаба то (строже мере, прим. аут) каже, ми кажемо у праву сте, али неће моћи нико да ради, на страну што неће неки да нас послушају. Ти људи то разумеју. Немогуће је, све време је то борба на ивици, мора да постоји и лична одоговорност негде. Ако знате да сте заражени, немојте да заражавате друге људе. Урадили смо све што смо могли, али морамо и да живимо и радимо.

Вучић о Ђоковићу: Наш посао да помажемо држављане Србије
Вучић о случају Новака Ђоковића: Наш посао је да помажемо држављанима Србије, поносан сам што смо ангажманом могли да помогнемо једном од најбољих спортиста свих времена.

Ми се знамо дуго, ја то никад нисам злоупотребљавао, никад нисам тражио тај трансфер популарности, не желим ни вечерас то да радим. Ми дуго већ не персирамо један другом, разумемо ко шта ради. Он није сагласан увек са оним што ја радим.

Сматрам да је неопходно да се људи вакцинишу, три пута сам и четврти пут ћу, мислим да није довољно одговорно да се не вакцинишете, али не спадам у људи који ће да воде хајку против оних који се не вакцинишу, зато што у томе проналазим нашу кривицу – ми смо допустили да нам социјалне мреже наметну одређене бесмислене теме, а да са тим нисмо успели да се изборимо.

Далекосежне последице што ће Приштина да забрани гласање Срба на референдуму
Вучић: У Приштини се вечерас догодило нешто. Послали су 20 Росу специјалаца у Грачаницу, очекујући да тамо нађу састанак и ловили су вола на ражњу, сликали су нешто, напустили, а во на ражњу је требало да се пече за српску Нову годину, хтели су да је забране. Нису га нашли, те га нису ухапсили вечерас.

Кад него губи политичку снагу, спреман је за многе политичке потезе. Далекосежне последице што ће забранити гласање Срба на референдуму. Моја молба комплетној међународној заједници да своје чедо које толико мазе и пазе обавесте да морају да поштују своје споразуме.

Последице ће бити много теже уколико се то десе, него што Албанци и Квинта то претпостављају.

Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир
Вучић: Био сам изненађен питањем америчког амбасадора о наоружавању. То питање задире у суверена права једне државе. Ниједан споразум нисмо прекршили.

Имали смо укидање и разарање војске од 2000. до 2012, уништавали смо све, нисмо имали “зоље”, ручне ракетне бацаче, којих сте имали на десетине хиљада, стреле смо уништавали, оклопна возила, војска није постојала. Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир. Прегазили би нас сви да немамо снажну војску.

Нападају Србију јер је Србија јача. Хрвати остварили све своје националне циљеве, очекује се да Србија буде на коленима, Хрватска регионални лидер. Србија се одједном диже као феникс из пепела.

Њима је дозвољено да се наоружавају јер су у НАТО-у, а нама што смо слободарска земља није? Забринути су кад купујемо дефанзивна оружја, а нису забринути за своја офанзивна?

Не смемо да дозволимо да будемо слаби. Неће бити нових “Олуја”. Добра и снажна Војска Србије је гарант безбедности и мира, свих грађана који овде живе. Без тих сте ништа.

Четири су најважнија стуба, економија, после тога здравство, демографска политика, војска. После тога производња хране, екологија.

Наш посао да очувамо стабилност у региону
Вучић: РС има своју политику, ми своју. Наша је обавеза да помажемо РС, имамо законе и природне обавезе, не наглашавајући интегритет БиХ. Ми свој посао радимо.

Не водимо политику РС. Разговарам о свему са Милорадом Додиком, не слажем се са санцкцијама, не зато што сам Србин, природно би то било, свим најважнијим међународним представницима сам рекао да је то катастрофа што су урадили јер има много питања на које нема одговора. Ентитету РС отимате овлашћења.

Никада нећу рећи ништа што би могло да нашкоди РС, нити било коме у РС. Никоме нећу у РС да наштетим. Шта ме брига шта од мене очекује неко други? Понашам се у складу са интересима Србије.

Наш посао је да очувамо стабилност у региону, а не да се додворавамо. Шта год да кажем, никад никоме неће бити довољно добро, ни у Сарајеву, Загребу, Приштини.

Много је лудих глава, то мора да престане
Вучић: Да ми неко каже сутра било који разлог зашто да заратимо, да останем без неког од синова или да замишљам да ће туђи синови да ратују, неће. Није спорно, неће мој Данило да иде било где друго, али надам се да ће отаџбина да их зове да раде важне ствари, да раде, да граде, да Србија напредује. То је суштина.

Не могу по том питању да будем сам, Срби ће да ми замере то што сам, како увек кажу, попустљив према Бошњацима, они ће да кажу “ти се фолираш и правиш, спремаш нам оно што је било пре 30 година”.

Не говорим о могућности и надам се да неће бити оружаног сукоба. Много, много лудих глава, где једни чекају освету, други борбу за правду, и једни и други су у праву, то мора да престане. Сваки дан ћу да радим ово, без обзира на политичку цену.

Наше је да се према муслиманима и Бошњацима односимо братски
Вучић: Сарајеву пошаљемо све кривичне пријаве, а одговор је ништа. Ми смо све то њима уручили, сви су добродошли у Србију, нема тајних пријава, све знају у Сарајеву. Тражимо боље односе. На све то одрже скуп у Сарајеву и мене нападају што сам био у Бањалуци, а нисам ни био.

То вам тако иде. Да не говорим о томе да је члан Председништва БиХ, а очекујете после тога да нема реакције, да то што су се у Бањалуци скупили клеронационалистичке, упоредио са нацистима из Кристалне ноћи. Легалне органе РС које постоје у складу са Дејтоном. Дан после зелене беретке, на то нема реакције. Да вређате српски народ, који има многоструко веће жртве и оптужујете га за нацизам, јел’ знате шта то значи? На колико је километара Јасеновац, највеће стратиште на простору бивше Југославије?

Ми ћемо да се понашамо одговорно. Спустио сам главу пред сребреничким жртвама, самовољно, самоиницијативно, положио цвет. Када сам био изложен линчу и осталим непријатностима, нисам спустио главу, намерно, држао сам до поноса Србије и части земље коју сам представљао. Наше је да се према муслиманима и Бошњацима односимо братски, да не причамо о мањинама и већинама, да их поштујемо и чувамо.

Рат никоме добро није донео. Нећу ниједној мајци дете да вратим у ковчегу, даћу све од себе.

У целом региону национализам у порасту, дигитални зидови моћнији од правих
Вучић: У порасту национализам, у порасту је свуда у региону, то је случај у неколико последњих година. Прошле су генерације, старимо ми који знамо шта су сукоби и ратови. Долазе нове генерације које то не знају, Срби који имају осећај да су увек били понижени, проказани, и да је време за нашу или њихову праву. А код других, кад год Србија јача и није на коленима, не клечи и не лежи, осећате стварни осећај страха и политичку кампању за унижавање Срба.

Национализам не мора да буде ружна реч, ако је љубав према нацији, али је шовинизам ружна појава.

Ми њима говоримо “нож, жица, Сребреница” у дигиталним зидовима, они су много моћнији него прави, много више их људи види него прави зидови. Они нама “геноцидна творевима Република Српска”. То једни другима говоримо сваки дан у десетинама хиљада твитова, постова. Како да никад о томе нисмо говорили? Данас сам говорио шта се прича у кафанама.

Тражио сам извештај БИА и МУП. Нема кафане у којој туча није избила у Прибоју. Нешто се увукло у људе.

Вучић о Прибоју: Направљена атмосфера у којој нема поверења
Александар Вучић: Стиже гас до краја године у Прибој, биће грејања, стижу путеви, стиже канализација, запослили 600 људи у Прибоју, очекујемо још 400. Прибој се подиже, то је место са не дивном историјом, то су све изванредне вести.

Оно шта је проблем, проблем је што и ако смем да кажем, то ми је негде највећа брига, то је чињеница да ми све мање разговарамо једни са другима и да мање желимо да чујемо једни друге. И у време социјалних мрежа, увек смо криви ми који у томе учествујемо и који смо на власти, зато сам отишао тамо. Направљена атмосфера у којој нема поверења, у ком Срби и Бошњаци граде лоше односе деценијама, а то исплива на површину. Појавило се на зиду, али и на дигиталном зиду, где је хиљаде негативних коментара.

Није се догодило само то да су полицајци у цивилу поводом рођења детета певали песме које не смеју да певају и биће кажњени. Људи морају да имају пуну заштиту државе.

Шта Србија може да учини за Новака Ђоковића, али и друге своје грађане који се нађу у сличној ситуацији у иностранству, да ли су предложене уставне промене најбољи начин да се правосуђе изолује од партијских утицаја, да ли Србија води доследну антипандемијску политику, нека су од актуелних питања о којима ће своје мишљење изнети председник Србије.

Биће речи и о ископавању литијума и грађанским протестима тим поводом, као и о енергетској ситуацији у земљи и свету, субјективним и објективним разлозима за увоз скупе струје.

Председник ће изнети став о Отвореном Балкану, Републици Српској, преговорима са Приштином, односима са великим силама, медијима и изборима који предстоје.

Подели на: