Најновије вести

Вучић за РТС: Очекујемо добре економске резултате, пензионерима на зиму по 20.000 динара

Председник Александар Вучић каже за РТС да се у овој години очекује раст БДП-а од око 7 одсто, а да је дефицит у буџету знатно мањи од планираног. Због добрих резултата, држава ће свим пензионерима моћи да у фебруару, најкасније у марту 2022. године, исплати по 20.000 динара. Пре тога, пензије ће бити повећане, напоменуо је Вучић. Што се тиче борбе против организованог криминала, председник је истакао да у случају Беливук није било никаквог учешћа америчког ФБИ. Најавио је да ће он и министар Вулин поднети кривичну пријаву против самих себе како би одговорили на све лажи припадника мафијашког клана, али, како је рекао, и тајкунских политичара.

 

 

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, најавио исплату 20.000 динара свим пензионерима у фебруару, најкасније почетком марта. Истакао је да за тај новац неће бити потребне посебне пријаве.

“Довешћемо инвеститоре и радници Геокса ће моћи да раде”
Упитан за судбину радника “Геокса”, најавио је да ће од 15. до 20. септембра отићи у Врање, и да су у току преговори са једном турском и три немачке компаније.

“Готово сви ће бити запослени. Довешћемо инвеститоре и људи ће моћи да раде. То ћемо решити до краја године”, истакао је председник и додао да ће радници имати и веће плате.

Истакао је да се у овој години очекује раст БДП-а од око 7 одсто, а дефицит буџета је знатно мањи од планираног.Вучић је навео да је Србија у јуну и јулу остварила суфицит од 60 милијарди динара, а укупно у првих седам месеци ове године остварени суфицит је 198 милијарди, иако је претходно ребалансом био предвиђен “вишак у каси” тек 38,5 милијарди, што су одобрили ММФ и Скупштина.

Објаснио је и да ће, када се саберу прошла и ова година, Србија имати раст плус шест одсто, коју неће имати нико у Европи, што значи да ћемо у ове две године заједно бити најуспешнији на континенту, а само ове године, верује, међу прве три по стопи раста.

“Хоћемо да се пензионерима одужимо, јер су увек разумели државу”, објаснио је Вучић.

Председник је, говорећи о до сада најављиваној помоћи грађанима, најавио да ће пензионерима од 20. до 22. септембра бити исплаћено по 50 евра, а сви грађани ће средином новембра добити по 30 евра. Уочи празника, између 13. и 15. децембра, свим пунолетним грађанима биће исплаћено још по 20 евра.

Повећање пензија и минималца
Истакао је да ће почетком следеће године уследити и ново повећање пензија, преко пет одсто.

Најавио је и повећање минималца. “Наша идеја је да минималац буде 35.012 динара, више од 300 евра”, навео је председник.

Очекује да ће просечна плата почетком следеће године бити 613 евра.

О “Отвореном Балкану”: Историјска одлука, много мора да се уради
Председник је, говорећи о регионалној иницијативи “Отворени Балкан” и постигнутим споразумима у Скопљу, рекао да сматра да је то историјска одлука, а да ли ће се спровести – “то је друга ствар”.

“Много тога је потребно да се уради да би до 2023. године успели то да урадимо”, истакао је председник у додао да морају да се усагласе ПДФ системи, давање информација, царински прописи.

Навео је да 5.300 предузећа из Србије раде у Северној Македонији.

“То је идеја мира и стабилности, која нам није наметнута споља,”, оценио је Вучић.

Што се тиче пријема други земаља у иницијативу, председник је рекао да су врата отворена за све, али да “ми више никога не јуримо”.

О ситуацији у БиХ: Србија ће увек бити уз народ у Републици Српској
Говорећи о дешавањима у Босни и Херцеговини, Вучић наводи да ће Србија урадити све што може да сачува мир и стабилност.

“Нама су потребни разговори, дијалог. Надам се да ћемо некада биту у стању да направимо и братске односе са Бошњацима, имајући у виду сву тежину и све оно кроз шта су они прошли и сву тежину и оно кроз шта смо ми прошли, али за то увек морате да имате две стране”, навео је председник.

Вучић је истакао да није добро да се несто намеће споља, и да се на Балкану то никада добро не прима, па ни октроисање одлука никада није довољно добро.

Најавио је да ће 4. августа у Београду бити обележен најтежи злочин етничког чишћења после Другог светског рата, прогона српског народа у акцији Олуја и да ће обележавању присуствовати и комплетно руководство Републике Српске па ће тада са њима да разговара.

Председник Србије је рекао да ће им поручити три ствари:

“Под један морамо да чувамо мир, под два Србија ће поштовати Дејтонски мировни споразум, интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске и под три Србија ће увек бити уз народ у РС и помагати на сваки начин. То су важне ствари које ће Србија да искаже у сваком тренутку.”, закључио је Вучић.

“ФБИ није учествовао у истрази против Беливука”
Реагујући на изјаве да је ФБИ учествовао у акцији праћења Беливука, председник Србије истакао је да у случају Беливук није било никаквог учешћа америчке ФБИ и да та служба није доставили било какве податке у вези овог случаја.

“Све су урадили наши органи, полиција и БИА, рекао је Вучић у Дневнику РТС-а и честитао им на храбрости да тако озбиљну истрагу спроведу.

Вучић: Покушаћемо да изађемо у сусрет за оно што је реално
Састанак Радне групе за међустраначки дијалог без присуства странаца којем ће присуствовати и председник Србије, биће одржан сутра, а Александар Вучић каже да ће чути примедбе учесника састанка и покушати да се изађе у сусрет свему што је реално.

“Чућу примедбе људи, покушаћемо да изађемо у сусрет око свега што је реално и оствариво”, рекао је Вучић за РТС.

Реч је, подсетио је Вучић, о дијалогу у којем учествују оне странке које не желе присуство странаца, док оном којем посредују европарламентарци, додаје, он као председник не може да учествује, јер то понижавање земље не може да допусти.

На констатацију да се чекају предлози страних посредника, Вучић је рекао да је то сасвим у реду, те да ће странка коју води у томе учествовати, али он као председник не.

Он је честитао и тужилаштву и свим тужиоцима у Србији који су радили на писању оптужнице од 322 стране са свим доказима, што је, како је рекао био изузетно тежак рад.

“Све што смо урадили са изузетком подршке и заједничког рада по питању одређених доказних предмета са европским службама, урадили су наши органи. ФБИ није урадио ништа”, подвукао је Вучић.

ФБИ нас је обавестио о апликацији АНУМ коју су они произвели и за коју су криминалци мислили да је сигурна, а у ствари је била под контролом ЦИА. Они су нас обавестили о томе, али када је све било завршено, напоменуо је председник.

“Ја сам разумео и господина Стефановића да није мислио на случај Беливук већ да је говорио о апликацији Скај, а за апликацију Скај имали смо тек накнадну подрску европских служби”, рекао је Вучић и прецизирао да смо за апликацију АНУМ добили подршку америчких служби.

Он је додао и да претпоставља да је Стефановић можда погресио јер су и наши медији, како је рекао, погрешили.

“На самом случају Беливук радиле су само наше службе”, истако је Вучић и додао да жели да се захвали свим тим јунацима, полицији и припадницима БИА , који су успели да у стано ве и под аутомобиле чланмова групе, Беливука и Миљковића, поставе прислишне уређаје.

“Вулин и ја подносимо пријаву против себе”
Председник Србије најавио је вечерас да ће он и Александар Вулин поднети кривичну пријаву против самих себе како би на тај начин одговорили на све лажи припадника мафијашког клана, али, како је рекао и тајкунских политичара.

“Донели смо одлуку. Сутра ћемо, као и у случају Јовањица, поднети кривичну пријаву против себе. Наћићемо неког од наших колега то да уради, како би изнели све што су рекла та лица, али и тајкунски политичари”, објаснио је Вучић.

Вучић: Биће медаља, желим успех спортистима на ОИ
Биће још медаља на Олимпијским играма, важно је да смо сви видели како се наши спортисти боре за грб и за земљу, изјавио је председник Александар Вучић и пожелео српским представницима до краја Игара много среће и још медаља.

“Очекујемо и биће још медаља. Ми смо урадили све што можемо и важно је да су људи видели колико се момци и девојке боре за грб, за земљу. Некад иде, а некад не”, рекао је Вучић за РТС и додао да се нада новим успесима, подсећајући да су у трци за медаље остале Јована Прековића, Ивана Шпановић, кајакаши…

“Желим им сву срећу и хвала им свима на борби за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Коментаришући пораз Новака Ђоковића, који је остао без медаље у Токију, Вучић је рекао да је он заслужио свако поштовање, отишао у Јапан, борио се, гинуо за земљу.

“Није победио, па шта сад? Деси се, шта да радите, то је живот”, констатовао је председник.

Гостујући у Дневнику РТС-а нагласио је да су он и Вулин спремни да одговарају на сва питања.

“Спреман сам себе да унизим на такав начин да одем на полиграф. Надам се да ће потом неки други смети да оду на детектор лажи како би одговарали на питања о њиховим лажима и пљачкању народа”, рекао је председник.

Вучић је још једном истакао да је спреман да иде на полиграф и одговара на питања – да ли се икада видео са Беливуком и Миљковићем, као и да ли је икада било какав контакт са њима остваривао.

Председник је рекао да ће се видети да ли је био у неком стану на Звездари, како се тврди или да ли је имао икакав контакт са тим лицима.

“Онда ће се све лажи распршити, јер зна народ ко је стао мафији за врат, ко је тај који се супроставља мафији, а ко је мета, и ко је помињан, као и ко је главни кривац за потпуну пропаст мафије. Такође и коме је најважнији интерес грађана, а то је да немамо таква убиства и да мафије не буде”, рекао је Вучић.

Указао је и да је прошло седам месеци, односно да је осми започео, а да није било ниједног покушаја мафијашког убиства.

“Покажите ми иједну другу земљу у којој је то исто случај. Многи нам соле памет о организованом криминалу, а у њиховим земљама убијају новинаре и борце против корупције. У Србији се то неће дешавати”, подвукао је председник.

Вучић је истакао да је оптужница нешто што показује људима да мафија никада не може да победи, и да убице не могу да буду на слободи, као и да злочин неће бити некажњен.

Подели на: