Најновије вести

Вучић за РТС: Уговором о слободној трговини са Кином Србија постаје убедљиво најбоље место за улагање

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за РТС каже да је веома задовољан састанком са председником Кине Си Ђинпингом. Истакао је да је кинески председник потврдио да једва чека да дође у посету Србији, као и да су разговарали о стратешким темама. За нас је веома важно питање Уговора о слободној трговини, поручио је Вучић и додао да би до краја године све у вези са тим требало да буде завршено. Председник је нагласио и да се нада да ће већ ове године авиони из Београда летети за Кину.

 

 

Александар Вучић у интервјуу за РТС наводи да је кинески председник током овог сусрета био можда и најопуштенији и најзадовољнији садржајем разговора.

“Неколико пута ме назвао старим пријатељем, а кинеска пословица каже да су најбољи старо вино и стари пријатељи”, додаје Вучић.

Истакао је да је кинески председник потврдио да једва чека да дође у Србију, али да је веома ретко ишао у посете ван Кине због коронавируса.

“Разговарали смо о стратешким стварима, међусобној подршци, очувању територијалног интегритета у међународним институцијама и организацијама – то је веома важно због Косова и Метохије за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Поред тога, како каже, разговарали су и о другим битним питањима.

“За нас страшно важно питање Уговора о слободној трговини и када о њему говоримо то није питање само за наше пољопривредне произвођаче, за наше винаре и виноградаре, произвођаче ракије и свега другог, да своје велике количине могу да продају на захтевном, али највећем тржишту на свету какво је кинеско, већ је то питање и довођења нових инвестиција”, наводи Вучић.

Каже да је и за Запад и за друге делове света то важно, јер када буду знали да Србија има Уговор о слободној трговини са Кином, онда заиста постајемо убедљиво најбоље место за улагање у читавом том делу Европе.

“Верујем да ће то допринети даљој, како је то председник Си рекао, реиндустријализацији наше земље, даљем напретку и економском просперитету наше земље и да ће донети добре резултате у будућности”, нагласио је Вучић.

Наводи и да би што се тиче Уговора о слободној трговине до краја године све требало да буде завршено.

Поред тога, истиче, било је речи и о војно-техничкој сарадњи, али и инфраструктурним пројектима које Србија са Кином ради.

“Велика је част за нас и велико хвала и председнику Сију и Кини на гостопримству које су нам указали овде”, наглсио је Вучић.

Чиме Србија може да конкурише на кинеском тржишту
На питање којим производима Србија може да конкурише кинеском тржишту, Вучић каже да ниједна економија, па чак ни кинеска, није самодовољна.

“Да јесте они се не би толико трудили да буду свуда присутни и полако али сигурно Азија почиње да доминира у свету, незаустављиво. Погледајте Вијетнам, Малезију, Сингапур. Да не причам о другима. Кина је све доминантнији фактор и у Африци, све присутнија у Латинској и централној Америци, али и у Европи”, каже Вучић.

“Њена трговинска размена са немачком и другим развијеним европским земљама стално расте. Чак ни њима није довољно, јер увек желе више, снажније и шире”, додаје председник.

Истиче да ризик постоји за мале земље које желе да се такмиче са њима.

“Ми да се такмичимо са Кином није реално и сада гледамо шта је то што губимо и шта је то што добијамо. Ако смо имали наплаћених 335 милиона евра ПДВ-а ове године и око 110 милиона на царинске дажбине на кинеску робу и услуге, нама ту губитак под оваквим условима не може да буде значајан и не може да буде велики, али добитак може да буде огроман”, рекао је Вучић.

Као пример је навео винаре, који уместо милион боца, а до тога нисмо сада дошли, што је за кинеско тржиште апсолутно ништа, можемо да им продамо 10 до 12 милиона боца вина.

“То је такав бум за нашу винарску индустрију, то је такав бум за нашу земљу. Да не говорим о ракији, да не говорим о бројним нашим пољопривредним производима, прерађевинама разним”, рекао је Вучић.

“То су неограничене могућности за напредак наше земље и за наш извоз, али немојте да сметнете са ума да ће то да допринесе и још већем извозу кинеских фабрика из Србије у Кину и то је још један добар и значајан део споразума”, каже Вучић.

“Увек водимо рачуна о стопи јавног дуга”
Нагласио је увек водимо рачуна о стопи јавног дуга.

“Зато се ја смејем када кажу да су у неким околним земљама Кинези криви за стопу јавног дуга. Криви су они који владају, који не рачунају колико узимају. Добијате по веома повољним стопама. Ускоро ће да расте цена новца, како се то каже. Чим ФЕД иде на повећање каматних стопа, то ће да ради и Европска централна банка. Кад крену Американци, онда то крећу и сви остали. Зато је нама важно да убрзамо што је могуће брже све радове, да постигнемо и достигнемо све оно што смо сањали деценијама”, казао је председник.

Вучић је додао да је важно да инфраструктурне радове неко изводи сигурно, на одговоран начин, у року, а да их “увек ми платимо”, али и да је важно да постоје услови за финансирање и кредите које добијамо по најповољнијим могућим условима.

Нагласио је да није имао дилему да ли да дође у Кину и да је то његов посао.

“Када говоримо о пријатељству и том разговору, знате, кад у једном таквом разговору председник Си два пута помене по имену америчког председника, три пута помене по имену руског председника, значи да зна да разговара са пријатељима и да зна да разумем о чему разговарамо и ја мислим да је то доказ, рекао бих, утемељених и чврстих односа између наших земаља”, рекао је Вучић.

Додао је да је 2014. године, када је започела фискална консолдација, две године “јурцао по свету и молио да нађу било кога како би се решио проблем Железаре у Смедереву”.

“Више од 5.000 људи на белом хлебу. Цео један град нестаје, а ми крваримо сваког месеца са између 10 и 12 милиона долара. И није проблем да кажете и годину дана да платимо, океј, 120 милиона, платићемо и 500, само да је крај томе, а нисмо могли да сагледамо крај док нисмо угостили председника Сија. Мислите да треба захвалност да нам траје толико кратко да то не памтимо? Ти људи су издржали де факто санкције, квоте, заустављање извоза челика, све друго што је уводила ЕУ и многи други”, истакао је Вучић.

Додао је да су у тим условима повећали плате и запослили нове раднике, као и да није било отпуштања.

Председник је истакао да су се за рудник у Бору на међународни тендер јавиле само две компаније и да је “Зиђин” као боља компанија победио и да инвестирају преко милијарду и 200 милиона евра.

“Немојте да сметнете с ума да је некада премијер Ђинђић, не зато што је желео лоше, него зато што није видео решење, говорио људи немојте бакар да производите, немојте да вадите руду, него садите, не знам, бамбус и кикирики. Желим да вам кажем колико су то велики и важни успеси и зато, ми смо знали, Кинези су читаву годину губили на смедеревској Железари, велики новац. Ниједног секунда нису одустали и нису тражили финансијску помоћ и подршку од Србије”, рекао је Вучић.

“Идеја ми је да у Београду огласимо бесцаринску зону”
Поручио је да то изузетно цени и да у Србију стижу нови кинески инвеститори.

“Сад да вам откријем шта ми је идеја. Да у Београду, на једном подручју, на једном простору огласимо бесцаринску зону, где ће доћи најмоћније светске фирме, светске компаније из области моде, верујемо да ће то бити у року од годину дана. Онда ћете да имате на десетине и стотине хиљада и кинеских и јапанских и многих других туриста у нашој земљи, јер ће моћи да купују јефтиније у неким другим западним метрополама, од надам се, од ‘Луј Витона’ до свих осталих”, навео је Вучић.

Истакао је да је за то потребна економија обима, долазак великог броја људи, да расту плате и пензије и подсетио да је план да до краја мандата следеће владе просечне плате буду преко 1.000 евра, а просечне пензије преко 500 евра.

О авионским линијама до Пекинга и Шангаја
Говорећи о успостављању авионских линија до Пекинга и Шангаја, Вучић је навео да је реализација тих линија ближа и да је кинески председник рекао да ће дати налог својим властима за то и да у потпуности цени ту идеју.

“Ми смо видели на линији за Њујорк, после готово пет година економског мучења, направили смо да та линија буде профитабилна, да зарађује. Сад хоћемо да пробамо да увећамо број летова, да ли у недељу или у понедељак да иде авион за Њујорк. Хоћемо да уведемо још један лет за северноамерички континент. Видећемо да ли да буде Торонто или Чикаго. Ради се план, да људи провере све, да видимо колико заинтересованих имамо”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да се нада да ће, уколико све ове буде у реду, већ ове године авион из Београда летети за Кину.

Подели на: