Најновије вести

Вучић: Забрињава ме Бајденова изјава о дуготрајном рату

Председник Србије Александар Вучић рекао је да га забрињава јучерашња изјава шефа америчке државе Џозефа Бајдена да треба да се спремимо на дуготрајни рат.

 

 

Вучић је, на ТВ Прва, казао да је у првом разговору са Бајденом шватио да он има тим који га изузетно припрема и да када нешто каже није случајно.

Рекао је да је слушао разне бесмислене коментаре о Бајдену који немају никаквог смисла, али напомиње да изјава председника САД говори да ситуација око Украјине иде у правцу нових сукоба.

“Изјава коју је дао Бајден јуче да треба да се припремимо на дуготрајну борбу, дуготрајни рат, је оно што ме изузетно забринуло и чега се плашимо“, објаснио је он.

Вучић је казао да се не ради само о једном делу војничког сукоба у Украјини, јер тај део може бити окончан, али се поставља питање шта онда.

„Јуче је избио поново сукоб у Надгорно Карабаху у који су уплетени, не само Јерменија и Азербејџан већ и Русија. Сада чекајте још једну тачку било где у свету па не можете више говорити о регионалним, континенталним, већ светским сукобима“, додао је он.

Казао је да постоји велики број људи који долазе на телевизије, код којих се види навијачка опредељеност и од којих се могу чути разна тумачења, а јуче је, каже, видео на некој телевизији такве завереничке теорије да човек не може да поверује када их слуша.

„Важно је да ми слушамо и пазимо себе“, додао је он.

Рекао је да га брине цена нафте, гаса, …

„Пошто је викенд нема новости око цена. Нафта је остала на 127,7 долаза по барелу, што је страховити восоко, а неки предвиђају да ће ићи на 200 долара. То је катастрофа, и катаклизма за свет. Цена гаса је на 1.134 евра. То је неподношљиво“, истака је он.

Вучић је казао да је интересантно да Грчка, Шпанија и Италија ограничавају продају сунцекретовог уља, брашна, а неки, додаје, кажу да и Немачка, иако још нема доказа.

Пренео је да је украјински министар пољопривреде рекао да имају велике проблеме са извозом жита.

„Некада је Украјина могла да извози 4 до 5 милиона тона жита на месечном нивоу, а сада свега пар хиљада тона. То уноси хаос јер је Украјина земља са огромним пољопривредним потенцијалом. Русија је обуставила извоз, а Украјина га је драстично смањила због ситуација. Одакле жито, одакле хлеб? Како ће један Египат јер нема своју производњу жита?“, упитао је он

Вучић је казао да Србија ради све што може и указао да је по први пут био суочен са претњама неких из региона, који су, како је додао, рекли да мора да обрати пажњу јер ће, ако Србија неће да извезе жито, купити неке производе од друге земље, а онда наведу неку државу која купује од нас.

Руси као да се играју америчким речником

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је данас да Руси у својим медијским извештајима о сукобу у Украјини користе исти речник који су САД и западне европске земље користиле приликом извештавња НАТО агресије на Србију 1999. године.

Вучић је приметио, гледајући руске медије, да они користе исти речник који су амерички и други европски медији користили, наводећи да изгледа као да се Руси “играју амерчким речником”.

“Комплетан речник који је НАТО користио у агресији против Србије, Руси данас, да ли из шале или из збиље, понављају исте речи. Како су они говорили хуманитарна катастрофа на Косову, тако Руси сада кажу хуманитарна катастрофа у Домбасу… Као да се играју са Американцима и њиховим речником”, рекао је Вучић.

Приметио је и да Руси кажу да спречавају геноцид у Домбасу, подсећајући да су земље НАТО-а исто говориле да спречавају геноцид на Косову.

“Све што су Американци говорили по питању Косова, сада Руси говоре на исти начин”, истакао је Вучић.

Србија није слушкиња ни Русији ни САД, има своје интересе

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србја није ничија слушкиња и да не извршава налоге нити Америке нити Русије, нити било кога другог и следи своје интересе.

Вучић је тако одговорио гостујући на Првој на питање да ли ће Србија успети да остане на садашњем међуародном курсу и не уведе санкције Русији.

Истакао је да је Србија радила оно што је могла у свом интересу.

На питање да ли може да се деси да западне земље уведу санкције Србији јер није увела санкције Русији, Вучић је рекао да може све да се деси, пошто све што је веровао раније да се неће десеити десило се у претходних месец дана.

Не мислим да ће то бити данас или сутра, додао је Вучић.

Он је ипак захвалио европским званичницима Урсули фон дер Лајен и Шарлу Мишелу што нису изузетли Западни Балкан од заједничке куповине гаса и водоника и нагласио да је то добро и да су нам управо такве ствари потребне.

“Ја да сам у Бриселу, рекао бих – што не бих имао Србију на својој страни и покушао да је привучем у потпуности”, приметио је Вучић.

Истакао је да је Србија осудила напад на Украјину и да се понашала у складу са међународним јавним правом, као и да је Србија самостална и независна земља, али и земља са искуством које други немају, а то је искуство из 1999. године.

Хоћу да питам “лажове из Гардијана” да ли је била агресија када је њихова земљана напала Србију и када је 19 НАТО земаља напало Србију као суверену земљу, поручио је Вучић.

Додао је да је по њима испало да Србија није имала “жуту кућу” и да је било милион избеглица са КиМ, иако се број Албанаца на КиМ повећао…

То све, како каже, говоро о хистерији и немоћи када неко не може да нападне неког великог већ се иживљавам над оним малим над којим може.

Тражите трунку у оку брата свог, а балван у свом оку не видите, поручио је Вучић цитирајући Свето писмо.

Председник Србије је истакао да не клечи пред амбасадорима и да није поклекао ни у Белој кући ни у Бриселу нити било где другде када су били снажни притисци на нашу земљу да призна Косово.

Вучић је констатовао како ЕУ није примила Србију и да сама није увела санкције Русији када је реч о нафти и гасу и да би сада да одређује једној сувереној земљи као што је Србија да ли ће Србији да уводи санкције.

Не дам да се лоповлук и пљачка врате

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да неће дозволити, колико год буде био на некој функцији у држави, да се лоповлук и пљачка врате.

На питање шта би одговорио опозицији на њихове оптужбе, рекао је да не зна шта да одговори када је пет година слушао да је власник дроге у Јовањици, а никада није био тамо, када су оптуживали његовог сина да је део Кавачког клана, цртајући му мету, до тога да су рекли да мали Вукан не сме да напусти земљу јер и он мора да одговара.

„Шта да одговорим? Да су у Моровићу коскошке које носе јаја и које дајемо војницима да једу, да је тамо кокаин. Да одговорим да је мања плата 635 евра од 330 евра. Или да кажем да је минималац од 35.000 динара мањи од 15.000 динара, да ми нисмо изградили Клинички центар у Нишу, Београду, а у Новом Саду и Крагујевцу га градимо, да смо ми рушили пруге а они изградили брзу пругу“, запитао је он.

На оптужбе да слаби домаћу привреду, указао је да сви домаћи инвеститори имају исте, чак и веће субвенције од страних.

„Они који су опљачкали биоскопе, који су нам отели биоскопе, то кажу. Уништили су нам и биоскопе да би ставили паре у свој џеп, све фабрике су разорили. 400.000 људи су оставили без посла, а сада имамо најнижу стопу незапослености. У довођењу 250 фабрика сам лично учествовао, разговарао са сваким инвеститором“, објаснио је он.

Вучић је рекао да држава мора да буде на здравим ногама, а не да се домаћем инвеститору поклањају паре из „бунара“.

Као пример навео је уништење Привредне банке Београд и Агробанке, рекавши да један тајкун позове те банке и тражи кредит од 20 милиона евра, да му политичар помаже у томе, и онда добије три милиона евра, а кредит се никада не врати, већ га враћају грађани.

„Тај ланац тајкунског лоповлука смо прекинули. Не дам док сам на било којој функцији да се то време врати у Србију“, истакао је он.

Када је реч о критикама Београда на води каже да га критикују они који нису могли да уклоне уџерице деценијама и пренео осећај задовољства када је јуче из аутомобила погледао и, како каже, видео код Галерије како се сударају људи колика је гужва.

Указао је да Србија држи 32 одсто свега што тамо постоји, да нико не може да јој то узме, и да сав порез из локала који су тамо иде Србији.

Нагласио је да тај део града личи на Мајами и сваке најразвијене светске градове, а променада је лепша од оне у Тел Авиву или Ослу.

Млади добијају још 100 евра, цене ниже него у Европи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће млади почетком јуна добити још по 100 евра, да ће Србија бити добро снабдевена, а цене ниже него у Европи.

Он је за ТВ Прва рекао да је инфлација и код нас увезена, због пораста цена енергената, да је већа од очекиване, али да је мања него у Европи.

Навео је да је у децембру била 4,1 одсто, у односу на процењених два одсто.

Он је навео да је Немачка очекивала инфлацију до 3,3, а ици ће до 5,7 и 6,1 одсто, док централна банка БиХ очекује инфлацију од 9,2 процента.

Вучић је објаснио да се пораст цена не мозе избећи, јер расту цене енергената и ђубрива, а то све улази у цену пољопривредних производа и тако да се ствара зачарани круг.

Вучић је додао да је добро што нисмо послушали и што нисмо затворили руднике угља, јер сада нико не би имао струју.

“Држава није играцка ни избори нису игра, то је озбиљније од нецијих зеља и приоритета, то је комплексан систем”, указао је Вучић.

Казе и да ће Србија бити добро снабдевена, да ће бити свега и по нижим ценама него у Европи, али и да због свих утицаја не могу да буду довољно ниске.

Истиче и да се мора сачувати позитиван привредни раст, јер све процене падају.

Напомиње да су светске финансијске институције Србији предвиђале привредни раст од 4,5, одсто и да ће процене вероватно бити смањене на 3,5 процента, а да се смањење раста очекује и у свету.

“Када би сацували то нема зиме, али пласим се да це бити тезе и лосије у целом свету”, рекао је Вучић.

Поводом критика политичких противника да се вестачки одржавају цене и курс динара, Вуцић је упитао како курс вестацки може да се одржава 10 година на 118 динара за евро и што га они нису сачували на 75 динара.

“Нема у економији вештачки. Мања је код нас инфлација него у Европи, а финансије су стабилне”, истакао је Вучић.

Он је подсетио на ситуацију у другим земљама где ће хлеб да оде на 10 евра и постаће луксузна храна, на то да нема довољно уља ни у региону и да му је све виса цена.

Наводи да за Србију у том смилслу неће бити проблема јер производи око 332 хиљаде тона, а наше потребе иду до 100 000 тона уља, тако да остало може да иде у извоз.

Србија значајно напредовала, развој мора да се настави

Председник Александар Вучић позвао је данас још једном грађане да у што већем броју изађу на изборе 3. априла, наводећи да је Србија у последњих пет година значајно напредовала, економски, у висини плата, пензија, инфраструктурно, што, поручио је, мора да се настави.

На питање како оцењује резултат после петогодишњег мандата на позицији председника Репубиле, и да ли је било и грешака, Вучић је рекао да је грешака било, од стратешких које су исправљане, до тактичких везаних за неке приватизације које нису спроведене, промена у јавним предузећима.

Указао је и да се део министара навикао, па им је обављање посла постала рутина, замерајући што, каже, свако има свог ПР-а, па не играју као део тима, у којем морате да имате попуњене све позиције, већ воде рачуна само о својим рејтинзима.

Вучић је истовремено нагласио да је Србија напредовала око многих ствари, мењала себе, градила највише од 1945.

“Мора да се настави напредак и раст, и плата и пензија, али пре свега у инфраструктурним пројеткима, што ће бити тешко због раста цена материјала и сировина, али је то оно што подстиче земљу да иде напред”, рекао је Вучић.

Подсетио је да извоз ИТ сектора има већи удео у БДП-у земље од пољопривреде, што су велике промене.

“Верујем да ће грађани изабрати тај пут, а ја ћу, за разлику од оних који причају како ће и мртви гласају, а биће 30 контролора на сваком бирачком месту… Свакоме је кад губи неко други крив. Позивам људе да изађу на изборе. Мени нико неће бити крив, ако изгубим честитацу победницима, захвалити се људима на части што сам био председник пет година, током којих сам се борио и живео сваки дан за земљу”, рекао је Вучић.

На питање да ли је током кампање од других политичких представника чуо неки предлог, за који је могао да каже да је паметан и добар, Вучић је рекао да није имао много времена да гледа изборне емисије, те да више не примећује ни све нападе на њега, јер је на све огуглао.

Додао је да одлука о бесплатним вртићима, о којој је раније говорио, неће бити донета пре избора, иако би му то свакако донело гласове.

“И ко би то рекао на овакав начин осим мене? Треба да сам луд и неодговоран па да изађем са тим пре избора, а не знам куда свет иде, и морамо да чувамо новац”, рекао је Вучић.

На питање шта чека њега или неког другог на његовом месту, с обзиром на дешвања у Украјини, Вучић је рекао да ко год био на том месту, ситуација није лака, али да је и то разлог да људи изађу на изборе.

“Немам потребу да им одговарам, нити да их вређам. Поносан сам на споменик Стефану Немањи, и могу да победе било где, било када, нико никада неће померити тај споменик, који је један од најлепших. Као што неће сруштити Храм Светог Саве, који је, на њихову жалост, опет Вучић урадио до краја”, рекао је он.

Србија безбедна, водићемо одговорну политику

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Србију стиже ново оружје, да оно није из Русије и нагласио да је наша земља када је у питању ситуација у региону потпуно безбедна.

“Што се нашег региона тиче апсолутно смо безбедни, ту је наса снага одвраћујаћа. Никоме у региону неће пасти на памет да дирне Србију због њене снаге. А што се тиче неког другог, то нећемо политички дозволити, водићемо озбиљну и одговорну политику”, рекао је Вучић за ТВ Прва одговарајући на питање да ли је Србија безбедна ако би дошло до ширења сукоба у свету.

Истиче и да док се не изабере нови председник, не би дозволио да дођемо у неку такву ситуацију.

Каже и да је данас за нас 27. март тежак историјски дан и то не само због обарања “невидљивог” стелта током НАТО бомбардовања, већ и због последица које су наступиле 1941. године.

“Није слуцајно да и данас говоре о Мајдану у Србији. Ништа нисмо урадили осим што не служимо туђим, него својим интересима. Политицко руководство не сме да доведе своју земљу у ситуацију да уђе у сукоб – и због жртава, и инфраструктурне штете, ни због економије која онда не може деценијама да се надокнади”, указао је Вучић и додао да људи не треба да брину због тога.

Он је најавио и да ће у Србију стићи доста новог оружја.

“Причаћемо када стигне, али није из Русије. Стање је много боље него што је било”, закључио је он.

Подели на: