Најновије вести

Вучић: Заједница српских општина мора да буде формирана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је сада потпуно јасно да Заједница српских општина мора да буде формирана, али да не зна како Приштина мисли да формира ЗСО у складу са одлуком њиховог уставног суда, као и да инсистирање на усаглашености тог питања са уставом тзв. Косова обесмишљава разговоре.

 

 

Када инсистирате на томе да нешто мора да буде у складу са уставом тзв. Косова, онда се поставља питање што смо уопште преговарали и о чему смо ми уопште преговарали. Преговоре смо водили управо зато што знамо да то није уопште могуће постићи у складу са правним актима и законодавством једне, друге или треће стране”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након доделе награда за најбољу фотографију.

Он је додао да је и америчком изасланику Дереку Шолеу који је јуче боравио у Београду пренео да му није јасно како Приштина мисли да на тим принципима оснује ЗСО. “Не знам како мисле да нам објасне како треба да изгледа ЗСО, а питање о управљачком тиму је питање пре свега за Србе. На крају крајева и за Албанце, не за неког другог, али видећемо како ће то све да тече. Неће бити једноставно”, рекао је Вучић.

Истакао је како је добро да је сада потпуно јасно да ЗСО мора да буде формирана. “На жалост, истог дана када је отишао у Беч Аљбин Курти је рекао да га не интересује формирање заједнице на етничкој основи, затим је изјавио да није задовољан француско-немачким планом, да би онда јуче рекао да у потпуности прихвата тај предлог, што смо од почетка сви знали, зато што је он заснован на свему ономе што они хоће, а све је прихватио само да би избегао претходну обавезу, а то је ЗСО”, навео је Вучић.

Оценио је да ће бити тешко и компликовано преговарати и да Србија у томе нема савезнике, али ни много избора. Председник је нагласио да су црвене линије за Србију било какав облик формалног и неформалног признања или ступање тзв. Косова у чланство УН. “О томе не желимо да разговарамо, а то вам је саставни део плана. Све остало је супер. Не кажемо да ћемо да прихватимо, али можемо да разговарамо, да видимо шта нуди Србија, шта нуди неко други и шта ми можемо да очекујемо, јер постоје ствари о којима можемо да разговарамо”, рекао је Вучић.

“Захвални смо јер је делегација САД инсистирала на спровођењу споразума”

Председник Вучић изјавио је да је захвалан америчкој делегацији која је приликом посете Приштини инсистирала на спровођењу договорених споразума.

Он је рекао да је са делегацијом САД јуче разговарао и о такозваном француско-немачком предлогу.

“Указали смо на оно што смо одговорили о томе у нашем нон пејперу, на то које су нам црвене линије. Говорили смо и о ЗСО. Очекујемо и захваљујемо на томе што је делегација САД инсистирала на спровођењу споразума, а 20. нас очекује велики састанак са (Мирославом) Лајчаком. Видећемо како то изгледа”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је са делегацијом САД, коју је предводио Дерек Шоле, разговарао о КиМ, билатералним односима, приближавању стратешком дијалогу Србије и САД, региону, као и о ситуацији у Украјини.

“Радимо на повећању америчких инвестиција, крећемо у велике енергетке пројекте”

Вучић је рекао да се ради на повећању америчких инвестиција у Србији, као и да се заједно са Американцима удје у велике енергетске пројекте у нашој земљи.

“У сваком смислу нам је важна добра сарадња са њима, ускоро крећемо у велике енергетске пројекте, ту ће бити доста уплива америчких компанија. Радићемо даље на томе и снажењу тог односа”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико је за нашу земљу важна сарадња са САД.

“Не заборавите, када излазимо на финансијско тржиште обавезница, прво идемо на доларске обавезнице, па их ‘свопујемо’ у евро. Да, ми зависимо од америчких инвестиција, јер никада није било мање новца и никада није новац био ни скупљи у свету. Погледајте колика вам је каматна стопа ФЕЂа и еврибор”, нагласио је Вучић.

На питање поводом обележавања 80 година од смртни великог научника Николе Тесле, Вучић је рекао да је Тесла био Американац српског порекла. “Рођени Србин, узео је америчко држављанство и фер је да и једни и други имамо право да се поносимо Теслиним ликом. И ми и Американци. Он је САД изабрао као земљу у којој ће да живи и ствара, отац и мајка су му били Срби, из страдалне породице. И наше и њихово је да то облежимо на најбољи могући начин”, рекао је Вучић.

“Кампања против мене је израз голе мржње без аргументације”

Председник Вучић је оценио да су све кампање против њега и његове породице у ствари израз “голе мржње без аргументације”. Он је новинарима у Палати Србија поводом бројних написа у медијима о његовом сину Данилу, рекао да се на почетку тих кампања питао о чему се ради, а да сада разуме то у потпуности.

“Прво су рекли да сам Стаљин, па Ким Џонг Ун који држи говоре и спрема се на не знам шта. Онда је установљено да је све то ноторна лаж. Онда су нашли то што је Данило отишао у Републику Српску, онда су видели да је много људи из обезбеђења ишло, па сам морао да показујем папире колико троши моја породица колико Тадићева. Тада је Тадић рекао да обезбеђење само одлучује колико људи иде, а до тада је ћутао као заливен”, рекао је Вучић.

Како је рекао, док је садашња опозиција била на власти нису постојале пруге, путеви, ништа није постојало, а да сада постоје возовие и пруге и да се граде. “Када покажете да живите за резултате видите огољену мржњу и ништа више. Установили смо да ниједан протокол није прекршен. Не видим о чему је реч, као и за Јовањицу што се нису извинили због лагања око Јовањице. То показује немоћ да се суоче са чињеницама, већ се само иде на криминализацију мене и моје породице”, оценио је Вучић.

Он је додао и да су алузије о томе да је његово недавно сликање са псима утицало на некога да пусти псе који су на смрт изуједали новинара на Космају је за хумористичну емисију. “Кажу стручњаци да сам крив, пси су изуједали Радосављевића на његовом плацу. А ја сам крив што сам се сликао са мојим псима, јер је то наводно био сигнал да неко пусти псе. Морате да научите да живите са таквим стварима”, рекао је он.

Истакао је да народ ипак види ко шта ради, од мостова, путева, пруга, Београда на води… “Усликајте мали торањ на аеродрому и данашњи контролни, видите радове на Прокопу, покажите како данас функционише наша авио компанија. Видите колико је ово промењена земља и колико је напредовала”, закључио је Вучић.

Подели на: