Најновије вести

Вучић:До сада нису успели ни прст на левој руци да нам сломе, а камоли кичму

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да у првој половини јануара дођу међународни представници, како је рекао, “великани и великаши из света” да му “одрже вакелу” како мора да се постигне споразум који се њима свиђа, мислећи на француско – немачки предлог решења за Косово и Метохију.

 

 

Вучић је након састанка са Недељковићем, а одговарајући на питања новинара, рекао да то код њега изазива мучнину, али да му је то посао, па ће их лепо дочекати и како је иронично додао, “правити се да му је баш лепо”.

„Правићу се да сам уживао у тим дивним разговорима. И онда ће то мучење да се настави са Куртијем, при чему знам да неће никада учинити ништа, при чему знам да не жели помирење, иначе не би правио провокације свакога дана, али шта да се ради“, казао је Вучић.

Приметио је да ће неки бити срећни јер ће мислити да је то омча око врата Александру Вучићу и истакао да је то у ствари омча око врата Републици Србији.

„Многе од њих баш брига за то, њима је важно да се види та омча око мог врата, а то што би Србију тиме искасапили, мало обесили, а после бацили у џаку, баш их брига за Србију“, оценио је председник.

Рекао је и да се очекује тешко време по питању КиМ, али да ће се Србија борити.

„И сада смо се изборили за добре папире и сачували мир и стабилност. А борићемо се, то је оно што им обећавам, што сам обећао и нашем народу на КиМ“, истакао је Вучић.

Он је навео да су му Срби са КиМ поверовали и уклонили барикаде иако су били против тога јер су видели колико се борио.

„Претходну ноћ су слушали како изгледају ти разговори и како смо се буквално тукли за реч барикаде, а да не причам о другим стварима. Обећавам да ћемо да се боримо за свој народ, за своје КиМ и за своју Србију“, поручио је председник.

Додаје да неће бити лако, односно да ће свима који воле Србију бити тешко и навео да до сада “нису успели ни прст на левој руци да нам сломе, а камоли кичму”.

Настављамо да се боримо за Трајковића и Аџића

Наш посао је да сада бринемо о Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу и да се боримо за њих и наставићемо то да радимо, рекао је председник Србије Александар Вучић.

“Људе које видите из Канцеларије за КиМ су вредно радили и борили се за наш народ на КиМ. О њима никада и не причамо. Бринули су о свакој породици. Наш посао је да сада бринемо о Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу и да се боримо за њих и наставићемо то да радимо”, рекао је Вучић током састанка са Николом Недељковићем, који је после шест месеци пуштен из притвора у Приштини.

Председник је питао Недељковића да ли би желео да се запосли у Канцеларији за КиМ или у Министарству за телекомуникације и информисање, на шта му је Недељковић одговорио да би да се бави хуманитарним радом и да помаже српском народу на КиМ.

Председник је на то приметио да га Никола подсећа на његовог сина.

“Онда смо се договорили”, констатовао је Вучић и додао да Никола онда од 1. јануара иде у Канцеларију за КиМ, али и да ће морати да учи.

Недељковић је обећао да ће настави студије.

Важно је да испуне гаранције,ситуација је опаснија него што мисле

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је важно да међународна заједница испуни гаранције које су дали и да разумеју да су се правили наивни, а да су гледали да је неко подигао четири базе и то не да би градио поверење према народу који живи на северу Косова и Метохије, већ да би претио том народу.

„Те базе су подизане да би могао да туче људе који се љубе или воде љубав са својим девојкама у аутомобилу, да их унакази, да их туче до непрепознатљивости, па да глуме мангупе и кажу погледајте шта смо урадили Србима и да онда мисле да ће Срби да ћуте“, рекао је Вучић након састанка са Николом Недељковић, а одговарајући на питања новинара.

Вучић је навео да разумеју и Срби са КиМ да то Срби у Београду не разумеју и да у исто време док се одвија драма на КиМ овде ће бити хиљаде прослава, што лепо говори о успеху земље. Он је истакао да наш народ са Космета више неће да трпи.

„Молим их да се понашају у складу са оним што је договорено, да воде рачуна о Миљану Аџићу, Срђану Трајковићу“, казао је Вучић и додао да је Аџић због барикада ухапшен.

Упитао је да ли је неко на барикадама убијен и указао да су шок бомбе пиротехничка средства због којих у Србији никога ни прекршајно нису кажњавали.

„Учинило се да би могао да вам буде опасан. Хоћете да хапсите човека којег сте видели на барикадама да му у аутомобилу, зато што га дуго држите на административном прелазу, није могла беба да чека, да му супруга доји бебу“, казао је.

Вучић је пренео да је и јутрос звао европске представнике и замолио их да поведу рачуна јер је ситуација много опаснија и тежа него што мисле.

Најавио је да ће вечерас говорити детаљније како је избегнута катастрофа и зашто се Приштина овог пута није усудила да дође на север.

„Имали бисмо катастрофу са НАТО-ом, успели смо да је избегнемо у овом тренутку, али српски народ је толико одлучан да више терор над собом не дозволи, а плашим се неоговорности европских представника, а поготово, поготову приштинских власти, бахатих приштинских власти”, указао је Вучић.

Док постоји Устав, за мене је Косово део Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема проблем са тим да многи мисле да је Косово независно, али да он тако не мисли.

Он је на питање новинара да прокоментарише изјаве појединаца да он даје лажну наду говорећи да је Косово Србија, рекао да постоји Устав Србије који ће поштовати док се он не промени.

“Када сам рекао да тражимо компромисна решења сви ти који мисле да је Косово независно скочили су ми на главу. И велике патриоте који кад год избије криза траже да војска интервенише. Па сам и једне и друге молио да оду на три дана да одморе у Качанику и кажу нам како су се провели и како је фантастична природа. Па нико од њих није отишао. Лицемерје људи који у кафанама хоће да ратују, али да ратује неко други, а не они и њихова деца. Лицемерје оних који би да све предамо на тацни и ништа не сачувамо. Сит сам тога и поносан на пристоијну Србију и ону која жели да сачува себе, а то је већинска Србија”, рекао је Вучић.

Он је, поводом изјаве Здравка Поноша да подизање борбене готовости зависи од његовог расположења, рекао да је срамота да је онај који је “уништио нашу војску”, топио тенкове у Чешкој или “Стрелу” продао за 256 долара себи дозволио да тако прича.

“Коју смо хаубицу имали у његово време, па ниједну, а сада им неки локатори говоре да су видели шест хаубица на путу ка КиМ. Па и ако сте видели што то радите, одајете позиције своје војске. Имамо 18, а не шест, па срећа па сте видели само шест. Још смо 12 продали једној земљи ЕУ. Сада имамо новац па развијамо нову хаубицу која прецизно погађа на 40 километара”, рекао је Вучић.

Он је додао да се сада развија хаубица која може да погађа на 70 километара.

“Што није направио или купио хаубицу, што нису имали “Лазара”, “Милоша”, “малог Милоша”, “орлове” који могу да лете, авион ловац који може да полети. Озбиљан, а не мртвачке сандуке у којима смо слали људе”, рекао је Вучић.

Како је истакао поносан је на наше људе – САЈ, Жандармерију, војнике.

“Имали смо највећи одзив икада . Ти људи осим што су велики родољуби, знају да ће држава да се бори за мир и да не улази авантуристички у ситуације. Они су ту, ако смо приморани да бране земљу. Имали смо много бољи одзив него Албанци. Вечерас ћу бити прецизнији”, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву албанског премијера Едија Раме да су уз благослов ЕУ и САД протести стављени на листу легитимних мирних средстава, Вучић је рекао да Рама добро води Албанију, али да њих двојица другачије гледају на Косово.

“Интересантно је како му је то била цинична примедба, а ја бих га подсетио на то да смо шватили да када међународна заједница одлучи нешто да онда и убице полицајаца, као што је био случај у Северној Македонији, могу да постану политички лидери и чланови владе. Када убијете неког добијете амнестију. Овде се људи понашају одговорно”, истакао је Вучић.

Он је подсетио и на лаж да су Срби на барикадама пуцали на Летонце, што су Летонци демантовали и назвао смешним тврдње да је Еулекс нападнут шок бомбама.

Први пут гаранције, тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да у изјавама ЕУ, САД и НАТО поводом ситуације на КиМ за Србе не постоји ништа лоше и да први пут постоје гаранције да тзв. безбедносне снаге Приштине не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије.

На питање да ли се поред тзв. безбедносних снага то односи на јединице Росу и да ли оне могу да вршљају и даље по сверу КиМ, председник је казао да раније тако нешто није постојало ни за безбедносне снаге.

“Да пробам да направим кратку рекапитуалацију шта смо добили, а шта смо изгубили. У папирима, у изјавама које су дале заједнички ЕУ и САД, Европска комисја, Влада ЕУ и Влада САД, као и Кфор биле су две изјаве. Једна заједничка изјава Европљана и Американаца, једна је НАТО изјава. У обе те изјаве, ако анализирамо шта је лоше за Србе, не постји ништа”, рекао је Вучић одговарајући новинарима после састанка са Николом Недељковићем.

Додао је да нема ни једне тачке којом се умањују права Срба и којима се Србима намеће било која обавеза.

“Што се тиче онога што смо добили у папиру НАТО-а, први пут имамо нешто што се односи на све стране. По први пут имамо гаранције да оно што приштинске власти називају својом војском, својим безбедносним снагама да они не могу на север не само без сагласности НАТО, већ и без сагласности локалних Срба и Србије” , рекао је Вучић истакавши да то није било никада раније.

Додао је да се Србија за мали део изборила 2013, а да се сада изборила за већа права.

“Оно што је важно у овом документу јесте да неће бити гоњени људи још од септембра 2021. за барикаде. Нема дела која је неко починио на барикадама. Није тамо било ни мртвих, ни рањених, немате за шта да их гоните. Гоњење људи произвело би потпуно супротну реакцију и више никада било какве албанске снаге не би дошле на север”, рекао је Вучић.

Истакао је да су Американци инсистирали на томе да ће и они, а не само ЕУ пратити дубински сваки од процеса заједно са Европљанима , да не би могли да осуђују људе онако како су осудили Недељковића и неке друге и додао да им је због тога захвалан.

“То су ствари које су добре за нас”, рекао је Вучић .

Додао је да код Срба “ври”, и да људи нису веровали и да се причало да је он подигао барикаде.

“А видели сте да сам пред њима рекао- подигли сте барикаде , а да ме нисте ни обавестили и они су рекли да нису могли више. Прихватио сам на своја леђа да од немачке владе до не знам које сви кажу Вучић подигао барикаде. Морате да примите све то на себе. Мислили су да је је то нечија игра, а онда су шватили да нема никаве игре и сада им је то јасно и јасно им је шта српски народ хоће”, рекао је Вучић.

Додао је да српски народ хоће да зна да живи у Србији , а не у некој другој држави.

Он је оценио и да то неће потврдити велике западне силе, али да од нас неће чути да је то нека друга држава.

 

Подели на: