Најновије вести

Вуд: Београд и Приштина да избегавају тензије, важна стабилност

Амерички амбасадор Роберт Вуд на седници Савета безбедности Уједињених нација изјавио је да је стабилност од суштинске важности на Западном Балкану и да зато охрабрују Београд и Приштину да смање тензије и да избегавају запаљиву реторику.

 

 

“Апелујемо да обе стране раде са ЕУ и САД и избегну тензије око таблица”, рекао је Вуд на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Он је истакао важност дијалога као и обостраног признања.

“Путем дијалога под окриљем Европске уније, Београд и Приштина су потписали неколико споразума. Решили су питање докумената, верујемо да ће се решити и регистранске таблице. Такође, подржавамо договорену имплементацију енергетске мапе пута”, додао је амерички представник.

Он је додао су САД посвећене очувању мира на Западном Балкану а, како је рекао, “посебно у време руске инвазије на Украјину”.

Рекао је и да ће САД наставити са европским партнерима да ствара мултиентичку средину на Косову, да помогне у развоју демократије и владавина права, као и да подржавају косовски пут ка европским и евроатлантским интеграцијама и европски пут свих земаља Западног Балкана.

Према његовим речима, седнице СБ УН не треба да се одржавају на шест месеци, већ једном годишње, а како је рекао, Америка је разочарана што СБ није кренуо ка укидању УНМИК-а.

“Овај савет има приоритетнија питања да реши и ресурси су ограничени. Аплеујемо на СБ да преузме кораке који ће омогућити релевантнију и продуктивнију улогу УН на Косову, што ће омогућити нормализацију односа Косова и Србије”, поручио је Вуд.

Велика Британија се залаже за нормализацију односа Београда и Приштине и у потпуности подржава дијалог под покровитељством ЕУ, рекао је британски представник Фергус Екерсли.

Он је оценио да је сада моменат за обе стране да се ангажују у дијалогу како би дошле до споразума, истичући да је недавни договор о таблицама и личним картама доказ шта је све могуће постићи када обе стране приступе проблему с прагматизмом.

Велика Британија, како је рекао, поздравља повећано ангажовање Приштине према мањинским заједницама и додао да је дијалог између заједница виталан за Косово.

Подели на: