Најновије вести

Вукосављевић: Свако отимањe српског културног наслеђа чин дрске провокације

Било би добро да се такозване приштинске власти посвете проучавању, обради и представљању свету сопственог културног наслеђа, уместо што покушавају да отму и присвоје српско, поручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић поводом, како каже, дрске провокације на остацима православне цркве на Новом Брду.

 

“То је један врло, врло захтеван подухват, да не кажем нешто друго, и ја им у том погледу желим сваки успех”, каже министар и наглашава да ће Влада Србије и Министарство културе пружити сваки могући отпор покушају симболичног или фактичког отимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Навео је и да постављање албанске заставе на српске споменике неће помоћи Приштини да промени чињенице да је реч о српском средњовековном наслеђу.

Он је рекао да католичка миса која је одржана на остацима цркве Светог Николе на Новом Брду, представља акт провокације, а нема везе са њеном обновом.

Упитан зашто нико од представника Срба није учестовао у обнови те цркве коју је покренуо Унеско, Вукосављевић је рекао да је то “мало сложенија ситуација” и постоје процедуре. “То није тендер где се пријављују грађани и грађевински оперативци, него то мора да раде стручне службе у складу са врло строгим међународним прописима. Мислим да и наши стручњаци учествују у изради пројектне документације”, каже Вукосављевић.

На питање да ли су Републички завод за заштиту споменика и држава Србија довољно активни у промовисању и заштити нашег културног наслеђа на КиМ, Вукосављевић је навео да верује да је то случај. “Наравно, увек може и боље и више. Републички завод, Влада Србије и Министартсво културе раде максимум колико могу. Наше културно наслеђе је богато, то је темељ нашег идентитета и ми се трудимо и када је реч о новим истраживањима и о конверзицији и о представљају нашег културног наслеђа да спровдимо врло снажне активности”, каже Вукосављевић.

Нагласио је да је сваки покушај симболичног или фактичког отимања српског културног наслеђа чин дрске провокације, те подсетио да се обратио Ватикану поводом одржавања мисе у православној цркви на Новом брду на Косову и Метохији.

Он је рекао да тривијални и варварски покушаји симболичног и фактичког отимања тог наслеђа заиста представљају бесмислицу, акт насиља и не воде ничем добром. У писму је затражио да и папу обавесте да је реч о српској православној цркви на Новом Брду и да служење мисе од стране албанског католичког клера не доприноси ни историјском квалитетном односу у последњих неколико деценија СПЦ и Ватикана и односима две државе.

“Ни Ватикан није признао Косово, наравно ни Србија, тако да су ти односи у својим темељима разумни. Међутим, у писму које сам написао кардиналу истичем да је неопходно да Ватикан реагује и да скрене пажњу да се на тај начин не доприноси доброј атмосфери ни на КиМ, а ни шире”, навео је Вукосављевић.

У писму је, каже, навео да у непосредној близини СПЦ на Новом Брду стоје остаци католичке богомоље и да тамо постоји римокатоличко културно наслеђе које је сада у лошем стању, али може да буде реконструисано и да служи верским потребама и албанских римокатолика и других.

Подели на: