Најновије вести

Вукосављевић: Тим за заштиту српског наслеђа чиниће људи из струке

У стручној групи која би се бавила заштитом и питањима рестаурације, конзервације и заштите српског културног наслеђа морали би своје место да нађу угледни људи од струке – историчари, историчари уметности, конзерватори и рестауратори, изјавио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић поводом најаве да би влада и Српска православна црква у наредним данима требало да формирају специјални тим за заштиту српске духовне баштине на Косову и Метохији, у Црној Гори и Хрватској, преноси Политика.

 

 

Према Вукосављевићевим речима, идеја председника Вучића о формирању стручне групе која би се бавила заштитом српског културног наслеђа требало је и раније да се реализује.

“У концепту стратегије културног развоја Министарства културе и информисања афирмисали смо идеју српског културног простора. То је простор на којем је српски народ у току свог историјског трајања остављао трагове материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Простире се од манастира Хиландар, преко Црне Горе све до Темишвара и Трста и Беча… Од Дубровника, Босне и Херцеговине све до колевке нашег културног идентитета на Косову и Метохији”, каже Вукосављевић за Тањуг.

Министар верује да би у стручној групи за заштиту културног наслеђа своје место морали да нађу и представници медија. Како каже, у Министарству културе и информисања имају богато искуство комуникације са званичним институцијама у свету за заштиту споменика културе и културне баштине.

“Имали смо изузетно добре реакције и информације из Унеска када смо одлучно реаговали на угрожавање и девастацију српске културне баштине на Косову и Метохији. Не вреди нам да се вајкамо једни другима, без познавања техника и алата представљања проблема у међународним организацијама и међународној јавности”, казао је Вукосављевић.

Подели на: