Најновије вести

Вулин: Рачак је велика лаж и страшан фалсификат

Министар унутрашњих послова Александар Вулин посетио је филмску екипу која у околини Ниша снима филм о дешавањима у Рачку у јануару 1999. године, који је део серијала документарно-играних филмова “Досије Косово”, и поручио да је задатак ове генерације да покаже целом свету да је Рачак био лаж и да је крв наше деце на онима коју су ту лаж измислили.

 

 

НАТО агресија је почела након страшне лажи о Рачку. У то време нисмо били ни довољно способни, ни довољно паметни да покажемо целом свету каква је то била страшна лаж. Задатак ове генерације је да покаже целом свету да су нас бомбардовали и од нас направили злочинце захваљујући лажима и да је крв наше деце на онима који су ову лаж измислили“, истакао је министар Вулин, саопштио је МУП.

Он је казао да је ауторка серијала Слађана Зарић још једном показала како се на документован, студиозан и модеран начин може показати истина о српском народу – истина о Рачку.

„Рачак је велика лаж, страшан фалсификат, велика увреда за читаво човечанство и за свакога онога ко је ову лаж изрекао, али Рачак је и наша прилика да покажемо колико смо као народ неправедно уништавани, убијани, колико смо кажњавани за туђе грехе и колико смо туђе лажи некада прихватали као своју истину“, нагласио је министар Вулин.

Додао је да је поносан што је на челу Министарства унутрашњих послова које је помогло Радио-телевизији Србије да ову велику неправду исправи.

„Поносан сам што сам део Владе коју предводи председник Србије Александар Вучић, који је доказао од првог тренутка, када је преузео одговорност за управљање Србијом, да ће се истина рећи без обзира колико коштала“, нагласио је министар.

Како је истакао, Срби више никада неће дозволити да им други пишу историју, јер када је други пишу ми смо злочинци – „Никада више нећемо дозволити да други измишљају истину о нама јер истина је једна, а она је на страни српског народа“.

Ауторка серијала „Досије Косово“ Слађана Зарић прецизирала је да ће у документарном филму о дешавањима у Рачку гледаоци по први пут имати прилику да сазнају шта се тамо десило, јер ће се филм бавити хронологијом дешавања од 15. до 19. јануара 1999. године.

„Многима ће бити интересантно да виде како је дошло до тога да једна сјајна антитерористичка акција буде представљена као масакр цивила“, рекла је Зарић и додала да је филм базиран на сведочењима људи који су тада били у Рачку, припадника оперативно-потерних група и припадника посебних јединица полиције из Урошевца.

Зарић је рекла да се нада да ће овај филм допринети да се расветли један од најконтроверзнијих догађаја у нашој историји.

Министарство унутрашњих послова и Радио-телевизија Србије у заједничкој продукцији раде серијал документарно-играних филмова „Досије Косово“, који се бави хронологијом дешавања и судбинама цивила и припадника полиције на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2001. године. Серијал ће обухватати шест филмова.

Подели на: