Најновије вести

Забринут сам због претњи, можемо да вучемо само изнуђене потезе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас је забринут због претњи Приштине и њихове намере да заузму трафо станицу “Валач”, али да су се грдно преварили они који то планирају.

 

 

Вучић је поручио да онај ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима.

“У сваком случају нисам срећан, збринут сам, али немамо куд и можемо само да вучемо изнуђене потезе, нажалост и то не нашом кривицом, зато је важно да се Бриселски споразум поштује, да не би били у ситуацији као данас, али грдно су се преварили ако мисле да им то одговара”, нагласио је Вучић.

Председник је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што из САД поручују да Приштина мора да испоштује своје обавезе укључујући и формирање ЗСО, док је помоћник косовоског премијера Бесљими рекао да неће бити никаквог формирање ЗСО и у разговору са Борељом најавио да ће Приштина и косовска полиција наставити са акцијама.

“Забринут сам због њихових речи, најпре јер могу слободно да кажу да никакви споразуми не важе и ако за њих не важне међународно правни акти који чак и по њиховом нормативном систему важе, јер међународни уговори су изнад националног законодавства, а међународна заједница не реагује, или веома благо реагује, онда смо у проблему”, истакао је Вучић.

Такође, подсетио је да је Бесљими увек у томе био и гласнији од Куртија, увек говорио да му не пада напамет да испуне норме из Бриселског спораузма.

Што се тиче других претњи, каже да је сигуран да то и планирају, као што из “одређеног” разлога чекају 6. новембар планирајући да заузимају “Валач” у наредном периоду.

“То би биле за нас катастрофално лоше вести, за нас народ, али нисам сигуран да би то биле много добре вести и за њих. Ко то планира мора добро да размишља о својим поступцима”, поручио је Вучић.

Амбасдор Немачке у Приштини није увек тако реаговао…

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да лично не види проблем у учешћу боксера из Приштине на шампиуонату у Београду, а да замерке немачког амбасадора у Приштини тим поводом показују колико је мало неким потребно да искажу своју приврженост једнима, а ненаклоност другима, и то на малим стварима.

На констатацију да је Аљбин Курти протестовао због боксера са тзв. Косова, који су заустављени на административној линији, а немачки амбасадор у Приштини рето прокоментарисао речима да је то “затворени, а не отворени Балкан”, и да Србија треба да буде кажњена, Вучић је одговорио:

“Лепо је што немачки амбашадор није реаговао када је забрањивано играчима од Црвене звезде до јуниора, омладинаца клубова, који су само хтели да играју фудбал”.

Он је рекао да не зна шта је проблем, будући да су њихови долазили у централну Србију и да није било никаквих посебних проблема, а да су му људи из Боксерског савеза пренели да се боксери из Приштине нису пријавили или су правили представу на административном прелазу.

“Свеједно је. Да су ме питали, рекао да немам претерани проблем да учествују у спортском такмичењу”, рекао је Вучић.

Приметио је да би, када бисмо терали “мак на конац”, и тако се понашали, то значило да не учествујемо ни на Олимпијским играма.

“Хвала немачком амбасадору што нас је упозорио. Зато ћемо још више да инсистирамо на Отвореном Балкану, иако би поједини амбасдори из Приштине жлели да направе баш затворени Балкан”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће за неколико дана, по повратку из Глазгова, састати са Едијем Рамом и Зораном Заевим, како би наставили сарадњу у оквиру те иницијативе.

“То све показује колико је некима мало потребно да политичку приврженост једном или ненаклоност другом покажу на малим, неважним стварима”, рекао је Вучић.

Подели на: