Заев: Позив Вучића потврда добрих односа Северне Македоније и Србије

Премијер Северне Македоније Зоран Заев истакао је да су односи са Србијом традиционално добри, да се крећу узлазном путањом и да позив председника Србије Александра Вучића на отварање новог ауто-пута код Грделичке клисуре представља потврду наведене тврдње.

 

“Са премијерком (Србије) Аном Брнабић ускоро започињемо још једну сарадњу у сфери дигиталних сервиса и веб стране владе”, изјавио је Заев.

Према његовим речима, Србија и Северна Македонија имају исте циљеве, међу којима су најважнији “довођење и укорењивање европских вредности”, што ће се, додаје, у предстојећем периоду само интензивирати.

Коментаришући сумњу да западни лидери нису испунили своја обећања када је реч о европској перспективи његове земље, Заев каже да је у извештају Европске комисије за ову годину Северна Македонија “блистави пример” и да је посебно назначено да Споразум из Преспе представља пример за решавање спорова у региону, али и шире.

Заев сматра и да је демократска међународна јавност пођеднако свесна потребе “задржавања фокуса и мотивације за проширење код свих земаља Западног Балкана”.

“Обавеза свих држава које су део ЕУ или које показују аспирације за улазак у ову заједницу, јесте да се труде да заједничким силама подрже процес интегрисања читавог региона и да једино то може да донесе и одржи мир, стабилност и бољу перспективу за све”, закључио је македонски премијер.

Подели на: