Најновије вести

Захарова о пресуди Тодосијевићу: Доказ антисрпске репресије

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да званична Москва осуђује пресуду Приштине косовском Србину Ивану Тодосијевићу, донету због начина на који је оквалификовао догађаје у селу Рачак, у јануару 1999. године.

 

Марија Захарова сматра да је пресуда Ивану Тодосијевићу још један доказ антисрпске репресије коју косовске власти систематски спроводе.

“Одлучно осуђујемо пресуду Приштине против посланика Српске листе Тодосијевића због тога што је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у селу Рачак”, рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Подсетила је на истрагу коју је спровео тим међународних експерата која није довела до јединствених закључака.

“Од почетка је било доста неслагања, а многобројни докази су указивали да је тамо дошло до сукоба српских безбедносних снага и припадника ОВК”, рекла је Захарова.

Истакла је да приштинске власти настављају да инсистирају на својој верзији догађаја, али и да се обрачунавају са политичким опонентима, локалним Србима.

Тодосијевић је осуђен на две године затвора због, како тврде у Приштини, “подстицања на националну, расну, верску, мржњу и нетолеранцију” зато што је изјавио да је повод за агресију била такозвана хуманитарна катастрофа на КиМ, измишљени Рачак.

Подели на: