Најновије вести

Заједнички тим привредника за подршку пројектима

Изјава председника ПКС Марка Чадежа и ПКК Берата Рукићија

 

Чадеж и Рукићи посебно су подржали иницијативу „Мини Шенген“ за јачање регионалне сарадње, базирану на четири основне слободе Европске уније
Председници Привредне коморе Србије (ПКС) и Привредне коморе Косова (ПКК), Марко Чадеж и Берат Рукићи, у заједничкој изјави, након састанка са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине и Адамом Болером, извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) најавили су оснивање заједничког тима који ће помоћи ефикаснијој реализацији пројеката, као допринос пословних заједница економској нормализацији предвиђеној вашингтонским споразумима, каже се у саопштењу ПКС.

Посебне групе за праћење сектора

Тим за економску сарадњу под окриљем две коморе, са канцеларијама у Београду и Приштини, састављен од пословних лидера и експерата за економску нормализацију, „пружаће помоћ владама, бизнис заједници, ДФЦ, ЕXИМ банци, институцијама САЂа и Европске уније и свим учесницима у процесима економске нормализације.

У оквиру тима, како се наводи у заједничкој изјави, формираће се посебне групе које ће разматрати, пратити и развијати секторске и појединачне пројекте.
Група за развој инфраструктуре допринеће наставку изградње „Аутопута мира“, реконструкцији и модернизацији железничких линија, њиховом повезивању са лукама на Јадранском мору, инфраструктурном опремању индустријских зона и обезбеђивању технологије за производњу енергије из отпада. Група за производњу и диверсификацију одрживе енергије пружиће подршку отварању регионалне електране на бази литијумске технологије, истраживању и експлоатацији литијума и других драгоцених руда. Предвиђено је и оснивање посебног тима за изградњу фабрике стакла која би стакленом амбалажом снабдевала произвођаче алкохолних и безалкохолних пића у целом региону, као и за агро туризам, како би се истражиле могућности и искористили потенцијали за развој одрживог туризма.

Допринос САД економији Западног Балкана

Чадеж и Рукићи, као председници привредних комора – главних заговорника слободне трговине и економске интеграције у региону, посебно су подржали иницијативу „Мини Шенген“ за јачање регионалне сарадње, базирану на четири основне слободе Европске уније.
„Уверени смо да ангажовање америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) са партнерима и њено стално присуство у региону, демонстрира снажну посвећеност Сједињених Америчких Држава да допринесу бољим економским перспективама читавог региона Западног Балкана“, истакли су у заједничкој изјави председници ПКС и ПКК.
„Изражавамо спремност да проактивно учествујемо у пружању подршке свим странама у идентификовању пројеката, извођењу студија изводљивости и другим потребним активностима, чији је циљ побољшање диверзификације снабдевања енергијом и допринос економском, друштвеном и еколошком развоју и користима за локалне заједнице“, констатује се у заједничкој изјави.
Председници привредних комора Србије и Косова поздравили су и посвећеност ДФЦ-а да обезбеди финансирање гарантне шеме за кредитирање малих и средњих предузећа, што ће позитивно утицати на обе економије, посебно у отклањању последица пандемије КОВИД19.
Као заступници пословних заједница, Чадеж и Рукићи позвали су „све заинтересоване да активно учествују у унапређењу економске нормализације предвиђене вашингтонским и осталим споразумима, каже се, између осталог, у саопштењу ПКС. С.Ђукић

Подели на: