среда, 22. септембра 2021. | 10:05

Залихе се троше по старим ценама

Реакције у Лепосавћу на поваћање такси које је увела Влада Косова на српску робу. Цене намирница и робе широке потрошње нису мењане, али становништво је забринуто због најновијих догађања око увођења такси од сто посто на робу која стиже из централне Србије.

 

Прва последица повећања такси од сто на робу која стиже из централне Србије видела се првог дана након њеног увођења, јер дневна штампа није стигла из Београда. На киосцима нису стигле дневне новине , ни недељна штампана издања, јер је њихов пролазак заустављен. Стали су и камиони на административном прелазу Јариње и нема уобичајене гужве и чекања на царињење робе.

У продавницама, које се налазе у приватном власништву, троше се залихе робе и у разговору са већим трговцима сазнајемо да за сада не планирају повећање цена на робу коју имају на залихама, али нико не може да одговори како ће се ова ситуација одвијати када робе понестане. Цена хлеба у Лепосавићу је 45 динара и није било промене након увођења такси, али нико не може да каже да повећања цене неће ни бити. У Лепосавићу раде четири приватне пекаре и пекара Житопродукт, која је у статусу акционарског друштва. Тржиште је првог дана након ступања на снагу повећања такси од 100 посто, добро снабдевено, а у разговору са пекарима сазнајемо да имају залихе брашна, па у скоријем времену не размишљају о повећању цене, али ипак незнају колико ће то потрајати.

У ситуацији када неизвесност притиска и трговце и купце због ситуације у којој треба да буду дуплиране цене нико нема прави одговор како ће се ситуација надаље одвијати. У разговору са купцима сазнајемо да купују уобичајено, нема прављења залиха, али се и плаше повећања цена. Разочарење је што смо остало без дневних новина, истичу, али надају се разуму и нормализацији односа у трговини.

В. В.
Подели на: