Најновије вести

Затварање колективних центара у Штрпцу

Ускоро нови станови за расељена лица и социјално угрожене породице

 

У општини Штрпце ће ове јесени бити завршени станови за 86 породица. Реч је о расељеним лицима који већ две деценије живе у колективним центрима. Завршетак радова на пет нових зграда са укуно 110 станова биће реализован у наредне три недеље, после чега се очекује технички пријем и потпуно опремање станова. Према плану, преостале 24 слободне стамбене јединице биће додељене социјално најугроженијим породицама из Штрпца.
Уочи завршетка свих радова, насеље у коме су грађени станови за расељена лица на територији општине Штрпце обишли су представници Министарства за заједнице и повратак, локалне самоуправе и Данског савета за избеглице, коме је поверена реализација овог комплексног пројекта.
-Радује ме што смо направили зграде по највишим архитектонским стандардима за оне који су морали да напусте своје домове и који већ 20 година живе у коликтивним центрима и нехуманим условима. Очекујем да, након много одлагања, до краја године коначно затворимо све колективне центре у општини Штрпце и истовремено у другим општинама започнемо исте пројекте, рекао је Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак.
Прва фаза пројекта под називом ”Подршка трајним решењима за становнике колективних центара на Косову”,у склопу којег су изграђене зграде у Штрпцу, финасиран је од стране Европске уније и Министарства за заједнице и повратак. Очекује се да ће се 169 корисника из пет колективних центара у Штрпцу уселити у своје станове до краја ове године.
Осим затварања колективних центара у Штрпцу, до краја године је планирано и усељење породица у комплетно реновиране станове колективног центра ”Берген” у селу Угљаре у општини Грачаница.

М.Ч.

Подели на: