недеља, 27. новембра 2022. | 10:25
Најновије вести

Зечевић: Европске вредности важне, али се не може побећи од националних интереса

Преговарачи ЕУ и САД одлазе прво у Приштину због тврдих ставова тамошњих политичара који од Београда траже признање, а од Унеска и других институција да “споменике српске културе и цивилизације прогласе за споменике косовске културе”, рекао је за РТС сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић.

 

 

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални представник Вашингтона за Западни Балкан Метју Палмер састали су се пре два дана у Бриселу уочи посете Приштини и Београду.

“То је повратак концепције да САД и Европа раде у координацији. За разлику од администрације Доналда Трампа, која је тражила индивидуална решења попут Вашингтонског споразума, сада се Европи препушта иницијатива”, рекао је Слободан Зечевић.

Према његовом мишљењу, преговарачи одлазе прво у дводневну посету Приштини због тврдих ставова тамошњих политичара који од Београда траже признање, а од Унеска “споменике српске културе прогласе за споменике косовске културе”.

Када је реч о нон-пејперима којих је у последње време било неколико, Зечевић каже да је њему најзанимљивији први и да мисли да ће негде у том правцу ићи политика САД.

“САД ће од Куртија тражити да прихвати Заједницу српских општина уз обећање да ћемо ми на неки начин признати Косово. Међутим, претпоставке су једно, а реалност друго и треба сачекати да чујемо шта су предлози”, каже Зечевић.

Средином јуна се очекује наставак дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, а Србију 22. јуна очекује и одржавање међувладине конференције и евентуално отварање нових поглавља у оквиру приступних преговора са ЕУ.

“Прошле године ниједно поглавље није отворено. Мислим да су европске вредности за нас веома важне, међутим сваки народ има своје националне интересе и од тога се не може побећи, тако да нам је сужен маневарски простор”, закључио је у гостовању на РТС-у сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић.

Подели на: