Најновије вести

Зечевић за РТС: Даље одступање од Бриселског споразума је врло проблематично

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже за РТС да је посета Ескобара и Лајчака Приштини и Београду показала велике разлике између две стране. Говорећи о ситуацији у Црној Гори, истиче да је очигледно да је странка Дритана Абазовића постигла договор са Милом Ђукановићем и ДПС-ом о стварању мањинске владе, што значи да би ДПС могао да има већи утицај у наредној влади иако не би учествовао у њој.

 

 

Поставља се питање да ли су представници Вашингтона и Брисела успели да приближе ставове Београда и Приштине и назире ли се крај политичкој кризи у Црној Гори.

Професор Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је могуће да се наставе разговори Београда и Приштине, а што се тиче Лајчаковог оптимизма – посета Приштини и Београду је показала велике разлике између две стране.

“Ескобар и Лајчак су говорили о модификацији и изменама Бриселског споразума, што је проблематично ако знамо да се тешко постигао тај споразум 2013. године, колико је Србија направила уступака. Мој утисак је да је то минимум минимума на који смо пристали, даље одступање од Бриселског споразума је врло проблематично”, каже Зечевић.

Приштина говори да неће да прихвате ниједан предлог који је ван њиховог устава – они су сами прогласили споразум о ЗСО неуставним, каже Зечевић.

Говорећи о могућностима повратка за преговарачки сто, Зечевић сматра да је Србија спремна на то, она жели да буде конструктивна у дијалогу – оно што је битно, што је речено у Београду је да се спроведе оно што је већ договорено, потписано пре девет година.

О превирањима у Црној Гори
Зечевић очекује расплет ситуације у Црној Гори, јер и премијер Здравко Кривокапић најављује своју смену за данас.

“Очигледно је да је странака Дритана Абазовића постигла договор са Милом Ђукановићем и ДПС-ом о стварању мањинске владе, што значи да би ДПС могао да има већи утицај у наредној влади иако не би учествовао у њој”, истакао је Зечевић.

“Када сам студирао у Паризу, ми смо били задојени деголизмом, Де Гол је говорио ако имате парламентарни режим, пропорционални систем, то је увод у слабу извршну власт, то је пример Црне Горе, имате мешање са стране и појаву корупције, што је болест Црне Горе”, напомиње Зечевић.

Изборни систем је оставио последице, видите колико је посланичких клубова, странака, додаје он.

“Говоре да је циљ стварање мањинске владе да се добије стабилнија већина у парламенту, имају 81 посланика, желе да добију већину од 49 посланика за нову Владу да би могли да имају челне људе на правосудној функцији да би се обрачунавали са крупцијом”, рекао је Зечевић.

“У сваком случају најреалније делује да ће програм Абазовића о стварању мањинске владе, коју би подржавао ДПС и странке националних мањина, у суштини проћи у наредном периоду”, напоменуо је Зечевић.

Подели на: