Најновије вести

Зечевић за РТС: Отварање кластера 4 значајно после двогодишњег застоја

Србија ће на сутрашњој међувладиној конференцији званично отворити кластер 4 у преговорима о приступању Европској унији. Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да је пробијен лед, пошто је у претходне две године био застој у преговорима и оценио да би Србија могла да заврши преговоре за две до три године.

 

Слободан Зечевић, научни сарадник у Институту за европске студије, рекао је да је отварање кластера 4, које ће бити озваничено на сутрашњој међувладиној конференцији, значајно пошто Србија две године није отварала нова поглавља и кластере.

“Тако да је овиме пробијен лед, волим да кажем. Изашли смо из тог периода стагнације у процесу европских интеграција отварајући кластер 4 са четири нова поглавља”, рекао је Зечевић током гостовања у Јутарњем програму.

Навео је да се поглавља у кластеру 4 тичу транспорта, енергетике и животне средине.

“Ми смо имали застој у претходном периоду, пре свега, зато што нисмо толико имали у прво време проблем са четвртим кластером колико смо имали са првим. Нисмо имали динамику реформе правосуђа коју смо у међувремену покренули и која би требало да се заврши референдумом у јануару”, казао је Зечевић.

Додао је да смо “имали кризу функционисања демократског система која је донекле превазиђена одржавањем преговора о наредним изборима посредством Европског парламента”.

“Постигнути су одређени резултати и помаци напред у тој области. То нам је све омогућило касније да деблокирамо саму могућност отварања нових кластера и нових поглавља”, навео је Зечевић и истакао да је доста учињено на отварању кластера 4.

Истакао је да је Европска комисија предлагала да Србија отвори два кластера и да ове године буду укупно три отворена кластера од шест.

“Било је у игри да отворимо кластер о конкурентности и инклузивном расту, то је кластер 3, где смо ми имали већ отворених пет поглавља и фалила су нам још три. Ми смо изгледа припремили та три поглавља и могли смо да отворимо и тај кластер. Мислим да је донета једна политичка одлука да се сачека док се потпуно не изврши реформа правосуђа, док се не одрже избори у Србији да се одложи отварање кластера”, рекао је Зечевић.

Нагласио је да би за њега у следећој години била перспектива да се отворе сви кластери.

“Само отварање кластера не значи да смо ми завршили посао. Отварањем кластера и поглавља следи период примене законодавства ЕУ код нас и провера од стране Европске комисије и држава чланица како ми то примењујемо. Ако примењујемо, онда долази до затварања кластера и то је нама циљ, да се кластери затворе”, објаснио је Зечевић.

Додао је да се политика отварања и затварања кластера огледа у испуњавању и основих услова које ЕУ од Србије тражи – демократски политички систем, независно правосуђе, поштовање људских права и права националних мањина.

Зечевић је оценио да би читав процес преговора Србије са ЕУ могао да се заврши за од две до три године и да нови немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон имају амбициозне планове када је реч о укључивању Западног Балкана у Европску унију.

Подели на: