Најновије вести

Жеља за радом јача од вируса

Упркос пандемији, Социјално предузеће у Грачаници вредно ради. Његови корисници не одустају у намери да ручно израђеним предметима живе од свог рада. Поменута организација (предузеће), од 2014. године постала је други дом и место подршке за угрожене категорије становништва а посебно за особе са инвалидитетом, социјалне случајеве, али и оне који знају и желе да израђују ручне радове. Из тог разлога посетио их је и председник општине Грачаница Срђан Поповић.

 

Посета Социјалном предузећу уследила је као продукт договора након неколико састанака руководства локалне самоуправе и представника предузећа. Председник општине Срђан Поповић током посете најавио је унапређење међусобне сарадње.
-Драго ми је да у општини Грачаница постоји овакво предузеће где људи својим радом не само да поспешују нашу економију, већ и отварају могућност за запошљавање. Општина Грачаница је при првом сусрету истакла јаку жељу да стане иза њих, иза њиховог рада. Сада су већ неки даљи кораци договорени и наша сарадња ће постати конкретнија, рекао је Поповић и позвао све оне који се баве оваквим и сличним делатностима да раде, и поручио да ће у општини Грачаница увек имати партнера, односно да ће локална самоуправа помагати свима који желе да живе од свог рада.
Директор Социјалног предузећа Грачаница Небојша Перић нагласио је да је предузеће основано са циљем да пружи подршку угроженим групама са посебним акцентом на особе са инвалидитетом, рањивим групама, социјалним случајевима, младима и женама.
Према његовим речима, предузеће се за сада финансира на основу пројекта. Перић посебно истиче да ангажују особе са инвалидитетом у неким производним циклусима.
– Неки од њих, поред волонторања у нашем предузећу, имали и одређене надокнаде јер су сами показали жељу за радом али и социјализацијом, и наравно све то у складу са својим могућностима, казао је Перић.

Социјално предузеће у Грачаници, настало је кроз пројекат Европске Уније “Развој и управљање сектором уметности и рукотворина у Грачаници” у сарадњи са општином Грачаница. Као знак захвалности за веома добру сарадњу, председнику општине Грачаница чланови поменуте организације поклонили су макету манастира Грачаница коју су сами израдили.
Поповић је Социјално предузеће Грачаница обишао заједно са директором за Економски развој Небојшом Миловановићем и директором општинског Одељења за здравство Александром Поповићем.

М.Ч.

Подели на: