Најновије вести

Живот се вратио у Јагњеницу након годину дана

Годину дана након незапамћених поплава у општини Зубин Поток, мештани су се вратили својим кућама у селу Јагњенуца, месту које је било највише погођено овом непогодом у којој је за трен ока више од 50 људи остало без својих домова, али страх од нових бујица и даље је присутан

Тачно пре годину дана, на Богојављење, општина Зубин Поток претрпела је велику штету услед великих падавина и незапамћених поплава које су је задесиле. Најтежа ситуација је била у селу Јагњеница, где су Ибар и Јагњеничка река поплавиле насеље од 20 кућа и тако иселили више од 50 људи.
Након пар дана вода је кренула да се повлачи, а становништво је безнадежно покушавало да спаси шта се спасти може из својих домова. Половина кућа овог насеља у Јагњеници није могла ништа да спасе, све је било уништено потпуно. Годину дана касније, на Богојављење, посетили смо Јагњеницу и разговарали с њеним мештанима.
У овом насељу сигуран дом и уточиште пронашли су људи протерани у периоду од 1995. и 1999. године из Хрватске и са простора централног Косова и Метохије.
Више од 20 породица је Зубин Поток изабрали за свој дом, ту се скућило, а прошле године су за трен и без тога остали, кажу мештани.
“Прошле године у ово време седели смо у кући и пили кафу са комшијама, спремали цицвару, иако смо видели да је Ибар стигао већ до пола дворишта, али нисмо веровали да може да уђе у куће и поплави све”, каже мештанка Владимирка Цветнић, којој је кућа и све у њој у овој поплави, заједно са још неколико комшија, била потпуно уништена.
Њен комшија Славиша Ераковић додаје да је тог 19. јануара отишло не само све што се у кући нашло, већ и све испред куће, живина, дрва за огрев, све што се годинама помало градило, сав труд који су овде улагали да се скуће.
“Пре год дана у насеље није могло да се уђе, како прво од воде, Ибар и Јагњеничка река се спојили и све се скупило овде код нас. А после и од блата, па тек када су нам рашчистили то и насули пут могли смо да уђемо у куће и избацујемо све редом, пошто је штета била потпуна!”, објашњава Славиша, показујући траг на кући докле је вода била.
Након тог догађаја Општина Зубин Поток је обезбедила свим угроженим породицама да се сместе у некадашњи студентски дом. Породица Ераковић је ту провела два месеца, али како услови нису били за дужи боравак одсели су мало код родбине а онда се вратили у своју кућу  и спавали готово па на бетону.
“Нисмо имали избора, полако смо сами кренули да чистимо и сређујемо, како бисмо што пре вратили живот у нормалу”, прича Славиша, додајући да је новчана надокнада штете стигла тек крајем августа прошле године.
“Али помоћ није била добољна да покрије све трошкове санације, не само за мене већ и за остале куће, па смо сами улагали и неки су се после готово седам месеци проведених на бетону добили своје домове назад, какви су и били”, истиче Ераковић.
Он је са породицом избегао из Пећке Клине 1999. године, и населили се у село Дрен у општини Зубин Поток, а неколико година касније трајно се настанили у овом насељу у Јагњеници.
“Након неколико селидби овде смо већ  десетак година, и ево десила се и поплава. Само моја душа зна како је, 2 срца да се има па не може да се издржи! Три пута губим све… Али шта од Бога човека снађе мора да живи с тим и да се даље бори! Помоћи ће Он и данашњи празник да буде и боље”, каже на крају разговора наш саговорник.
Да после лоших дана дођу бољи и поново огреје сунце сведок је и Александар Ковачевић коме је породични дом такође био потпуно оштећен.
“Никад се не повратила таква ситуација  и никоме се не десила. Теже нам је то тада било него онда када смо из Пећи дошли овде. За трен је све було поплављено, ништа нисмо успели да спасемо, остали смо без ичега. Једва смо мајку убедили да изађе из куће. Врло је тешко било. Али ипак смо успели поново да станемо на ноге и ево ту смо у нашем дому и данас”, каже Александар, који се у међувремену оженио, а недавно је добио и сина.
Штете причињене пре годину дана услед поплава видне су и данас. Посебно је опасно на главном магистралном путу где су покренута два клизишта, која прете од даљег урушавања и услед мањих падавина. Међу погођеним селима овом поплавом, поред самог Зубиног Потока и околних села били су и Штуоце, Угљаре, Горњи Стрмац, Дрен, Превлак, Црепуља, Јабука. И сада када крене киша мештани се боје оваквог сценарија, али се и моле да се више никада неће ни поновити.
М.Перовић
Подели на: