Најновије вести

Златан Арсић ослобођен оптужбе да је наводно починио ратни злочин

Трочлано судско веће у основном суду у Приштини донело је одлуку о ослобађању од оптужбе Златана Арсића из Ајновца, код Косовске Каменице. Ово је први случај последњих година да суд ослободи неког Србина оптуженог да је починио ратни злочин.

 

 

Адвокат Василије Арсић рекао је да Златан Арсић данас излази из затвора.

“Он више није окривљен, ослобођен је и данас излази из затвора. Провео је 11 месеци у затвору. Он зна како му је било, ипак је правда стигла, јесте спора али достижна”, рекао је адвокат Василије Арсић.

Он је додао да ниједан доказ није указивао да је његов брањеник починио ратни злочин и да је одбрана на то указивала од самог почетка.

Други бранилац Златана Арсића, адвокат Дејан Васић изјавио је да је данашњи епилог победа, пре свега Златанове породице.

Златанова супруга, Зорица Арсић се захвалила одбрани и Канцеларији за КиМ који су им пружали подршку.

“Правда је победила. Хвала и судији што је сагледала чињеницу да он није био ту и није починио никакав ратни злочин. Пресрећна сам, немам речи”, рекла је Зорица Арсић.

Златан Арсић је ухапшен у марту прошле године на пункту “Бела земља”.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је 28. јула 2023. пред Посебним одељењем Основног суда оптужницу против Златана Арсића из Ајновца због наводно почињеног ратног злочина против цивилног становништва у Косовској Каменици.

Арсић је у време за које се оптужује да је починио злочин, имао 20 година. Био је на одслужењу војног рока а не припадник полиције, како га је оптуживао Албанац ис суседног села.

Случај Златана Арсића је решен, међутим пред основним судом у Приштини, Специјалним одљењем за тешка кривична дела, неколико је десетина предмета у којима тужилаштво терети углавном Србе да су наводно починили ратне злочине и извршили кривично дело тероризам.

 

Подели на: