Најновије вести

Златна повеља и кључеви града председнику Александру Вучићу

Свечаном академијом обележен Дан општине Косовска Митровица и Дан ослобођења града у Другом светском рату

 

 

Низом манифестација данас је обележен Дан општине Косовска Митровица и Дан ослобођења града у Другом светском рату. На Свечаној академији, као централној манифестацији, највеће признање општине- Златна повеља и кључ града додељено је председнику Србије Александру Вучићу.
Признање, које је у име председника примила заменица директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић, додељује се, како је наведено, за изузетан допринос у очувању мира и стабилности, опстанку и раду српских институција на простору АП Косово и Метохија, као и свакодневној подршци општини и грађанима Косовске Митроивце. Повеље и плакете општине додељене су и Канцеларији за Косово и Метохију , заслужним институцијама и појединцима.
Председник Привременог општинског органа Александар Спирић истакао је да овај дан када се обележава 77 година од ослобођења Косовске Митровице у Другом светском рату, обавезује да чувамо оно највредније а то је слобода , као и сећање на оне који су своје животе уткали у слободу.
– Као слободарски народ настојимо да слобода и мир буду наша главна и основна мисија и то чини и наш председник државе Александар Вучић, који уз догор, дијалог и разговор ствара боље прилике и пре свега мир, не само на подручју Косова и Метохије, већ и на читавом Балкану – истакао је Спирић.
У свом говору Спирић је нагласио да је грађанима у Косовској Митровици али и на целом Косову и Метохији неопходно јединство.
– Наша веза са државом Србијом је трајна и нераскидива, то се види и кроз реализацију свих пројеката које реализујемо захваљујући председнику Александру Вучићу и Канацеларији за КиМ. Наш главни циљ је да сви заједно наставимо сложно окупљени око Српске листе , да сви заједно наставимо даље без икаквих подела- рекао је Спирић.
Обраћајући се грађанима Спирић је рекао да се улажу максимални напори да се створе што бољи услови живота у граду, да су реализовани бројни инфраструктурни пројекти на добробит грађана и да ће још многи бити реализовани у будућности.
Председник Српске листе Горан Ракић честитајући грађанима Косовске Митровице дан ослобођења рекао је да је ово дан када се треба сећати свих жртава који су своје животе дали за слободу.
– Драги моји суграђани предуго траје ова наша борба, много је искушења а ми морамо бити стрпљии, морамо доносити много мудрих одлука и морамо истрајати у свему што нам се дешава. Ми смо народ који је доживео многа страдања, али смо се из тог страдања уздизали као Феникс, пораз нам никад није био опција. Наша борба се огледа кроз слогу и заједништво јер једино тако можемо сачувати оно што је наше ,а наша је ова земља, ово парче неба, наша је вера, светиње су наше, деца су наша будућност и то нам нико не може оспорити нити нам одузети јер то припада нама. Слобода и мир немају цену зато ми свакога дана апелујемо на дијалог, да разговором решавамо горућа питања и проблеме, то је главни циљ нашег председника Вучића и зато му велико хвала, јер брине о свима нама, штити и чува наше интересе- рекао је Ракић.
Помоћница директора канцеларије за Косово и Метохију Јелена Стојковић рекла је да је част данас бити овде и да ће Канцеларија за КиМ наставити са улагањима, али не само у Косовској Митровици већ и у осталим срединама у којима живе Срби како би се побољшао квалитет живота свим људима на овим просторима.
-Пре него што смо дошли овде обишли смо неке од градилишта на којима заједнички радимо. На неким смо присуствовали завршетку радова, на другим пројектима смо отпочели са радовима. Митровица се гради, Митровица напредује и ми то радимо заједнички и добро нам иде. Канцеларија за КиМ је ту увек уз вас да завршимо започете и да планирамо нове пројекте које ћемо заједно реализовати- рекла је Јелена Стојковић која је примила плакету и у име Петра Петковића, директора Канцеларије за КиМ, за “свакодневну и свеобухватну подршку Привременом органу Косовска Митровица и свим институцијама које функционишу на територији општине”.
С.К.

Подели на: