Најновије вести

„Златни крст кнеза Лазара“Слободану Зубановићу

Видовданске свечаности, саопштена имена добитника награда

 

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије”, која се одржава у Грачаници, који је радио у саставу: проф. др Бојана Стојановић Пантовић (председница), Гојко Божовић (члан) и Жарко Миленковић (члан), донео је одлуку, да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ за заокружен књижевни опус и животно дело понесе песник и есејиста Слободан Зубановић из Београда за обиман, артистички утемељен и поетички доследно изведен песнички опус.
„Субјект Зубановићеве поезије јесте лирски хроничар, суштински заинтересован за своје време и доступни простор, за свакодневицу која му је дата и за искушења која та свакодневица подразумева. Отуда у Зубановићвим стиховима толико слојева модерног и савременог језика, али и толико слојева стварности – од уличних призора Београда, преко сремских пејзажа, до дигиталних светова интернета“ , каже се у образложењу жирија.
Остале књижевне награде добили су: Ђорђе Нешић „Грачаничку повељу“, Даница Вукићевић „Кондир Косовке девојке“, Петар Матовић „Перо деспота Стефана Лазаревића“.
Награде ће добитницима бити уручене 27. јуна у порти манастира Грачаница.
Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2022. годину, који је радио у саставу: мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Небојша Јевтић, историчар уметности и мср Маја Тодић, академска сликарка, донео је одлуку, да се награда за целокупни уметнички опус „Лонгин“, додели академику Светомиру Арсићу Басари, за стваралаштво које је одраз снаге и нераскидиво везано са судбином његовог народа.
„Његово стваралаштво постаје ангажовано са нагласком на духовно и национално биће, повезано са Косовом, косовском стварношћу, која се очитује у косовском предању,“ каже с еу образложењу жирија.
Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на ликовној колонији „Видовдан 2022“ припала је Звездани Герић из Штрпца.
Награде ће бити уручене на свечаности отварања изложбе радова насталих на ликовној колонији „Видовдан 2022“, 25. јуна 2022. године.

М.Ч.

Подели на: