Најновије вести

Знатно смањен број ученика

ИЗ ОШ „МИЛАДИН ПОПОВИЋ” У ПАСЈАНУ

 

Пре око две деценије број ученика од 1. до 8. разреда био је око 400, док их је у овој години 150. Многе младе породице напустиле село и то је главни разлог смањења броја деце ОШ „Миладин Митић”  у селу Пасјану некада је важила за једну од највећих сеоских  основних школа, не само у Косовском Поморављу, већ на Косову и Метохији. Број ученика уназад две деценије је знатно смањен.

– Кад сам ја почео да радим у овој школи, а то је било 2000. године, било је око 400 ученика. Готово сваки разред је имао по два одељења, а данас имамо 150 ђака – истиче директор школе Горан Симић. Главни разлог смањења броја ученика је, како каже,  чињеница да су многе младе породице са децом напустиле Пасјане, нарочито у првим годинама након рата на просторима Косова и Метохије.

– Једно време из нашег села многи су одлазили у Луксембург и друге западноевропске земље, а неки и у градове и села централне Србије, напуштајући трајно Пасјане. Међу њима је било и доста оних са децом. На срећу, та тенденција одласка је у последњних пар година мало смањена, тако да се ја надам да ће број деце у нашој школи  поново расти – каже  Симић. Иначе технички услови за рад у ОШ „Миладин Поповић” су, ако се изузме лош мокри чвор и недостатак кабинета за биологију и хемију солидни. Наставнички кадар је највећим делом квалификован. Настава се према речима дирекотра школе одвија несметано. – Недавно нам је Општина Партеш, на чијој се територији налази село Пасјане помогла финансијски да реконструишемо кров на спортској хали, а  једно спортско друштво из централне Србије нам је помогло  набавку нових реквизита за физичко васпитање. Ми смо једна од малобројних школа у нашем региону која се може похвалити тиме да има спортску салу. Њу користе не само ученици, већ и омладина из нашег села, када се заврши школска настава – каже Симић.

– У току године организујемо и екскурзије за наше ученике. Обилазимо културно-историјске знаменитости. То обично остварујемо током пролећних месеци. Недавно су ученици осмог разреда били неколико дана на Златибору – додаје Симић. Ученици ОШ „Миладин Поповић” у Пасјану су учествовали из неколико предмета и на републичким такмичењима. Од наставника и учитеља се може чути, да су сва деца у овој  школи добра и вредна, пре свега лепо васпитана. Ових дана у школи су отпочеле припреме за обележавање школске славе Светог Саве. Школа такође слави и свој дан 23. маја. Додајмо, српско школство у Пасјану датира из 1890. године, када је у овом месту отворена прва осмогодишња школа. Њен први учитељ био је Трајко Илић, свршени ђак Призренске богословске учитељске школе. С.И.

Подели на: