Најновије вести

Жофре уручио премијерки извештај Европске комисије о напретку Србије

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре предао је премијерки Ани Брнабић годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, који је данас представљен у Стразбуру.

 

Уручивању извештаја у Влади Србије присуствовала је и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Извештај је део годишњег пакета проширења који је у Стразбуру, пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента, представио европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Србија је, како се наводи у извештају о напретку, дала приоритет реформама у владавини права и постигла резултате у бројним областима, пре свега политици опорезивања и енергетици, чиме је испунила мерила за отварање кластера 3 (конкурентност и раст) и кластера 4 (зелена агенда и одржива повезаност).

Вархељи је посланицима Спољнополитичког одбора европског парламента рекао да у “Србији постоји обновљена посвећеност реформа” и обавестио их да би уставна реформа у циљу јачања независности правосуђа требало би да се заврши до краја године.

“Србија мора да настави и продуби реформе у области слободе медија, борбе против корупције и организованог криминала, процесуирања ратних злочина”, навео је Вархељи.

Брнабић: Најбољи Извештај ЕК у последњих неколико година
Премијерка Ана Брнабић оценила је да је Извештај Европске комисије о напретку Србије далеко најбољи извештај о напретку последњих неколико година и указала да је посебно важно што је у њему констатован напредак у свим политичким критеријумима и реформама у владавини права.

Брнабићева је након састанка у Влади Србије поводом Извештаја ЕК, казала да је извештај комплексан и да покрива све сегменте нашег друштвеног, политичког живота, спољне, регионалне политике.

“Мени се лично чини да је ово далеко најбољи Извештај о напретку последњих неколико година. Постоје још увек ствари око којих не размишљамо исто. Очекивала сам још повољније оцене у неким аспектима, али смо задовољни што је констатован напредак у скоро свим областима”, казала је премијерка.

Брнабићева је навела да је у овом Извештају ЕК јасно нагласила да је Влада Србије дала приоритет реформама на европском путу и посебно на владавину права, а да је у уводним напоменама констатовано да се види фокус Владе Србије на реформе.

Захвалила је Делегацији ЕУ у Србији и ЕК што су констатовали да су мерила за отварање испуњена и да је потребно отворити два кластера.

“Никада јасније није била препорука, сада је то на државама чланицама и ми радимо појединачно са државама чланицама да видимо да ли има нешто што доживљавају као упитно, да дамо све информације како бисмо добили од свих чланица зелено светло за отварање макар једног кластера, ако не оба”, казала је.

Премијерка истиче да је препорука за отварање два кластера снажна политичка порука и чланицама ЕУ, али и нашој земљи и грађанима Србије.

“Постоји велики број ствари на којима морамо да радимо, али први пут некако је послата јасна директна порука да је Влада Србије, држава, направила значајан искорак, посебно у области владавине права”, нагласила је Брнабић.

Премијерка је рекла да може да се деси да на Међувладиној конференцији нека од држава чланица блокира отварање кластера.

“Ми ћемо дати све од себе да се то не деси и мислим да је важно да у овом тренутку добијемо добре вести, зато што јесмо много радили, казала је премијерка.

Додала је да остаје да се види шта ће државе чланице на Међувладиној конференцији одлучити, али наводи да јој се “чини да је теже сада након оваквог Извештаја и јасне препоруке ЕК некој држави чланици да каже ”не, нема сагласности””.

Осим што је Извештај “ветар у леђа” онима који свакога дана раде на реформама, он је уједно и мотивација да раде још више, каже Брнабић и додаје да је мотивација и да пробају да буду још ефикаснији.

“Мотивација је и за то да искористимо ово сада као нови моменат да причамо са државама чланицама и са сваком државом чланицом појединачно о томе да ли ће подржати отварање кластера и да ли ће послушати јасну поруку ЕК. То је стварно изузетно важно, а сада да ли ће бити отворени кластери или не, опет зависи од држава чланица”, каже премијерка.

Жофре: Подршка ЕК Србији да отвори два кластера
Шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре изјавио је данас да Европска комисја пружа подршку Србији да отвори два кластера и додао да је та одлука донета на основу извештаја који је искрена процена стања, базирана на чињеницама.

“Битно је истаћи подршку Србији у циљу и амбицији да отвори два кластера – три и четири, а на земљама чланицама је да донесу одлуку о њиховом отварању, али Комисија даје подршку томе”, рекао је Жофре.

Шеф делегације ЕУ је нагласио да је важно да Србија настави да спроводи реформе у области владавине права, борбе противи корупције, слободе медија, слободе изражавања…

“Комисија ће наставити да прати стање владавине права и динамику дијалога са Косовом и то ће утврдити даљи темпо у процесу приступања”, рекао је Жофре и нагласио да је добра вест то што је Србија прихватила нову методологију.

Жофре је изразио задовољство што је дијалог Београда и Приштине настављен, што су у јуну и јулу одржани састанци на високом нивоу, као и три састанка главних преговарача.

“Непходно је да се уложе напори и да се направи напредак у примени свих претходних договора као би се постигао свеобухватни правно обавезујући спразум. То је круцијално и ургентно како би обе стране напредовале као ЕУ”, рекао је шеф делеације ЕУ у Србији.

Јоксимовић: Извештај ЕК објективан, евидентиран напредак у свим областима
Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да нови документ на објективан начин говори о свему што је Србија урадила и предузела, као и о стварима које би требало да се наставе и убрзају.

“Ово је добар, објективан извештај који препознаје напоре и јасно нам говори где да идемо, као што је и претходни извештај говорио у ком првацу да идемо. Нови извештај показује да смо остварили резултате и даје нам додатну мотивацију да у наредном периоду спроводимо реформе на још бржи и ако је могуће динамичнији начин”, рекла је Јоксимовићева.

Оценила је да је Извештај добра основа за државе чланице ЕУ да на основу препоруке и оцене ЕК у свим областима дају сагласност да Србија до краја године отвори два кластера.

“Да ли ће се то десити зависи од оцене свих држава чланица, да ли ће дати подршку за један или дв акластера. Ми нећемо седети скрштених руку, активнои ћемо разговареати с асвим државама чланицама да евентуално разјаснимо дилеме које поједине државе имају о некој области”, рекла је министарка Јоксимовић.

Нагласила је да овогодишњи извештај ЕК о Србији може бити оцењен као “добар утисак” о земљи и влади која је, како каже, у тешким пандемијским условима и бројним другим изазовима који се отварају у политичком, економском и здравственом сектору, показала жељу, храброст, мотивисаност и ентузијазам да усред преговора, када су се променила правила игре, прихвати нову методологију.

“Нисмо били земља која се жали и буни и то користи као изговор за нерад и мањак реформи, већ, напротив, показали смо спремност, посвећеност, одлучност и храброст да се ухватимо у коштац са новим темама него и начинима на које те теме треба да се спроводе у конкретне реформе”, казала је министарка.

Председник Александар Вучић састаће се сутра са шефом делегације Европске уније у Србији.

Подели на: