понедељак, 16. маја 2022. | 16:26
Најновије вести

Зрачио је међу песницима

Градска библиотека „Вук Караџић” из Косовске Митровице у сарадњи са Студентским центром Приштина и Удружењем књижевника и уметника „Митрикс” организовала је постхумно, у среду 24. априла, промоцију књиге „Између је мисао” и комемаративно вече „Сећање на Микија” на недавно преминулог митровачког песника Миомира Микија Јовановића.

 

У препуном Студентском клубу на четрдесети дан, од смрти цењеног уметника, чланови породице, родбина, пријатељи, колеге и поштоваоци лика и дела Микија Јовановића, окупили су се у његову част. На видео платну био је лик Микија Јовановића а кад је промоција почела смењивале су се слике овог косовскометохијског ствараоца са колегама и пријатељима поред цркава и манастира, али и другим местима које је Јовановић посећивао.

Окупљене колеге, пријатељи и другови су се присећали заједничких дружења са недавно преминулим песником и казивали песме које је писао. У потпуној тишини одзвањале су речи поштовања говорника према Микију, али и казивање његових песама. Стихове задње збирке песама поред студената Филозофског факултета, Луке Јовановића и Зорке Прашчевић, казивала је и Александра Јаковљевић, вокални солиста, која је уједно била велики пријатељ са преминулим песником.

Директор Градске библиотеке „Вук Караџић” Милан Михајловић, поздрављајући породицу Микија Јовановића и присутне, изразио је велику тугу за изгубљеним дугогодишњим пријатељем и колегом. – Жеља му је била да у Косовској Митровици, 21. марта, промовише нешто своје. Нажалост, тешка болест је била бржа. Сви смо вечерас ту због нашег суграђанина, пријатеља, брата и изнад свега песника, али најпре човека – казао је Милан Михајловић на почетку песничке вечери посвећеној Микију Јовановићу.

– Тек кад неког изгубимо драгог и милог, тек онда шватимо кога смо имали и колико је он вредео. Тек ће генерације које долазе видети колико је уметничко дело иза себе оставио Мики Јовановић – рекао је Александр Машковић, заменик директора Студентског центра у Косовској Митровици.

Часлав Милисављевић, новинар и један од оснивача КУД -а „Звечан”, присетио се интензивног и за њега значајног дружења са, како је рекао, мирним и неприметним Митровчанином Микијем. – Био је изузетан перфекциониста, човек чистунац и у материјалном, али и у песничком смислу. Човек који је говорио оно што мисли, искрен и поштен. Није говорио ружно о својим пријатељима – казао је Милисављевић откривајући да је са Микијем највише времена проводио у свом атељеу у Звечану.

Од свог пријатеља, опростио се и Миодраг Радомировић, директор Културног центра „Драгица Жарковић”, указујући присутнима да је Мики Јовановић, поред тога што је волео поезију и сликарство, био наклоњен и фолклору.

Секретар културно-просветне заједнице Косова и Метохије, Ратко Поповић истакао је да је Мики био велики човек са врлинама и са посебним особинама, и то не само према пријатељима. – Био је велики уметник, који је оставио културно богатство иза себе и зрачио је међу песницима – казао је Поповић.

Поред поменутих говорника, од митровичког песника између осталих, опростиле су се и песникиње Сања Ерјавец, Биљана Новаковић и Видосава Вида Арсенијевић. Војин Јовановић, отац преминулог уметника, казао је да ни у сну није могао да замисли да ће надживети сина и да ће му ово вече сећања на Микија донекле ублажити бол за њим. – Захваљујем се на вечерашњем скупу који је приказао врлине мог сина и пре свега какав је био човек – казао је Микијев отац Војин.

Покровитељ програма је био Привремени орган општине Косовска Митровица. Збирку песама „Између је мисао”, издала је Градска библиотека „Вук Караџић”, а њена промоција је требало да се одржи 21. марта. Ипак, Микијева болест је била бржа. Сећање на Микија Јовановића је било једно величанствено песничко вече у којем је ударена чврста основа да ће Мики живети стално у сећањима колега и свих Митровчана и шире и да неће бити заборављен.

З. Влашковић
Подели на: